Tudomány

Az LHC most pörög fel igazán

Az elkövetkezendő 18-24 hónapban lesznek a legintenzívebbek a vizsgálatok.

Az első, 7 Teraelektronvoltos ütköztetést még számos követi, amelyek eredményeképpen a tudósok azt várják, hogy jobban megismerjük a kozmosz és létrejöttének természetét.

Arra már most figyelmeztettek, hogy bár általánosan felfokozott a várakozás, az eredményekre még sokat kell várni. “Nagyobb felfedezésekre akkor juthatunk ha képesek leszünk milliárdnyi eseményet megvizsgálni és felfedezni köztük azt a néhányat, amely az anyag egy másik állapotára, vagy új részecskékre utal” – vázolta a feladat nagyságát Guido Tonelli. “Ez nem holnap lesz, hónapok, esetleg évek türelmes munkája kell hozzá” – tette hozzá a négy nagy detektor közül a CMS nevűn dolgozó szakember.

A CERN példás szorgalommal teszi lehetővé, hogy a nagyközönség is figyelemmel kísérhesse a helyzetet: mind a Twitteren, mind élő videófolyammal közvetítenek, illetve a vezérlőpult állását is meg lehet nézni.

A történelmi pillanatok:

13:01 CERN Experiment have seen collisions!!!!!!!!!!! – Ütközéseket láttunk! (Twitter)
13:14 CERN Experiments are collecting their first physics data – historic moment here! – A kutatók gyűjtik az első adatokat – történelmi pillanat! (Twitter)
13:18 Képek az első 7 TeV-es ütközésekről a CMS-nél itt (CERNBlog)
13:25 CERN Now we have stable colliding beams-first time ever at this energy! – Stabil, ütköző energianyalábok, először ezen az energiaszinten! (Twitter)

Ajánlott linkek:

CERN (Twitter)
Videoközvetítés (LHC Webcast)
Vezérlőpult (OP Vistars)
Magyar nyelvű blog (CERNBlog)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik