Tudomány

A lovakban megvan a képesség, hogy kommunikáljanak velünk

Pár napja megtudhattuk, hogy a galambok egész jól boldogulnak az olvasással, most ideje arról is értesülni, hogy a lovak képesek hasonló feladatok megoldására.

Egy Applied Animal Behaviour Scienceben megjelent új tanulmány azt a kérdést járja körül, hogy miként tanítják a lovakat az ábrákkal történő kommunikációra. Az ilyen információátadás természetesen nem aktuálpolitikai kérdésekről szól, hanem olyan egyszerűbb dolgokról, mint az élőlény alapvető igényei.

A vizsgálatban a szakértők 23 hátaslovat oktattak, melyeket két szomszédos norvégiai istállóban tartottak. Az állatok egy részét korábban díjugratásra képezték ki, míg másokat kocsihúzásra használtak. A lovakat mind úgy nevelték fel, hogy csak bizonyos időszakokban viselhettek pokrócot – szélsőségesen hideg és esős napokon, illetve a reggeli csípős időben.

Miután az állatok megérkeztek a kísérleti helyszínre, három fehérre festett fatáblát mutattak nekik, melyeken más-más szimbólumok voltak. Az egyes formáknak természetesen eltérő jelentése volt, az egyik a pokróc felvételét, a másik a levételét, míg a harmadik a változtatás mellőzését jelentette. Megkezdődött tehát a kondicionálás.

A lovak viszonylag hamar megtanulták, hogy mit fejeznek ki az egyes elemek. A patásokat később arra is megtanították, hogy orrukat használva hogyan kommunikáljanak a táblákkal.

A lovak kommunikációjánál használt szimbólumok. Az elemek jelentése sorban: "pokrócot fel!", "ne változtass!", "pokrócot le!"
A lovak kommunikációjánál használt szimbólumok. Az elemek jelentése balról jobbra: “pokrócot fel!”, “ne változtass!”, “pokrócot le!”

Nagyjából 11 nappal a tréning megkezdése után a lovak többsége már képes volt az információátadásra. A vizsgálat végén, a 14. napon már minden élőlény tudatosan üzent a gondozóknak, a szimbólumok kiválasztása nem lehetett véletlenszerű – az állatok ugyanis rendszerint a melegben vetették le a takarót, míg a hidegben visszakérték.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a lovak kifejezetten motiváltak a tanulásban. A szakértők szerint amikor az élőlények érzékelték, hogy kívánságaikkal kapcsolatban jelzéseket tudnak küldeni, buzgóvá váltak az új képességek elsajátításában.

Egyes példányok még az oktatók figyelmét is igyekeztek minél jobban felkelteni – ezt elsősorban mozgással és hangképzéssel próbálták elérni. Ilyenkor a gondozók sokszor megengedték, hogy az állatok soron kívül is jelezhessék kívánságukat, mely általában a pokróc levételét jelentette. A lovak tehát egyértelműen felismerték, hogy amennyiben melegük van, célravezető “társalgást” kezdeményezni.

Hogy mi lesz a kutatók következő terve, az még kérdéses. Talán érdemes lehet megtanítani a lovakat több, vagy éppem bonyolultabb szimbólumok használatára is.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik