Tech

500 millió LinkedIn-profil adatait árulják a hackerek

SOPA Images/LightRocket /Getty Images
SOPA Images/LightRocket /Getty Images

Április 4-én számoltunk be arról, hogy 533 millió Facebook-használó személyes adatai érhetők el szabadon az interneten, a gyűjteményt korábbi kiszivárgásokból kalapozták össze a hackerek. Most újabb, közel akkora adatszivárgásról tudósítanak a techportálok: 500 millió LinkedIn-profil adatai bukkantak fel eladásra kínálva a hackerfórumokon. Egy kétmillió profilos mintacsomag szerint a szakmai közösségi hálózat tagjainak teljes nevét, e-mail címét, telefonszámát, nemét és más információit tartalmazza a gyűjtemény, amit több helyről fésülhettek össze. Mivel a LinkedIn-nek 675 millió felhasználója van, ez azt jelenti, hogy az oldalra regisztráltak háromnegyede érintett lehet.

A hírre közleményben reagált a LinkedIn, leszögezték, hogy privát adatok nem kerültek ki, csak olyan információkat tartalmaz a csomag, amelyekhez bárki hozzáférhet a neten, és nyilvánosan láthatók a profilokon. Tehát lényegében nem arról van szó, hogy a LinkedIn rendszeréből szerezték volna meg és szivárogtatták volna ki az adatokat, de egy ilyen tömegű adatmennyiséget számos célra használhatnak fel a kiberbűnözők további támadások indításához, akár spamhívásokhoz.

Kapcsolódó
533 millió Facebook-felhasználó személyes adatai szivárogtak ki
Vannak közöttük teljes személynevek, felhasználónevek és jelszavak, telefonszámok, lakóhelyek, születési dátumok és emailcímek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik