Tudomány

Rendkívül fényes „új csillagot” találtak a Tejútrendszer közelében

24.hu
24.hu

2017. 10. 12. 11:20

A Leicesteri Egyetem kutatói bejelentették: megtalálhatták az eddigi egyik legfényesebb nóvát a szomszédos törpegalaxisban, a Kis Magellán-felhőben.
Korábban a témában:

A nóva egy fehér törpéből és egy napszerű csillagból vagy vörös óriásból álló kettőscsillagban bekövetkező robbanás. A kisebb égitest folyamatosan lopja nagyobb társa anyagát, egészen addig, amíg a fehér törpében be nem következik a magfúzió és a detonáció.

A jelenség megnevezése a latin nova stella, azaz „új csillag” kifejezésből eredeztethető.

A robbanás ugyanis a Földről szemlélve gyakran úgy néz ki, mintha egy új csillag tűnne fel az égen.

Az efféle eseményeket általában látható fényben figyelik meg, de gyakran a nagy energiájú röntgensugárzásukat is sikerül elemezni. A két adat együtt sokat elárul az érintett fehér törpe tulajdonságairól.

A szakértők a héten bemutatott vizsgálatban a Swift műhold mellett földi távcsöveket használva azonosították a SMCN 2016-10a-t – számol be a Leicesteri Egyetem oldala. Az objektum az egyik legfényesebb nóva, melyet valaha felfedeztek.

SMCN 2016-10a Kép: OGLE

A Kis Magellán-felhő mintegy 200 000 fényévre fekszik tőlünk, ezzel ez a Tejútrendszer egyik legközelebbi szomszédja. A törpegalaxis jóval kisebb, mint a mi rendszerünk. Míg a mi galaxisunkban évente nagyjából 35 új nóvát találnak, addig a Kis Magellán-felhőben 2012 óta ez az első új objektum.

Kim Page, a Leicesteri Egyetem munkatársa szerint a Swift tökéletes választás volt a kutatáshoz. A műhold az egész robbanást megfigyelte és számtalan értékes információt gyűjtött. A röntgensugaras adatok alapján a fehér törpe tömege közel állt az elméleti maximumhoz – a további tömegnövekedés teljes megsemmisülést, azaz szupernóva-robbanást válthat ki.

Julian Osborne, a csapat tagja hozzátette, bár nehéz megállapítani az SMCN 2016-10a távolságát, mégis minden jel arra utal, hogy az objektum a közeli törpegalaxisban fekszik. Az SMCN 2016-10a az egyik legfényesebb nóva lehet, vizsgálata pedig hozzájárulhat a hatalmas detonációk alaposabb megértéséhez.

(Kiemelt kép: egy nóvarobbanás fantáziarajza, forrás: NASA/Casey Reed)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.