Tudomány

Új rekordot állítottak fel az LHC-ben

Új rekordot állítottak fel kedden a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC).
Kapcsolódó cikkek

7 teraelektronvolt (7 ezermilliárd elektronvolt) energiával ütköztették a fényhez közeli sebességgel száguldó protonnyalábokat. Ez az LHC tavaly novemberi újraindítása utáni 2,36 TeV-es rekordenergia háromszorosa.

“Óriási áttörést értünk el, a fizika egy teljesen új területe van megszületőben” – nyilatkozta Oliver Buchmüller, az LHC-projekt egyik vezető kutatója.

A kedd kora reggelre tervezett kísérletet néhány órára el kellett halasztani az energiaellátásban fellépő zavarok, valamint a mágneses biztonsági rendszer “túlérzékenysége” miatt. Ez arra késztette a fizikusokat, hogy függesszék fel a nagy erejű ütköztetéseket.

A problémák észlelése utána CERN vezetősége azonnal határozottan cáfolta, hogy 2008. szeptemberi komoly meghibásodás megismétlődéséről lenne szó, amely miatt mostanáig el kellett halasztani a projekt megvalósítását.

A kísérlet során a vezérlőben tartózkodott Szillási Zoltán kutató is, aki ezekkel a szavakkal méltatta a magyar CERN Blognak kísérlet eredményét:

„Nos, kezdünk kicsit magunkhoz térni az ünneplésből. Megvoltak a fotók, most mennek a tévés bejelentkezések, a detektor pedig csendben mér, teszi a dolgát az LHC-val együtt. Nagyon sokan dolgoztunk együtt azért, hogy ez ma így lehessen. Talán nem túlzás a mai részecskeütközések megtörténtét a holdraszálláshoz hasonlítani. Míg az körülbelül negyven evvel ezelőtt az akkori kor technológiai lehetőségeit feszegette, addig az LHC és a rajta található kísérletek a ma elérhető legkomolyabb technológiák használata nélkül egyszerűen megvalósíthatatlanok maradtak volna. Reméljük mindamellett, hogy megtálaljuk az oly nagyon keresett részecskéket, olyan új fizikai folyamatokat is látunk, amelyek talán közelebb visznek minket a Világegyetem működésének megértéséhez.”

Ajánlott linkek:

Újabb holdraszállás történt (CERN Blog)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik