Sport

Elvehetik a magyar állampolgárságot a válogatottat cserbenhagyó kosarastól

Csütörtökön kezdődik a férfikosárlabdázók Európa-bajnoksága, amelyet négy különböző országban rendeznek. A magyarok a C jelű hatosban szerepelnek, a csoport találkozóit Kolozsváron rendezik.

48 éve nem nyertünk meccset az Eb-n, most a továbbjutásért utazunk Kolozsvárra
A magyar válogatott útja elsősorban a cseheken és a románokon át vezet a nyolcaddöntőbe a kosárlabda-Európa-bajnokságon.

A felkészülés elején úgy volt, hogy a honosított amerikai DeAndre Kane is szerepelni fog Sztojan Ivkovics csapatában, ám a játékos nem jelentkezett az edzőtáborban. Közben pedig csatlakozott új klubjához, a Maccabi Tel-Avivhoz. A furcsa helyzettel kapcsolatban megkerestük a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét, hogy a szervezet milyen lépéseket tervez Kane-ügyben. Az alábbi választ kaptuk az MKOSZ-től:

DeAndre Kane magyar válogatottban való szereplése egy szigorú szerződéshez kötött. Ilyen megállapodást korábban még nem kötöttek honosított kosárlabdázókkal Magyarországon. Ennek értelmében a játékosnak számítania kell jelentős összegű kártérítés kifizetésére. A honosítás visszavonásának lehetőségeit jogászok vizsgálják, a pontos kártérítés mértékéről pedig a szövetség elnöksége fog dönteni az Európa-bajnokságot követően.

A magyar válogatott pénteken délután kezdi meg a szereplését, az első ellenfél Horvátország lesz. A mieink 1969-ben nyertek legutóbb mérkőzést az Eb-n, és 1999-ben szerepeltek legutóbb a kontinenstornán. Most viszont reális esély van a továbbjutásra.

A kiemelt képen DeAndre Kane még az Iowa State Egyetem színeiben, 2014-ben. Fotó: Europress/Getty Images/Bruce Bennett

Ajánlott videó

Olvasói sztorik