Bill Hinton / Getty Images
Tech

Furcsa kitérőt tett Oroszország felé az Apple internetes forgalma

Az Apple internetes forgalma július 26. és július 27. között körülbelül tizenkét órán keresztül furcsa kitérőt tett az orosz hálózati berendezések irányába, szúrta ki a Cyberthreat Report. A The Register szerint az Internet Society vezető internetes technológiai menedzsere, Aftab Siddiqui elmondta, hogy az orosz Rostelecom kedden új útvonalakat kínált fel az Apple hálózatának, a gyakorlatot BGP (Border Gateway Protocol) eltérítésként is emlegetik.

A BGP az a ragasztó, ami összetart több hálózatot egyszerre, így hozza létre az internetet. Sajnos a protokoll túl sérülékeny, és ha egy autonóm rendszer – egyetlen entitás által kezelt hálózatok csoportja – olyan IP-címcsoportok számára kínál útvonalakat, amelyek nem az ő tulajdonában vannak, az internetes forgalom általában alkalmazkodik ezekhez az útvonalakhoz, persze akkor, ha nem sikerül időben kiszűrni a hamis bejelentéseket.

Kapcsolódó
Hackerek bejuthattak egy orosz kórház rendszerébe
Egy hackercsoport állítólag feltörte a szentpétervári RZD-Medicine kórház weboldalát, azt állítják, hogy kinyerték az oldal fájlrendszerét és hálózati információit.

Egyes ilyen útvonalak egyébként egyszerű hibákból adódnak, mások viszont szándékos eltérítésre készülnek. 2018-ban például hackerek BGP-eltérítést használtak ahhoz, hogy beleszóljanak az Amazon Route 53 DNS-szolgáltatásába, és az internetes forgalmat egy kriptovaluta-webhelyről egy Oroszországban üzemeltetett adathalász webhelyre irányították át.

A mostani eltérítés valamivel több, mint 12 órán át tartott, és nem világos, hogy mely szolgáltatásokat érintette ez az eset, mivel az Apple nem jelentette be az eltérítést nyilvánosan, illetve a The Register kérdéseire sem válaszolt. „Hacsak nem kapunk további részleteket az Apple-től vagy más kutatóktól, csak találgathatunk” – mondta Siddiqui.

Ajánlott videó