Tech

Majdnem 800 kibertámadás érte Ukrajnát a háború alatt

Daniel Haug / Getty Images
Daniel Haug / Getty Images

Az ukrán kormány és a magánszektor 796 kibertámadás célpontja voltak a háború 2022. február 24-i kezdete óta – írja a Bleeping Computer. Az ukrán kiberbiztonsági védelmi és biztonsági ügynökség, az SSSCIP (a Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Állami Szolgálat rövidítése) szerint az ország hálózatait a háború kezdete óta folyamatos hackelési kísérletekkel bombázzák.

„Az ellenséges hackerek továbbra is támadják Ukrajnát. A kibertámadások intenzitása nem csökkent Oroszország katonai inváziója kezdete óta, bár minőségük egyre romlik” – közölte az SSSCIP.

A legtöbbet az ország kormányát és helyi hatóságait, valamint védelmi szervezeteket támadták a háború első hónapjaiban az oroszok és a velük szimpatizáló hackerek. Ezeket a kulcsfontosságú ágazatokat összesen 281 alkalommal próbálták zavarni.

Kapcsolódó
Van egy olyan szelete a háborúnak, amelyben Ukrajna áll nyerésre
Újfajta háború tanúi lehetünk, amit a kibertérben egyelőre magasan Ukrajna ural.

A kibertámadások által erősen érintett iparágak listáján a pénzügyi, a távközlési, az infrastrukturális és az energiaszektort is rajta van. Az ukrán kiberbiztonsági hivatal által észlelt támadások többsége információgyűjtésre irányult (242 incidens), míg a többiek célzott rendszerek feltörésére, zavarására vagy megfertőzésére irányultak.

Korábban a Microsoft egyik elemzése összekötötte az oroszok által támogatott kibertámadásokat és az orosz katonai műveleteket, és közvetlen kapcsolatot talált közöttük. A szakértők azt találták, hogy a hackelési kísérletek időzítése szorosan megegyezik az orosz hadsereg által koordinált rakétacsapások és ostromok időzítésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik