Tech

1,3 millió Clubhouse-felhasználó adatait árulják a neten

Jakub Porzycki/NurPhoto /Getty Images
Jakub Porzycki/NurPhoto /Getty Images

Közel 1,3 millió Clubhouse-felhasználó adatait kínálják eladásra a különböző hackerfórumokon – írja az AppleInsider. A fejlesztők elmondása szerint azonban hackelés nem történt, az egyébként nyilvánosan elérhető információkhoz nem a platform feltörésével jutottak hozzá a posztolók.

A fórumon közzétett csomag tartalmát korábbi kiszivárgásokból kalapozhatták össze, hasonlóan a nemrég bejelentett facebookos és linkedines adatszivárgásokhoz. A rekordok többek közt a fiókazonosítókat, felhasználói nevet, társított Twitter- és Instagram fiókokat, követőket, követők számát, profil létrehozásának dátumát tartalmazzák, illetve azt is, hogy kinek küldött meghívót az illető. Érzékeny információkat,  például jelszavakat vagy bankkártya-adatokat nem.

A hírekre reagálva a Clubhouse a Twitteren közölte, hogy egyes cikkek félrevezetőek, nem történt hackelés, az eladásra kínált csomagban lévő adatokhoz bárki hozzáférhet, akinek van hozzáférése a Clubhouse apphoz, vagy a szoftver API-jához. Tehát lényegében nem arról van szó, hogy a Clubhouse rendszeréből szerezték volna meg és szivárogtatták volna ki az adatokat, de egy ilyen tömegű adatmennyiséget számos célra használhatnak fel a kiberbűnözők további támadások indításához, akár spamhívásokhoz.

Az utóbbi hetek során a LinkedIn és a Facebook felhasználóinak adatai is elkezdtek keringeni a neten, a Clubhouse ezt a sor bővíti.

Kapcsolódó
„Kipróbáltam egy appot, és egy csodálatos közösséget kaptam ajándékba”
2021 közösségi médiás őrülete a Clubhouse, amelyen már a magyar közösség is éledezik. XaB, a Magyar Clubhouse Pápa elárulta nekünk, hogyan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik