Tudomány zöldövezet

126 éve nem látott állatra bukkantak Madagaszkáron

Leamus / Getty Images
Leamus / Getty Images

126 év után sikerült ismét megtalálni egy eltűnt ezerlábúfajt – írja az IFLScience. Az ízeltlábút további 20, elveszett fajjal együtt fedezték fel a madagaszkári Makira erdőben.

A méretes ezerlábút, a Spirostreptus sculptust először Henri de Saussure és Leo Zehntner írták le 1897-ben.

Azóta a fajt nem dokumentálták.

Az állatot a közelmúltban a Re:wild elveszett fajok felkutatásával foglalkozó The Search for Lost Species programja találta meg. A projektben különböző szervezetek vesznek részt, a szakértők olyan állatokat keresnek, amelyeket már több mint egy évtizede nem láttak, de nem tekintik kihaltnak őket. Ezek száma legalább 4300.

A kutatók 2023 szeptemberétől kezdődően több hetet töltöttek el a Makira erdőben. „Madagaszkár a biológiai sokféleség egyik forró pontja, Makira pedig egy alulkutatott terület az országon belül, ezért úgy döntöttünk, hogy az elveszett fajok felkeresésének új modelljét kísérleti jelleggel ott fogjuk kipróbálni” – mondta Christina Biggs, a projekt tagja.

A csapat egy 30 fajt tartalmazó listával indult el, az egyik legváratlanabb felfedezés a hatalmas ezerlábú megtalálása. Dmitrij Telnov, a BINCO entomológusa kiemelte: a legnagyobb öröm számára, hogy a faj nem ritka a régióban. A legnagyobb példány, amelyet megfigyeltek, egy 27,5 centiméter hosszú nőstény volt.

A szakértők több elveszett fajt is megtaláltak, köztük bogarakat és egy ugrópókot. Sőt, az expedíció során egy korábban nem ismert pókot is felfedeztek.

A csapat azt tervezi, hogy később visszatér a térségbe lokalizálni a még hiányzó fajokat. Noha a Makira Madagaszkár legnagyobb esőerdeje, még mindig viszonylag keveset tudni róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik