Tudomány

A madarak intelligenciája még mindig képes meglepetést okozni

Sokak által ismert tény, hogy bizonyos madarak, például a varjak, eszközöket használnak. Az azonban régóta kérdéses, hogy a viselkedés mennyire ösztönös, és hogy az állatok képesek-e az innovatív megoldásokra?
Korábban a témában:

A 2000-es évek elején egy új-kaledón varjú, Betty, meglepte a tudományos világot: spontán módon horgot hajlított egy drótra, miközben egy apró kosárkát próbált kiemelni egy üvegcsőből. A kísérlet azért is érdekes, mert a feladattal a 8 évnél fiatalabb gyermekek csak nehezen tudtak megküzdeni.

Bár az új-kaledón varjak gyakran használnak eszközöket, a kutatók úgy vélték, hogy Betty a vizsgálatban teljesen újítóan viselkedett, hiszen egy általa korábban nem ismert anyaggal találkozott. Később azonban kiderült, hogy fajtársai a természetben hasonló módon hajlítják meg a gallyakat. Éppen ezért a szakértők arra jutottak, hogy Betty nem innovatív, hanem inkább készségéből eredeztethető technikával dolgozott.

Betty megfigyelésekor a madarak intelligenciájának tanulmányozása még gyerekcipőben járt. Mára az agy- és viselkedéskutatások felfedték, hogy bizonyos madarak, például a varjúfélék és papagájok, komplex kognitív képességekkel rendelkeznek, a megfelelő agyi régióikban pedig a fejlettebb főemlősökéhez hasonlóan sok idegsejt található.

A Bécsi Egyetem és a Bécsi Állatorvosi Egyetem munkatársai a közelmúltban egy másik fajjal, a Goffin-kakaduval is elvégezték a Betty-kísérletet. Isabelle Laumer, a tanulmány társszerzője szerint a Betty-vizsgálathoz hasonlóan egy függőleges csőbe helyezett kosár elérése volt a cél, melyhez egy egyenes csőtisztítót kellett felhasználniuk az élőlényeknek. A szakértők egy második tesztet is végrehajtottak, melyben egy vízszintes csőbe tették a kosarat, ebben az esetben viszont egy 90 fokban meghajlított csőtisztítóval dolgozhattak a madarak.

Az első feladat megoldásához az állatoknak meghajlítania, a másodikhoz pedig kiegyenesítenie kellett a drótot.

Sok kakadu vált egyik vagy másik módszer mesterévé, az egyik madár pedig mindkettőben jól teljesített. Laumer szerint az egyes példányok a csőtisztítók meg nem hajlított részeit más-más technikákkal rögzítették.

Ezek az eredmények meglepőek, mivel a kakaduink az új-kaledón varjakkal ellentétben nem specializálódnak a táplálkozással kapcsolatos eszközre, és nem hajlítanak botokat a fészkeik építésekor, hanem a meglévő faodvakban szaporodnak

– mondta Alice Auersperg, a Messerli Kutatóintézet munkatársa. A szakértő hozzátette, a tény, hogy csak bizonyos számú példány tudott megbirkózni a feladattal, illetve, hogy egyéni technikákat használtak, azt mutatja, hogy a madarak a kísérlet közben nem veleszületett viselkedéseket hívtak segítségül, hanem teljesen új eljárást találtak fel.

A vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy az érintett faj képes az innovatív megoldásokra.

(Phys.org)

Ajánlott videó mutasd mind

„Nem tudtam a gyermekemet emberi lénynek tekinteni”

A boszniai háborúban több tízezer nőt, lánygyermeket erőszakoltak meg többségben szerb katonák. Az erőszakból fogant gyerekek száma 2-4 ezer közé tehető. A mára már felnőtt gyermekek és szüleik azért harcolnak, hogy ismerjék el őket háborús áldozatként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.