Tudomány

Kiderült, hogy miért imádják a japán makákók a forró fürdőt

A vizsgálatok azt mutatják, hogy egy kiadós forró fürdő segíthet az embereknek levezetni a stresszt. Egy új kutatás szerint a japán makákók (Macaca fuscata) esetében is hasonló a helyzet.

Egy új, Primates folyóiratban megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, magyarázatot találtak arra, hogy miért szeretik a japán makákók a forró fürdőt – számol be a Business Insider.

A japán makákó a legészakabbra élő majomfaj. A példányok telenként hosszú bundát növesztenek, és előszeretettel mártóznak meg a hőforrásokban. A meleg vízben ázó makákók turisták tömegeit vonzzák a Dzsigokudani Majomparkba.

A majmok fürdőzését először 1963-ban figyelték meg a kutatók – akkor egy nőstény mártózott meg egy hotel medencéjében. Mivel az állatok márciusban, a hideg hónapokat követően felhagynak a hőforrások látogatásával, a szakértők azt feltételezik, hogy az állatok felmelegedni járnak a vizekhez.

Utóbb a Dzsigokudani Majompark külön medencét is épített a makákók számára. A megfigyelések alapján 2003 óta a nőstények 31 százaléka rendszeresen használja a mesterséges tavat.

Kép: Pixabay

A korábbi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a hideg nem csupán önmagában kellemetlen, de stresszhormonokat is felszabadít a szervezetben. Ezen hormonok szintje az embereknél forró vízben lejjebb vihető, Rafaela Takeshita, a Kiotói Egyetem munkatársa kollégáival pedig azt feltételezte, hogy a majmoknál is hasonló lehet a helyzet.

A csapat 12 kifejlett nőstényt figyelt meg télen, illetve tavasszal. A szakértők az állatok ürülékét elemezve mérték fel a makákók hormonszintjének alakulását.

Az adatok alapján a domináns nőstények többet használták a meleg vizeket, ez pedig azt jelenti, hogy az állatok korlátozott forrásként tekintenek a fürdőhelyekre. Összességében a domináns nőstényekben magasabb volt a stresszhormonok szintje, ez pedig növelte agresszivitásukat.

A fürdőzéseket követően, különösen a hidegebb napokon azonban a hormonok szintje látványosan lecsökkent.

Takeshita szerint ez azt jelenti, hogy a majmoknál az emberekhez hasonlóan segíthet a forró fürdő a stressz kezelésében.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik