Tudomány

Ezért ne csapd le az otthoni pókokat

Nincs olyan otthon, amelyben ne tanyáznának pókok. Bár az ízeltlábúak sokak számára zavaróak lehetnek, jelenlétük valójában igen hasznos.

Az emberek sokszor azt hiszik, hogy otthonuk teljesen el van zárva a természettől. Valójában azonban rengeteg élőlény jut be lakásainkba és házainkba, így katicák, poloskák vagy pókok.

Az ízeltlábúak egy része csak rövid időre jön látogatóba, más állatok azonban jól érzik magukat a zárt térben, és szaporodni kezdenek. Az efféle pókok szinte mind rejtőzködő életmódot folytat, túlnyomó többségük pedig nem agresszív, és nem jelent fenyegetést ránk.

A ragadozók ráadásul segítenek a lakás tisztán tartásában is, ugyanis elpusztítják a kártevőket, például a szennyeződéseket hordozó legyeket, vagy az inváziós poloskákat.

Pók pusztítja az inváziós poloskát – videó
Sajnos a pókok nem tudnak megszabadítani a poloskainváziótól, de mint látszik: velünk vannak.

Matt Bertone, az Észak-Karolinai Állami Egyetem rovarkutatója kollégáival 50 észak-karolinai otthonban folytatott vizsgálatot, hogy felmérje a beltéri ízeltlábú-állományt – írja a The Conversation. Az elemzett házakban mind éltek pókok, a leggyakoribb fajok a törpepókfélék és az álkaszáspókfélék közé tartoztak. Ez a két csoport hazánkban is gyakori.

Mindkét család tagjai hálót szőnek, és azon várják a zsákmány érkezését. Az álkaszáspókok időnként elhagyják hálójukat, hogy más pókokra vadásszanak.

Az ízeltlábúak főként kártevőkkel és betegségeket hordozó rovarokkal, így szúnyogokkal és legyekkel táplálkoznak. Afrikában egyes ugrópókok kifejezetten a vérrel teli moszkitókra pályáznak, ezzel korlátozva a veszélyes betegségek terjedését.

Kép: Thinkstock

A pókoktól való félelem teljesen természetes, de érdemes lehet leküzdeni a rettegést – már, ha emberre veszélytelen, a magyarországi otthonokban előforduló ízeltlábúakról van szó. A pókok ugyanis rendkívül ritkán csípik meg az embert, és mindent megtesznek, hogy elkerüljék az érintkezést.

Elpusztítani semmiképp sem kell őket. Ha az ember nem tudja elviselni a látványukat, inkább engedje őket a szabadba.

Azt azonban fontos tudni: bármennyitől is szabadulunk meg, az eldugott sarkokban, a polcok hátoldalán vagy az íróasztal alatt mindig lesznek olyan pókok, amelyek képesek elbújni előlünk.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik