Média

Andy Vajna kormánybiztos újabb rádiós frekvenciához jut

A két pályázó közül az Andy Vajna tulajdonában lévő Radio Plus Kft.-t, azaz a budapesti központú, de egyre több vidéki nagyvárosban elérhető Rádió 1 működtetőjét hirdette ki a Békéscsaba 88,9 MHz helyi rádiós frekvenciapályázaton a Médiatanács eheti ülését követően. Ezzel egy újabb várossal bővül hamarosan a Rádió 1 amúgy eddig sem kis, nemrég további 9+1 várossal kiegészült vételkörzete, a békéscsabaiak is hallhatják majd a Sebestyén Balázs-Rákóczi Feri-Vadon Jani trió által készített Reggeli Show című műsort is.

A frekvenciapályázatra azért volt szükség, mert a frekvenciát 2005 óta használó Interax Kft. médiaszolgáltatói szerződése lejárt a Médiatanáccsal. Érdekesség, hogy ez a kft. is Rádió 1 néven működtette az eddigi békéscsabai rádiót, de ez független volt a Vajna által 2016-ban létrehozott Rádió 1-től. Tehát az történik, hogy a médiaszolgáltatási szerződés aláírását követően az Interax-féle Rádió 1 helyén egy másik Rádió 1 fog szólni, nevezetesen a kormánybiztosé.

Az alábbi ábrán még a Vajna-féle Rádió 1 mostani bővülése előtti lefedettség látható.

A Rádió 1 lefedettsége jelenleg
A Rádió 1 lefedettsége jelenleg
Durvul a vita, ki árulhatja a Reggeli Show reklámjait
Feloldhatatlannak tűnő ellentétek vannak a Tombor András és Krskó Tibor féle RSH, valamint a Rádió 1 Pécs és az Andy Vajna féle Rádió 1 között a Reggeli Show reklámideje kapcsán. Egymást cáfolgatják.

FRISSÍTÉS (2017.06.12.): Kiderült, hogy Vajna rádiója Békéscsabán kívül Velencén és Székesfehérváron továbbá Mosonmagyaróváron is terjeszkedik. Velencén például a volt MTI-elnök, Belénessy Csaba cége segíti ki őt a terjeszkedésben.

Az új frekvencián kívül kapott Vajna egy kis bírságot is

A Médiatanács eheti ülésén egyébként 390 ezer forint bírsággal sújtotta a szintén Vajna érdekeltségébe tartozó TV2-t. A Sport 2-t működtető AMC Networks Central Europe médiaszolgáltatót  összesen 300 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték. A 2017 első negyedévében készült reklám-hangerősségi hatósági vizsgálatok eredményei szerint az előbbi műsorában három, az utóbbi esetében öt alkalommal a reklámok hangereje nagyobb volt, mint a környező műsorszámoké.

Az Eger 101,3 MHz pályázati eljárásában a Médiatanács tagjai az egyedüli pályázó FW Befektetési Kft.-t hozták ki győztesnek. A testület elfogadta a Szolnok 90,4 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét, mely csütörtöktől a Médiatanács honlapján olvasható. A Hajdúszoboszló 100,6 MHz-es helyi rádiós frekvencia pályázatára beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után a grémium pályázati nyilvántartásba vette az LB Rádió Kft.-t, és hiánypótlásra hívja fel a Kredit Holding Kft.-t.

Állami hallgatottságmérés: Nem minden adat lesz nyilvános
A médiahatóság a rádióhallgatottsági kutatási adatoknak csak egy részét fogja megosztani a publikummal azután, hogy az állam hamarosan átveszi a hallgatottságmérést.

A grémium jelezte azt is, hogy tájékoztató levelekben értesítik az érintett sportszövetségeket és médiaszolgáltatókat a még ebben a hónapban hatályba lépő, kiemelten nagy jelentőséggel bíró események listájához kapcsolódó tudnivalókról. A nemzeti listát a hivatalos fordításokkal együtt az EU hivatalos lapjában hirdetik ki – majd az NMHH honlapján is megismerhető lesz –, amely a közzététellel egyszerre lép hatályba. Az európai audiovizuális médiaszolgáltatókról szóló irányelv alapján és a magyar médiatörvény előírásai szerint meghatározott események körének előfizetési díj megfizetése nélkül is hozzáférhetővé kell válnia a magyar lakosság legalább nyolcvan százaléka számára.

rádió
Az MTI volt vezérigazgatója rádiós frekvenciához jutott
Belénessy Csaba cége nyerte a Médiatanács velencei helyi rádiós pályázatát.

Nem maradt el a Médiatanács ülésén a már megszokott pénzosztás sem

A Médiatanács ezúttal is jelentős pénzösszegek odaítéléséről döntött. A Magyar Média Mecenatúra programban a 2017-es Ember Judit-pályázat idei első fordulójában tizenhét dokumentumfilm – köztük egy határon túli alkotás – elkészítését támogatják, 109 millió forinttal.

A határon túli pályázó, Bencze Zoltán egy 1929-ben alapított csíki hokicsapat történetét mutatja majd be. Hazai gyártásban készül film András Ferenc rendezésében Zichy Mihály festőről, Czinke Gyula Halassy Olivér vízilabdázó, M. Nagy Richárd pedig Dargay Attila rajzfilmrendező életét mutatja be. Babos Tamás forgat arról a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklósról, aki többek között a Ben Hur és A bagdadi tolvaj filmzenéjét szerezte; a Szászcsávási Zenekar zenészéről, Csángálóról pedig László Barna készít filmet. A Pókerarcok című film három 95 év körüli színházi szakemberrel – Lénárt Istvánnal, Lázár Egonnal és Sívó Emillel – a főszerepekben szemlélteti az elmúlt hetven év kulturális életét Gerő Péter rendezésében, míg egy másik alkotásban Bonta Zoltán a ’30-as és a ’40-es évekbeli magyar filmkomédiák olasz filmgyártásra gyakorolt hatását tárgyalja.

Egy alternatív otthonteremtési lehetőséget mutat be Hörcher Gábor stábja, amikor egy csapat fiatal saját kézzel, helyben kitermelt anyagból épít magának vályogházakat. A harmadik résszel folytatódhat a Magyar retró sorozat Papp Gábor Zsigmond rendezésében, amely ezúttal a társadalom alapegységét, a családot mutatja be 1950 és 1980 között. Az emberkereskedőktől megmenekülők számára fenntartott védett házak küzdelmes hétköznapjai elevenednek majd meg Schwechtje Mihály Védelem alatt című filmjében. Szirmai Márton a Privát tanmenet című négyrészes online sorozat elkészítése után a televízióban folytatja a nem mindennapi módszerekkel – például társasjátékkal vagy a demokrácia gyakoroltatásával – dolgozó pedagógusok bemutatását.

Az 1944. december végén felállított magyar partizáncsapatot, a Petőfi-brigádot hét topolyai testvér sorsán keresztül ismerhetik majd meg a nézők, a rendező Lavro Ferenc. Hajdú Péter Mihály filmet forgat a székelyföldi önrendelkezés történetéről és jelenkori törekvéseiről is. Magyar testépítőket mutat be Nemes Anna a Szép testben szép lélek című alkotásában, Beszterczey Judit stábja pedig Budai Alex mesterfodrász egy hetét fogja végigkövetni, aki a hollywoodi hírességek hajkölteményei mellett a legszegényebbek hajáról is gondoskodik háromhavonta a Deák téren. Szekeres Csaba dokumentumfilmje azokra az idős párokra hívja majd fel a figyelmet, ahol férj és feleség együtt kénytelen megküzdeni az Alzheimer-kórral.

A Macskássy Gyula-pályázat idei első fordulójában a Médiatanács hét animációs produkcióval pályázó alkotót részesített 60,7 millió forintos támogatásban. Újabb epizóddal folytatódhat a Szupermalac és Űrpatkány, valamint a Bab Berci kalandjai Máli Csaba illetve Kovács Márton rendezésében. Bárdos Csaba filmesíti meg Berg Judit Cipelő Cicák című könyveinek egyik történetét, valamint Baltavári Tamás készít 3D-s animációs ismeretterjesztő filmet a pozsonyi csatáról és az azt megelőző évekről. A Tesók című film egy fiú és egy kismalac barátságát meséli majd el a távoli futurisztikus jövőben, a rendező Nagy Marci. Heim István kétrészes sorozatában Detti és Drót nevű kutyája egy időutazás különböző dimenzióiban vesznek részt, Weisz Béla szériája pedig magyar közmondásokat dolgoz majd fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik