Tudomány

Úgy tűnik, egyre zsugorodik a Merkúr

24.hu
24.hu

2016. 09. 27. 11:06

Az hagyján, hogy eleve ez a Naprendszer legkisebb elismert bolygója, de még zsugorodik is.
Korábban a témában:

Nature Geoscience-ben megjelent tanulmány a NASA MESSENGER nevű szondája által közölt képeket elemzi. Az űreszköz még 2011 márciusában állt Merkúr körüli pályára, mégis igen valószínű, hogy az új felfedezése egyben az egyik legfontosabb is. A felvételek alapján ugyanis úgy tűnik, a Merkúr fokozatos lehűlése még nem fejeződött be, ezzel pedig a mérete is folyamatosan csökken.

A kutatók felfedezték, hogy a képeken látható lépcsőszerű sziklák sokkal kisebbek és szűkebbek, mint az 1970-es években azonosított hasonló kiemelkedések. Az azokról készült fényképeket a MESSENGER elődje, a Mariner-10 hozta létre.

A négy évtizeddel korábban megfigyelt alakzatok, az úgynevezett vető árkok, megmaradtak a Merkúrt ért meteorbecsapódások után is, a szakértők ezért gondolják úgy, hogy geológiai szempontból a közelmúltban keletkeztek.

A MESSENGER által felfedezett geológiai formációk Kép: NASA

A felismerés rámutat: a Merkúr zsugorodása nem egy befejezett folyamat. Úgy tűnik, a bolygó keletkezése után megkezdődött lehűlés még mindig tart, a magja messze nem olyan szilárd, mint a Földdé – így felszíne máig rengeteget formálódik.

Ezért kutatunk. Éveken át a tudósok azt hitték, hogy a Merkúr tektonikai aktivitása a távoli múltban befejeződött. Érdekes belegondolni, hogy ez a kis bolygó – amely nem sokkal nagyobb a Föld holdjánál – ma is aktív.

– állapította meg Jim Green, a NASA bolygótudományi igazgatója.

Sajnos úgy tűnik, az elmélet alátámasztására még várni kell: a közeljövőben nem készül újabb Merkúr-fotó, hiszen a MESSNGER tavaly céltudatosan a bolygóba csapódott. Igaz, a kutatók már bejelentették, hogy szeretnének hasonló missziókat végrehajtani.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.