Élő Nagyvilág

Irán hadgyakorlatra hivatkozva a légtere elkerülését tanácsolja a légitársaságoknak

MUSTAFA HASSONA / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
MUSTAFA HASSONA / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Az előző nap fontosabb híreit Izrael gázai offenzívájáról itt lehet visszaolvasni.

Irán hadgyakorlatra hivatkozva a légtere elkerülését tanácsolja a légitársaságoknak

Irán azt tanácsolta a légitársaságoknak, hogy „hadgyakorlat” miatt kerüljék el az ország légterét csütörtök hajnalban, közölte az egyiptomi állami al-Kahíra televízió egy egyiptomi hivatalos forrásra hivatkozva. Irán és az ellenállás tengelye szövetség milíciái Iszmail Haníje, a Hamász politikai szárnya vezetőjének teheráni, és Fuad Sukr, a libanoni Hezbollah parancsnokának bejrúti meggyilkolása után megtorlást ígértek Izrael ellen.

„Minden egyiptomi légijárat kerülje a teheráni Repüléstájékoztató Körzet (FIR) átrepülését. [Az irániak] nem fogadnak el olyan repülési tervet, amely ennek a térségnek az átrepülését tartalmazza” – ismertette az iráni tájékoztatást az egyiptomi tisztségviselő, amit elmondása szerint az iráni hatóságok minden légitársaságnak eljuttattak.

Az egyiptomi polgári légiközlekedési minisztérium időközben megerősítette, hogy figyelmeztetést adott ki az egyiptomi légitársaságoknak az iráni légtér elkerülésére teheráni idő szerint augusztus 7-én 11.30-tól 14.30-ig és augusztus 8-án 4.30-tól 7.30-ig (közép európai idő szerint 3-tól 6 óráig.)

Több közel-keleti ország Irán Izrael ellen tavasszal végrehajtott támadása idején is lezárta a légterét.

Kapcsolódó
Izrael levágta a Hamász egyik fejét, kiszámíthatatlan, mivel vág vissza Irán
Izrael likvidálta a Hamász politikai szárnyának vezetőjét, méghozzá Irán fővárosában. Ismét fellángoltak a pusztító regionális háborúról szóló félelmek.

Izraeli védelmi miniszter: A szabad világnak össze kell fognia Irán ellen

Megbeszélést folytatott Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter német hivatali partnerével – számolt be a tárcavezető szerdán az X közösségi platformon.

Boris Pistorius német védelmi minisztert a izraeli kollégája a posztjában „barátjának” nevezte. Gallant mint írta, a német védelmi minisztert tájékoztatta „a biztonsági fejleményekről”, valamit Irán és megbízottjai „Izraelre és a tágabb régióra” gyakorolt fenyegetéséről.

A szabad világnak össze kell fognia a legnagyobb destabilizátor és a terrorizmus exportőre – Irán – ellen

– írta az izraeli védelmi miniszter.

Irán azt követően mutatott fenyegetést Izraellel szemben, hogy az izraeli hadsereg a múlt héten az iráni főváros, Teherán területén megölte a Gázai övezetben a végrehajtó hatalmat gyakorló fegyveres iszlamista szervezet, a Hamász politikai vezetőjét, Iszmail Hanijét. Ezzel szinte párhuzamosan, de valamivel korábban a libanoni Bejrút területén megölték Fuád Sukr Hezbollah-parancsnokot is. A műveleteknek civil áldozatai is voltak.

A két iszlamista szervezet Irán támogatását élvezi ugyan, ám a perzsa állam a hálózatába ilyen módon tartozó hasonló szervezeteket közvetlen utasítással – állítása szerint – nem látja el.

Törökország szerdán csatlakozik az Izrael elleni népirtási perhez a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon

Törökország szerdán nyújtja be beavatkozási nyilatkozatát a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság Izrael elleni népirtási perében – írta a Reuters meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

A nyilatkozat kiadására a hírügynökség értesülése szerint magyar idő szerint délután fél négykor kerül sor.

Hakan Fidan török külügyminiszter a héten már beszélt arról, hogy Törökország szerdán teszi meg a beavatkozásra vonatkozó nyilatkozatát.

Törökország beavatkozása arra ösztönzi a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el és kezelje a gázai humanitárius válságot

– magyarázta a helyzetet a Reuters diplomáciai forrása.

Azt, hogy csatlakozni kíván a Dél-afrikai Köztársaság által indított perhez, Törökország már májusban közölte, és újabb szigorú intézkedésekkel igyekezett nyomás alá helyezni Izraelt. Júniusban Spanyolország jelezte beavatkozási szándékát az ICJ-nél.

Izrael többször is alaptalannak minősítette a népirtásra vonatkozó vádakat, és a bíróságon azzal érvelt, hogy a gázai műveletei önvédelemnek minősülnek, a tavaly október 7-én Izraelre támadó Hamásszal szemben. Izrael kritikusa azonban rendszeresen kifogásolják mások mellett a katonai offenzíva polgári áldozatainak kiemelkedő számát, és gyakran vádolják Izraelt azzal is, hogy akadályozza a segélyszállítmányok bejutását a humanitárius válság sújtotta területre.

Izraeli külügyminiszter: Újabb ok, hogy a Hamászt eltöröljék a föld színéről

Reagált az izraeli külügyminiszter a Hamász új vezetője, Jahja Szinvár kinevezésére. Izrael Katz kedden este az X közösségi platformon azt írta:

A terroristavezér Jahya Szinvár kinevezése a Hamász új vezetőjévé Iszmail Haníje helyére újabb nyomós ok arra, hogy gyorsan likvidáljuk őt, és eltöröljük ezt az aljas szervezetet a föld színéről.

Izrael szerint a hatvanegy éves Szinvár volt a tavaly október 7-i Izrael elleni támadás kitervelője. Abban a támadásban izraeli közlés szerint mintegy 1200 ember halt meg Izraelben, nagyrészt civilek. Az Izrael által ezt követően megindított katonai offenzíva során meggyilkoltak száma azóta viszont már közelíti a negyvenezret csak a Gázai övezet területén. A halálos áldozatok nagy része civil.

Jahja Szinvár a Gázai övezetben eddig is a Hamász vezetője volt. Politikai felsővezetővé azt követően nevezték ki, hogy Izrael a múlt héten egy Irán területén végrehajtott merénylet során megölte Iszmail Haníjét, a Hamász előző politikai vezetőjét.

A múlt héten Recep Tayyip Erdogan török elnök korábbi Hamász vezetők meggyilkolásához hasonlította a Haníje likvidálását. Ha Izrael beválatná a külügyminiszter által közölteket, vagyis Szinvárt is rövid időn belül megölnék, az részint alátámaszaná Erdogan hasonlatát, amely a Hamász-alapító Ahmed Jászin sejk és az utódja, Abdel Aziz al-Rantiszi ellen végrehajtott 2004-ben történt merényletekhez mérte a Hamász politkai vezetőjének megölését.

Ahmed Jászin a Hamász alapítója volt 1987-ben, és egy izraeli támadás végzett vele 2004. március 22-én. A vallási vezetőként is tekintélyt szerzett politikai vezető a merénylet időpontjában a kora reggeli imát befejezve távozott a lakóhelyétől száz méterre található mecsetből Gázavárosban. Egy izraeli harci helikopter ekkor rakétákat lőtt ki rá és a testőreire. A támadásban Jászin sejk és a testőrei mellett kilenc arra járó ember is életét vesztette.

Jászin sejk halála után Abdel Aziz al-Rantiszi lett a Hamász vezetője, de kevesebb, mint egy hónappal később egy hasonló helikopteres támadásban vele is végzett az izraeli hadsereg. Az al-Rantiszi elleni merényletben egyik testőre és idősebb, 27 éves fia is életét vesztette.

Olvasói sztorik