Tech

Furcsa kitérőt tett Oroszország felé az Apple internetes forgalma

Bill Hinton / Getty Images
Bill Hinton / Getty Images

Az Apple internetes forgalma július 26. és július 27. között körülbelül tizenkét órán keresztül furcsa kitérőt tett az orosz hálózati berendezések irányába, szúrta ki a Cyberthreat Report. A The Register szerint az Internet Society vezető internetes technológiai menedzsere, Aftab Siddiqui elmondta, hogy az orosz Rostelecom kedden új útvonalakat kínált fel az Apple hálózatának, a gyakorlatot BGP (Border Gateway Protocol) eltérítésként is emlegetik.

A BGP az a ragasztó, ami összetart több hálózatot egyszerre, így hozza létre az internetet. Sajnos a protokoll túl sérülékeny, és ha egy autonóm rendszer – egyetlen entitás által kezelt hálózatok csoportja – olyan IP-címcsoportok számára kínál útvonalakat, amelyek nem az ő tulajdonában vannak, az internetes forgalom általában alkalmazkodik ezekhez az útvonalakhoz, persze akkor, ha nem sikerül időben kiszűrni a hamis bejelentéseket.

Kapcsolódó
Hackerek bejuthattak egy orosz kórház rendszerébe
Egy hackercsoport állítólag feltörte a szentpétervári RZD-Medicine kórház weboldalát, azt állítják, hogy kinyerték az oldal fájlrendszerét és hálózati információit.

Egyes ilyen útvonalak egyébként egyszerű hibákból adódnak, mások viszont szándékos eltérítésre készülnek. 2018-ban például hackerek BGP-eltérítést használtak ahhoz, hogy beleszóljanak az Amazon Route 53 DNS-szolgáltatásába, és az internetes forgalmat egy kriptovaluta-webhelyről egy Oroszországban üzemeltetett adathalász webhelyre irányították át.

A mostani eltérítés valamivel több, mint 12 órán át tartott, és nem világos, hogy mely szolgáltatásokat érintette ez az eset, mivel az Apple nem jelentette be az eltérítést nyilvánosan, illetve a The Register kérdéseire sem válaszolt. „Hacsak nem kapunk további részleteket az Apple-től vagy más kutatóktól, csak találgathatunk” – mondta Siddiqui.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik