Belföld

Lövöldözés volt a pécsi egyetemen

Egy pécsi egyetemista meghalt, hárman pedig súlyosan megsérültek, amikor egy 23 éves hallgató tüzet nyitott az egyik órán. Az ámokfutó diák elmenekült, majd nem sokkal később feladta magát. Az FN.hu úgy tudja, hogy szerelemféltés állhat a lövöldözés hátterében.

véget ért a műtét

Lapunk információi szerint sikerült stabilizálni az életveszélyben lévő sérült állapotát. Részletek itt!

Pillanatok alatt teljes volt a káosz a pécsi egyetemen, miután egy 23 éves diák lövöldözni kezdett az egyik órán.

Az FN.hu úgy tudja, hogy a támadó elsőéves gyógyszerészhallgató. Helyszíni beszámolók szerint már zavarodottan érkezett az órára, majd fél tizenkettő körül meghúzta a ravaszt.

Az ámokfutás a Biofizikai Intézetének épületében volt. A lövöldöző négy embert lőtt meg, egyiküket olyan súlyosan megsebesítette, hogy az életét már nem tudták megmenteni az orvosok.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Az ámokfutás halálos áldozata egy 19 éves pécsi gyógyszerészhallgató, csoporttársa, egy 21 éves kaposvári gyógyszerészhallgató életveszélyes állapotban van. Szintén lőtt sérülésekkel vittek kórházba egy takarítónőt és egy oktatót.

A rendőrség hivatalos közleménye

“2009. november 26-án 12.21-kor bejelentés érkezett a rendőrség központi ügyeletére, mely szerint a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szigeti úti épületének egyik előadótermében lövöldözés történt.

Az elsődleges adatok szerint egy 23 éves pécsi illetőségű férfi több lövést adott le a teremben, melynek következtében egy egyelőre tisztázatlan személyazonosságú fiatal férfi a helyszínen életét vesztette, egy másik életveszélyes sérüléseket szenvedett. Rajtuk kívül egy 54 éves nő és egy 37 éves férfi súlyosan megsérült.

12.51-kor a rendőrség bevetési egysége a 400 ágyas klinika 7. emeletén elfogta az elkövetőt, aki nem tanúsított ellenállást. Az indítékot és a pontos körülményeket a rendőrség vizsgálja.”

Képzett lövész volt

A Pecsiujsag.hu úgy tudja, hogy az elkövető az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja. Ezt Gábriel Róbert, az intézmény rektora is megerősített, aki úgy tudja, hogy saját jogon, engedéllyel van fegyvere, egy 9 milliméteres maroklőfegyver.

Hajsza a gyilkos után

A hallgató a támadás után kirohant a teremből és a szomszédos 400 ágyas klinikára menekült. A kommandósok a lövöldözés után röviddel hermetikusan lezárták a környéket és megindították a hajszát az ámokfutó után.

Négy-öt hatalmas, robbanásszerű hangot hallottak a Pécsi Tudományegyetemen történt csütörtöki lövöldözéskor az intézmény szemközti épületéből – közölte a történtek idején ott órát tartó egyik tanár.

A 23 éves lövöldöző végül 13 óra után pár perccel telefonon hívta fel a rendőröket, majd közölte, hogy az épület hetedik emeletén van és kész megadni magát. A kommandósok ezt követően elkapták a férfit.

hiller odamegy

Hivatalos programját megszakítva azonnal a pécsi lövöldözés helyszínére indult Hiller István oktatási miniszter.
A tárca vezetője mély megdöbbenéssel értesült a történtekről, tájékozódott a sérültek állapotáról, és részvétét fejezi ki az elhunyt egyetemi hallgató hozzátartozóinak.

Sérelem érhette

Münnich Iván kriminológus az FN.hu-nak elmondta, szerinte ez a lövöldözés beilleszthető abba a trendbe, melynek során az elmúlt években az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában több helyen is fegyverrel torolták meg sérelmeiket a hallgatók.

“Vélhetően valami sérelem érhette, amit saját közegében, az egyetemen akart megtorolni” – mondta a kriminológus, hozzátéve, hogy a hirtelen felindulás kizárható, hiszen az elkövetőnél volt fegyver.

(forrás: Google Map)

(forrás: Google Map)

Nem kezelt pszichiátriai beteg lehetett

Rihmer Zoltán pszichiáter professzor szerint, bár kevés az információ, ám ezek alapján valószínűsíthető, hogy egy nem, vagy nem megfelelően kezelt pszichiátriai beteg lövöldözött Pécsett. “A 23 éves gyógyszerész hallgató nem tipikusan kriminális ember. Lehet, hogy valamilyen drog hatása alatt cselekedett, de valószínűbb, hogy pszichiátriai betegsége van” – mondta a szakértő az FN.hu-nak.

Lapunk kérdésére, hogy – a külföldi esetekből kiindulva – miért nem lett a támadó öngyilkos, Rihmer Zoltán azt mondta: a klinika hetedik emeletén kapták el, így elképzelhető, hogy ki akart ugrani. “Az is lehet, hogy annyira elveszítette a realitásérzékét, hogy nem volt tudatában annak, amit tett” – fogalmazott a pszichiáter.

Kényszergyógykezelés vagy tényleges életfogytiglan

A büntetőjogász szerint ez az eset több emberen elkövetett emberölési kísérletnek minősül, amely minősített eset, tehát az ámokfutó akár tényleges életfogytiglant is kaphatna. Más a helyzet azonban, ha kiderül: a tettes elmebeteg.

Mint Finszter Géza, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense az FN.hu-nak elmondta: nyomozás és szakértői vizsgálatok sora fogja feltárni a körülményeket. Ha pedig bebizonyosodik, hogy az elkövető beteg volt, abban az esetben egy zárt intézetben kezelését rendelhetik el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik