Tudomány

Megdöntötte az amerikaiak űrben tartózkodási rekordját, mégis messze még a világcsúcs

Az 1996-óta aktív Jeffrey Williams a héten tért vissza két társával a 172 napos, Nemzetközi Űrállomáson eltöltött missziójáról. A NASA asztronautája ezzel egy alig pár hónapos amerikai rekordot döntött meg.

Williams és orosz társai, Alexej Ovcsinyin és Oleg Szkripocska a héten landoltak a kazahsztáni Zsezkazgan közelében. Williams eddig 534 napot töltött az űrben, ezzel az egyébként még mindig aktív, közel egy éves küldetése után 2016. márciusában hazatérő Scott Kelly 520 napos rekordját döntötte meg.

Legutóbbi, Földtől távol töltött “kirándulás” alkalmával Williams más okból is űrtörténelmet írt: ő lett az első asztronauta, aki kipróbálhatta a Nemzetközi Űrállomásra nemrégiben beszerelt felfújható lakókabint.

A misszióban Williams azon dolgozott, hogy előkészítse az állomást a jövőben ide érkező kereskedelmi űrhajók fogadására. Az első Nemzetközi Dokkoló Adapter telepítése augusztus 19-én történt, Williams és Kate Rubins közös űrsétája során. A tervek szerint az állomás új funkcióját a Boeing CST-100 Starliner és SpaceX Crew Dragon űrsiklója használhatja majd először.

A küldetés keretein belül a kutatók egyébként nem csak technológiai fejlesztéseket végeztek, a Föld körül keringő laboratóriumban biológiai, biotechnológiai, fizikai és földtudományi kísérletek is zajlottak. A misszió még messze nem ért véget, a jelenleg az állomáson tartózkodók leváltása után tovább folytatódik.

A NASA – és egyben az Egyesült Államok – igazán büszke lehet az új rekordjára, a közel másfél éves űrkaland valóban megsüvegelendő. Ettől függetlenül még így is igen távol vannak az e téren legjobban teljesítő oroszoktól. A jelenlegi rekorder, a már nyugállományba helyezett, majd később visszatérő Gennagyij Padalka például 879 napot töltött az űrben, igaz, akadnak más, 800 nap körül járó orosz űrhajósok is.

(Via: NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik