Tudomány

Meglepő helyen került elő egy ókori egyiptomi lelet

Véletlenül, egy skóciai szivardobozban találtak meg egy 5 ezer éves fadarabot, amely a gízai nagy piramishoz köthető – írja az MTI. Egy három darabból álló tárgyegyüttes egyik tagjáról van szó, melyet Waynmann Dixon brit vasútmérnök fedezett fel 1872-ben az úgynevezett királynői kamrában. Az Aberdeeni Egyetem szerint az immár darabokra hullott, cédrusfából készült eszközt időszámítás előtt 3341 és 3094 között használták a Kheopsz-piramis építésénél.

UNIVERSITY OF ABERDEEN / AFP

A régóta elveszettnek hitt darabka az egyetem egyiptomi származású munkatársa lett figyelmes az intézményi gyűjtemény ázsiai részének átvizsgálása közben. Abeer Eladanynak feltűnt, hogy a lelet sorozatszáma nem illik bele az ázsiai gyűjteménybe, utóbb pedig kiderült, hogy a tárgy valójában Észak-Afrikából származik.

A kurátor szerint egy kis töredékről van szó, amelynek óriási a jelentősége, mivel egyike annak a három tárgynak, amely a nagy piramis belsejéből került elő.

A másik két lelet, egy golyó és egy kampó, jelenleg a British Museumban található. A fadarabot 1946-ban adományozták az Aberdeeni Egyetemnek, ahol azonban gyorsan elveszett.

Waynmann Dixon a Kheopsz-piramis addig ismeretlen kamráinak felfedezése közben bukkant az építőeszközre. A tárgy az egyetemen egykori hallgatója, az Egyiptomban Dixonnal összebarátkozó James Grant közvetítésével kerülhetett Skóciába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik