Pályán kívül

A fogadási csalás vádlottja összebarátkozott a Barcelona korábbi elnökével

L. Mátyás, a nemzetközi fogadási csalási ügy egyik fő vádlottja, az FC Barcelona korábbi elnökével, Sandro Rosell-lel ült és focizott együtt egy spanyolországi börtönben – írja a Bors. L. Mátyást az ellene indított nemzetközi elfogató parancsra hivatkozva augusztusban előbb őrizetbe vették a spanyol hatóságok, majd előzetes letartóztatásba helyezték. A korábban a Fővárosi Törvényszék előtt ügyészek által ismertetett vád szerint L. Mátyás és négy társa – B. István, K. Zoltán, S. László és Sch. László – is közreműködött a 2011 májusában rendezett Lecce–Lazio olasz bajnoki mérkőzés eredményének befolyásolásában.

Egész nap sportolhattunk, medencében fürödhettünk, tévézhettünk. A szomszédos cellákban ült Katalónia korábbi elnökének a fia, valamint a Barcelona volt elnöke, Sandro Rosell is. Utóbbival szinte baráti kapcsolatba kerültem, több szabadon bocsátási kérelmet is segített nekem spanyolul megírni. Aztán egy csapatban fociztunk, és annyira jól ment a játék, hogy sorozatban nyolc meccset nyertünk a börtönben

– idézi a Bors L. Mátyást, akit a hatóságok végül kiadták Olaszországnak, ahol négy napot töltött, majd a bíróságon két órán belül tisztázta magát.

Az elfogatóparancsot megszüntették ellene, és hazatérhetett. Legközelebb októberben kell megjelennie a magyar bíróságon a nemzetközi fogadási csalások ügyében.

Sandro Rosell 2010 és 2014 között volt a Barcelona focicsapatának elnöke. A katalán üzletember tisztázatlan pénzmozgások által besegített a katariaknak a sikeres vb-rendezési pályázatukba, aztán kiderült, hogy Neymar 2013-as leigazolásakor a Santos csak 17,1 millió eurót kapott a játékosért, miközben összesen 95 millió euró cserélt gazdát, ezért le kellett mondania elnöki posztjáról. Jelenleg azért ül, mert a brazil fociválogatott televíziós jogainak értékesítésével ügyeskedett, és a vád szerint 15 millió eurót mosott tisztára.

A Fővárosi Törvényszéken 2013 óta öt szálon futó ügyekben eddig három esetben született jogerős ítélet. Kettőben L. Mátyás is érintett – ám egyikben sem kapott letöltendő büntetést a korábban csaknem három éven át előzetesben tartott elkövető.

A legnagyobb büntetési tételeket ígérő nemzetközi szál tárgyalásai még tartanak, s várhatóan csak jövőre születik ítélet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik