Közélet

Újra dolgozhatnak a nyugdíjas tanárok

Megszületett a megállapodás a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásáról - közölte az oktatási államtitkár.

Palkovics László azt mondta, a köznevelési kerekasztal keddi ülésén a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatási lehetőségeiről abban maradtak, hogy adott esetben az intézményvezető döntése alapján legyen mód legfeljebb kétéves továbbfoglalkoztatásra. Fontosnak tartják, hogy ezen pedagógusok tudása ne vesszen el, és lehetőséget kívánnak biztosítani, hogy szakértőként továbbfoglalkoztathatók legyenek.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a jövő héttől az iskolaigazgatók rendelkezésére bocsájtják azt a kártyát, illetve készpénzt, amely a mindennapi működéshez szükséges beszerzéseket biztosíthatja. Az ülésen tájékoztató hangzott el a szakszervezetekkel folytatott sztrájkbizottsági tárgyalásokról is, amelyek április 4-én folytatódnak – jelezte az államtitkár.

Bella Tibor a foglalkoztatási munkacsoport képviseletében fontos előrelépésként értékelte a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatását. Kitért arra is, hogy javaslataik között szerepel az iskolában kötelezően eltöltendő 32 óra felülvizsgálata. Jelezte: azt kérték, ez szűnjön meg. Felül kell vizsgálni a helyettesítések rendszerét is, a belső helyettesítések rendszere “minimálisan működik”, a külső pedig gyakorlatilag nem.

Bíró Gábor, a fenntartói munkacsoport képviseletében elmondta: nem kerülhető meg az állami fenntartás a jövőben sem. Elképzeléseik szerint a struktúra a megyékhez, járásokhoz igazodna. Szerintük továbbra is kell egy központi szervezet, ami alá tagozódnának a szervezeti egységek. Minőségorientált, költséghatékony, profi fenntartói működésre van szükség. A hatékonyság növelésébe ugyanakkor beletartozik a gazdasági racionalitás és a pedagógiai hatékonyság is.

Azt is javasolják, hogy például az iskolaigazgatók nagyobb jogosultságot kapjanak a jelöltek, pályázók meghallgatása során, és fontosnak tartják, hogy a törvényileg előírt feladatokhoz törvényileg garantált források legyenek biztosítva. Felvetette, hogy az iskolaigazgatókat tegyék érdekeltté a bevételekben, arról azonban még vita van, hogy ezen bevételek hány százaléka maradjon helyben. Részletes javaslatukat a május 17-i ülésre dolgozzák ki – közölte.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár kérdésre elmondta: a tankönyvpiacról most nem tárgyaltak, az egy későbbi kerekasztaltéma lesz. További felvetésre közölte: a köznevelés biztonságos működését a kormány biztosította eddig is és a jövőben is biztosítja. A jövő hétre jelzett pedagógusakciókról azt mondta: “adatbekérés és retorzió” eddig sem volt és ezután sem lesz. A kormány és a Pedagógusok Szakszervezete is felhívást tett közzé, amelyből kiderül, megvannak a jogi lehetőségek a véleménynyilvánításra.

A pedagógusok korábbi követelései közül előzőleg az is teljesült, hogy szeptembertől csökkennek a diákok terhei, a Klik pedig megszűnik. A Tanítanék Mozgalom mégsem elégedett, nem fújta le a jövő szerdai tiltakozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik