Belföld

Fertőző ivóvízzel riogatják a Magyarországra látogató amerikaiakat

A Magyar Víziközmű Szövetség a külügyhöz fordul a magyar csapvíz presztízsének védelmében.

Az amerikai járványügyi hivatal arra figyelmezteti a Magyarországra utazókat, hogy csak gyárilag lezárt palackban vagy dobozban lévő italt fogyasszanak. A tájékoztatás szerint a víz csak akkor biztonságos, ha felforralták vagy vegyileg kezelték, sőt, óva intenek a jégkockától is, ha nem palackozott vagy fertőtlenített vízből készült. A figyelmeztetésben az is szerepel, hogy óvakodni kell a szobahőmérsékleten feltálalt készételtől és a nyers élelmiszertől, ideértve a zöldséget is, kivéve, ha étkezés előtt alaposan megmostuk. Hasonló figyelmeztetést adtak ki Szlovákiára, Horvátországra vagy Szerbiára is.

A Világgazdaság megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amely közölte: nem ismerik az amerikai jelentés részletes tartalmát, és a következtetés alapjául szolgáló vízminőségi adatokat sem. Az amerikai járványügyi hivatal nem kért adatokat az Országos Közegészségügyi Intézettől. Az összefoglaló adatok egyébként nyilvánosan elérhetők az EU-nak megküldött országjelentésekből, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy Magyarországon az ivóvíz ne lenne fogyasztható.

A Magyar Víziközmű Szövetség közlése szerint a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiemelkedő minőségű, az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszernek minősül. A szövetség felveszi a kapcsolatot a Külügyminisztériummal annak érdekében, hogy korrigálják az amerikai jelentést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik