Sport

Tény: a teniszben mindennapos a fogadási csalás

bundabotrány (bundabotrány)
bundabotrány (bundabotrány)

Eddig jobbára attól volt hangos a sajtó, hogy a fogadási csalás jellemzően a labdarúgást érinti. (Van ennek masszív magyar szála is sajnos.)

Ehhez képest megdöbbentő az independent.co.uk cikke, amely elég alapos kutatásra hivatkozva azt állítja,

a teniszben nagyjából háromszor annyi a megbundázott meccs, mint – most tessék figyelni – az összes többi sportágban együttvéve.

Azon túl, hogy lehet elnézést kérni a labdarúgóktól, kéretik elképzelni, mennyivel egyszerűbb elcsalni egy tenisz egyest, mint egy futballmeccset? Előbbinél egyetlen játékos „tudatos rossz napja” kel, utóbbiban több játékos, néha játékvezető „összjátéka”.

A teniszezőket érintő adat azon túl, hogy ijesztő, képes aláásni az egész sportág becsületét. Szerencsére a kutatás rögtön hozzáteszi, hogy a legmagasabb szinten, a Grand Slam és az 1000-es, 500-as versenyeken gyakorlatilag kizárható a csalás – bár nem zörög a haraszt -, vagy legalábbis elhanyagolható a furcsa meccsek száma, ugyanakkor minél alacsonyabb díjazású egy-egy torna, annál több gyanús mérkőzéssel lehet találkozni.

A kutatás során 100 játékost és 3 200 szakértőt kérdeztek. Utóbbiak több, mint tíz százaléka (464 ) állítja, mondta azt, biztos információja van bundameccsekről.

Érdekes az is, hogy a 2009-2017 között vizsgált időszakban 83 százalékban a férfi teniszezők adták el a meccseiket.

A kutatás a következőket állítja:

  • szinte bebizonyíthatatlan, ha egy játékos egyedül csal, lévén bármit mondhat, amiért aznap épp nem ment neki a játék,
  • a csalás oka, hogy a 15 ezer profi teniszező közül a nőknél a top250, a férfiaknál a top350 játékos tud magas szinten megélni a a sportágból,
  • az alacsonyabb díjazású versenyeken, ahol gyakorlatilag néző sincs, túl nagy a kihívás egy meglepetés vereség esetén nyerhető összeg nagysága, ami a biztos vereség és a kockázatmentesen megjátszott pénz nagysága miatt sok esetben nagyobb, mint maga az első hellyel nyerhető összeg.

A jelentés arra szólít fel, hogy a teniszt irányító testületek (ITF, ATP, WTA) az irányító testületek képviselőiből álljon össze egy független felügyelő testület.

Az ITF, az ATP, és a WTA képviselői ígéretet tettek arra, hogy még a 2018-as wimbledoni torna előtt végrehajtják a jelentésben megfogalmazott feladatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik