Belföld

Kicsit arzénos ivóvíz folyt a csapból

csapviz(210x140).jpg (Array)
csapviz(210x140).jpg (Array)
Átmenetileg lajtos kocsiból látják el ivóvízzel Jászkisér lakóit

A helyi ellátórendszer karbantartásakor mérték, hogy enyhén túllépte az arzén és a mangán a megengedett határértéket. Ezért átmenetileg lajtos kocsiból látják el ivóvízzel Jászkisér lakóit. A népegészségügyi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal elővigyázatosságból lépett.

Az intézkedés mintegy 5500 embert érint a jászsági kisvárosban, ahol a szolgáltató Tiszamenti Regionális Vízművek az átmeneti ivóvízellátást a lakosság tájékoztatásával és a szükséges műszaki beavatkozások megkezdésével egyidejűleg megszervezte. Az intézkedés a hétfői újabb kontrollvizsgálatok eredményének megérkezéséig indokolt.

A szolgáltató közben már arról értesítette a helyieket, hogy a legfrissebb vízminták eredményei szerint az ivóvíz arzéntartalma nem haladja meg a határértéket. Egy ellenőrző vízmintavizsgálat folyamatban van, ennek eredménye hétfőre várható, addig a társaság fenntartja a kormányhivatal által elrendelt átmeneti ivóvíz-szolgáltatást.

A csapvíz fürdésre, mosogatásra, takarításra korlátozás nélkül alkalmas Jászkiséren, ahol jelenleg lajtos kocsiból, a település négy különböző pontján, minden helyszínen 2-2 órán át juthatnak hozzá fejenként 3 liternyi ivóvízadagjukhoz a helybeliek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik