Hernadi-Zsolt-a-targyalason(430x286).jpg (hernádi zsolt, )
Külföld

Hernádi Ausztriába és Németországba már utazhat

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 12. 19:34

A két ország felfüggesztette a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni horvát elfogatóparancs végrehajtását.

A horvát ügyészség azzal vádolja Hernádi Zsoltot: cége 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

Az Interpol horvátországi irodáját az Interpol bécsi irodája értesítette, hogy felfüggesztették a Hernádi Zsolt elleni körözést.

Nem hivatalos értesülések szerint Ausztria és Németország a kétszeres eljárás tilalmára hivatkozva függesztette fel a horvát elfogatóparancs érvényét, amely szerint ugyanabban az ügyben egy embert nem lehet kétszer bíróság elé állítani. Magyarország értesítette őket ugyanis arról, hogy Hernádit ebben az ügyben Magyarországon már bíróság elé állították és felmentették.

A horvát belügyminisztérium magyarázatot kér Ausztriától és Németországtól, amiért nem tesznek eleget az európai elfogatóparancsnak. A német igazságszolgáltatás egyelőre nem válaszolt, Ausztria pedig a “ne bis in idem” elvre (a kétszeres eljárás tilalmára) hivatkozott.

A horvát igazságügy-minisztérium közölte, hogy további magyarázatokat vár Ausztriától és Németországtól.

Hernádi Zsolt horvát ügyvédje, Goran Mikulicic közölte a HINA horvát hírügynökséggel, hogy nem ismeri a horvát elfogatóparancs végrehajtása felfüggesztésére vonatkozó német és osztrák döntést. Az ügyvéd szerint a döntés nem ellentétes a nemzetközi joggal, mert minden ország saját maga dönti el, hogy érvényt szerez-e az európai elfogatóparancsnak, és joga, sőt kötelessége megvizsgálni, milyen alapon adták ki az elfogatóparancsot.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.