Tudomány

Újabb kutatás igazolja, hogy a lovak jól ismerik érzelmeinket

Egy új vizsgálat szerint a lovak nemcsak felismerik az emberi arckifejezések mögötti érzelmeket, de meg is jegyzik azokat.

Az új vizsgálatban a Sussexi és a Portsmouth-i Egyetem munkatársai lovakat tanulmányoztak – számol be a ScienceAlert. A kutatásban az állatoknak először különböző képeket mutattak, melyeken az egyes személyek vagy mosolyogtak, vagy homlokukat ráncolták. Utóbb a lovak élőben is találkozhattak a fotókon szereplő emberekkel.

Az eredmények alapján az állatok viselkedését kimutathatóan befolyásolta, hogy korábban boldog vagy dühös érzelmet társítottak az egyes személyekhez.

Karen McComb, a kutatócsapat tagja szerint a lovak nemcsak felismerik az emberek arckifejezéseit, de emlékeznek is a korábbi érzelmi állapotra, és alkalmazkodnak ahhoz.

Lényegében a lovak érzelmi emlékezettel rendelkeznek

– mondta a szakértő.

A lovakban megvan a képesség, hogy kommunikáljanak velünk
Az állatoknak három egyszerű szimbólumot mutattak, azok pedig néhány nap alatt tökéletesen megértették a lényeget.

A vizsgálat alapján az állatok akkor is előítéletesen viselkedtek a korábban dühösnek látott alanyokkal, ha azok a találkozás során semlegesen viselkedtek.

A lovak ezeket a személyeket bal szemükkel nézték, ami összefüggésben állhat az élőlények agyszerkezetével. A lovak agyában ugyanis a jobb félteken zajlik a fenyegető ingerek feldolgozása. A szakértők később az állatok szívritmusát is megvizsgálták, amely észlelhetően emelkedett, amikor rossz hangulatúnak vélt emberrel találkoztak.

Az eredményekben az igazán figyelemreméltó az, hogy a lovak egyetlen kép alapján is képesek voltak felmérni az emberek érzelmeit, és elraktározni az azokra vonatkozó információkat.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik