Music Hungary konferencia Egerben
Média

Még várni kell a Reggeli Show-ra, egyelőre hiába nyert Andy Vajna Békéscsabán

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 06. 19. 15:48

Korábban a témában:

Nem valószínű, hogy 2018-nél hamarabb megszólalhat az Interax Kft. által működtetett Rádió 1 Békéscsabát kiszorító Andy Vajna-féle budapesti Radio 1. Pedig egy június 9-i hírünk alapján Vajna cége, a Radio Plus Kft. nyerte meg a Médiatanács békéscsabai helyi rádiós tenderén, így Békéscsabával bővülhet tovább a kormánybiztos rádiós hálózata.

A Kreatív című lap többekkel, így a Radio Plus Kft.-vel, az Interax Kft.-vel és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal (NMHH) is konzultált ügyben, ez alapján tűnik úgy, hogy Vajnáék leghamarabb csak jövőre kezdhetik meg a sugárzást a néhány hete elnyert békéscsabai 88,9 MHz-en.

A szaklapnak Mazán Tamás, a Rádió 1 Békéscsabát működtető Interax Kft. ügyvezetője arra, hogy terveznek-e bármilyen lépést tenni a pályázattal kapcsolatban, azt a választ adta, hogy addig semmit nem tudnak tenni, amíg hivatalos úton kézhez nem kapják az NMHH-tól a határozatot, márpedig csak a június 9-i sajtóból értesültek a döntésről, hiába voltak érintettek pályázóként, illetve a frekvencia eddigi használójaként. A Vajna-féle Radio Plusnál eközben azt mondták a lapnak, hogy ők a törvényben írtaknak megfelelően az NMHH-tól postai levélben kaptak értesítést a pályázati eljárás jelen szakaszában arról, hogy a békéscsabai frekvenciára vonatkozóan – a Médiatanács határozata szerint – a Radio Plus Kft-vel, mint nyertessel indulhat meg a szerződéskötési hatósági eljárás.

Budapestre előbb megy a posta, mint vidékre

A lap ezek után kérdezte meg az NMHH-t, hogy miért kapott csak az egyik érintett fél a határozatból. A hatóságtól azt írták nekik vissza, hogy június 12-én küldték meg a hivatalos tértivevényes értesítést az érintetteknek, “Ma délelőtti állás szerint a posta még egyikük esetében sem küldte vissza az NMHH-nak az átvételről szóló bizonylatot”. Hozzátették, hogy mivel a Radio Plus budapesti cég, oda hamarabb kézbesít a posta, mint vidékre. Mindez azonban azt is jelenti, hogy az NMHH a kézbesítés sebességétől függetlenül is hamarabb értesítette a sajtót a döntésről, mint az érintett feleket – teszi hozzá a lap.

Mazán Tamás a Kreatívnak arról is beszélt, hogy velük még a tender kihirdetése előtt, május közepén ideiglenesen (60 napra) szerződést hosszabbított az NMHH. A szerződés július közepén jár le, de ez még nem jelenti azt, hogy Vajnáék már júliusban elkezdhetik használni a frekvenciát, hiszen ha egyből el is indul a Radio Plusszal az engedélyeztetési folyamat, az eljárás többlépcsős, és a kívülálló számára meglehetősen tág határidőkkel dolgozik az NMHH.  Mazán szerint a témáról megjelent korábbi cikkek egy része alkalmas volt arra, hogy elbizonytalanítsák vele a hirdetőiket, ez pedig a Rádió 1 Békéscsabát még nehezebb helyzetbe hozza, mivel “mi a reklámbevételekből termeljük ki a meglehetősen borsos műsorszolgáltatási díjat”.

Mazán szavai alapján még akkor sem tűnik esélyesnek a 2018 előtti indulás Békéscsabán, ha a vesztes pályázó esetleg nem támadja meg az eljárás menetét. Ha pedig ez bekövetkezik, még további csúszás lehet.

A Radio Plus nem mond konkrétumot, mikor indulhat a sugárzás

A Radio Plusnál arra, hogy szerintük mikor indulhat el az adás Békéscsabán, azt mondták a lapnak, hogy addig nem tudnak  konkrét indulási időpontot meghatározni, amíg nincs aláírt médiaszolgáltatási szerződésük a frekvenciára.

Akkor lesz aláírt szerződés, ha lezárul eredményesen a szerződéskötési eljárás. Amennyiben a pályázaton nem nyertes fél jogorvoslati eljárást indít, akkor akár hónapokkal is elhúzódhat a szerződéskötési eljárás, ezért ezt a dátumot most előre nem lehet látni

– írták a Radio Plustól.

A frekvencia eddigi használója ideiglenes frekvenciaengedélyt kaphat

Az újság egyébként arról is beszámolt, hogy a médiahatóságnak módja van további ideiglenes szerződésekre az Interaxszal, ennek feltétele, hogy a cég kérelmet nyújtson be, és törvényi kizáró okok ne álljanak fenn (például a cégnek ne legyen tartozása a Médiatanács felé). Az NMHH-t is megkérdezték, mikorra várható a Rádió 1 sugárzásának kezdete Békéscsabán. Erre a hatóság emberei úgy reagáltak, hogy  a határozat kézhezvételétől számított 15 napja van az érintetteknek a jogorvoslati kérelem benyújtására. Ha ilyen nem érkezik, 45 napon belül kell megkötni a hatósági szerződést, és a médiaszolgáltatónak a szerződéskötéstől számított 120 napon belül kell elindítania a sugárzást.

Mivel ez legjobb esetben is 5,5 hónapot jelent, megerősíti azt a feltételezést, hogy 2018 előtt nem indulhat el a Vajna-féle Radio 1 sugárzása Békéscsabán.

 

Eközben egyébként a Rádió 1 Pécs körül is zűrök vannak: kormányközeli üzletemberek egymással vitatkoznak, ki is árulhatja a Reggeli Show reklámidejét.

Durvul a vita, ki árulhatja a Reggeli Show reklámjait
Feloldhatatlannak tűnő ellentétek vannak a Tombor András és Krskó Tibor féle RSH, valamint a Rádió 1 Pécs és az Andy Vajna féle Rádió 1 között a Reggeli Show reklámideje kapcsán. Az RSH azt állítja, ők is árulhatják a reklámidőt, a Rádió 1 és a Rádió 1 Pécs ezt cáfolja. Az RSH pedig erre visszavágva közölte, már le is mentek az első szpotok. Tanulságos sztori a magyar rádiós piacról, ahol a kormányközeli üzletember érdekeltsége a kormánybiztos cégével vitatkozik.
Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetésen Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A volt MTI-főnök kisegíti a kormánybiztost a további terjeszkedésben
Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 műsora szól majd a volt MTI-elnök velencei új rádiófrekvenciáján, továbbá Békéscsabán, és várhatóan júliustól indul a mosonmagyaróvári és a székesfehérvári adás is.
Hanák Tamás
Kormányközelből kap versenytársat Vajna a vidéki terjeszkedésben
A kormányközeli Tombor András és Krskó Tibor érdekeltségébe tartozó Regionális Rádió Kft. vidéki frekvenciákért indul, ezzel Andy Vajna kormánybiztosnak kormányközeli üzletemberek támasztanak konkurenciát.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.