Tech

Ennyit érnek az adatai a sötét weben

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

A Privacy Affairs nekiállt, és összegyűjtötte, nagyjából mennyit érnek az ember adatai a sötét weben. Az már egy ideje nem kérdés, hogy a legértékesebb árucikk jelenleg az információ, jól mutatja ezt az is, hogy mennyire sokat ér például egy-egy Gmail fiók (65 amerikai dollár, azaz nagyjából 25 ezer forint) – ami valójában leginkább az eredeti felhasználó számára értékes igazán.

Az elmúlt évben a sötét web adatpiaca teljes mennyiségben és termékválasztékban is nőtt. A kínálat növekedésével azonban a legtöbb adat ára zuhant egy kicsit. Az elmúlt évben eladott árucikkek száma nőtt, méghozzá drasztikusan. A több mint 9000 hamis igazolványt és hitelkártyát árusító aktív eladó mindegyike több ezer tranzakcióról számolt be az elmúlt évben. 2020-hoz képest több hamis hitelkártyaadatot, személyes információt és dokumentumot adtak el 2021-ben.

A termékek kínálata is bővült, olyan tételekkel , mint a kriptovaluta számlák és olyan webszolgáltatások, mint az Uber.

Az 1,8 millió forintsávig a bankkártyaadatokért 45 ezer forintnak megfelelő összeget fizettek (tavaly a kétszeresét ennek), 50 darab PayPal bejelentkezési információ 75 ezer forintnak megfelelő összeget jelent. Egy Netflix fiók kevesebb, mint 10 ezer forintért, HBO fiók 1500 forintért megy el. Orosz útlevélmásolatot már 37 ezer forintért lehet vásárolni, egy európai uniós útlevél viszont 1,5 millió forintba fáj. 60 ezer forintért lehet amerikai zöldkártyát vásárolni.

Egy Facebook-profil 17 ezer, egy Instagram 15 ezer forintot ér. 1500 forintért már lehet 1000 Instagram-követőt vásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik