Tech koronavírus

Életeket is veszélyeztet az egyik koronavírusos összeesküvés-elmélet

Az Egyesült Királyságban a múlt hét folyamán több adótornyot is felgyújtottak az újgenerációs mobilhálózat, az 5G ellenzői. Az aktivisták cselekedete mögött azon összeesküvés-elmélet húzódik, ami szerint a koronavírus az elsőként Vuhanban bevezetett 5G-technológia eredménye, ám ennek semmiféle tudományos alapja nincs. Úgy tűnik, a Facebook és a Google nem bír a konspirációs teóriákkal, főleg akkor, ha ezek közül kettő egymáshoz is kapcsolódik, ráadásul épp világjárvány tombol.

Az 5G elterjedése számos új lehetőséggel kecsegtet: nagyobb sávszélesség, rendkívül alacsony válaszidő és nagyságrendekkel több eszköz egyidejű kiszolgálása – csak, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A bázisállomások terjedésével párhuzamosan ugyanakkor egyre aktívabbak a technológiát ellenző hangok is: a közösségi médiában számos 5G-ellenes, több ezer fős csoport lelhető fel, ezeknek a tagjai tüntetéseken is megmozdulnak. Januári riportunkban mi is beszámoltunk az 5G Ellenes Globális Tiltakozás részeként szervezett budapesti megmozdulásról.

Az eseményen a tüntetők azt követelték, hogy a világ egészségügyi szervei bizonyítsák be, a technológia ártalmatlan, mivel feltételezésük szerint az 5G növeli a kitettséget a rádiófrekvenciás sugárzásnak, károsodást okoz az emberi szervezetnek és az élővilágnak egyaránt, és valójában egy emberkísérletről van szó, ami a profitéhes telekommunikációs cégekhez köthető.

A tudomány mai állása szerint viszont nincs bizonyíték arra, hogy az 5G-hálózatoknak káros egészségügyi hatásai lennének, és az sem bizonyított, hogy a mobilhasználatból eredő sugárzás bármiféle egészségügyi kárt okoz az emberi szervezetben. 

A sokak által emlegetett, az adótornyok miatt elhullt madarakról szóló hírek pedig a közösségi médiából indult álhírek, ahogy azt korábban is feszegettük a kérdést boncoló cikkünkben:

Tényleg a történelem legnagyobb emberkísérlete zajlik a szemünk előtt?
Budapesten is tiltakoztak az újgenerációs mobilhálózatok ellen, ami állítólag megsüti a bolygót. Velünk együtt.

A tobzoskának és a denevérnek nem volt mobiltelefonja

Az Egyesült Királyságban a járvány hatására az 5G-ellenesek már a vandalizmusig jutottak: a múlt hét folyamán adótornyokat gyújtottak fel Birminghamben és Merseyside-ban, így a rendőrségnek és a tűzoltóknak is közbe kellett avatkozniuk. Ezen felül több olyan eset is említhető az elmúlt napokból, amikor az aktivisták kábeleket telepítő mérnököket zaklattak, fenyegettek.

Az egyik legújabb összeesküvés-elmélet szerint ugyanis nem lehet véletlen, hogy az egész világot bejáró új koronavírus Vuhanból indult, ahol már használnak 5G-t,

és ahogy a világon egyre több országban vezetik be a technológiát, úgy terjed a betegség is – amit persze semmilyen tudományos bizonyíték nem támaszt alá, ahogy azt sem, hogy bármilyen szempontból káros lenne az 5G.

Forrás: GettyImages

A koronavírus és az 5G közti feltételezett összefüggésről megkérdeztük Dr. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost, tüdőgyógyászt is, aki szerint a felvetés olyan szempontból jogos, hogy valóban Vuhan volt az első város, ahol bevezették az 5G-t, és ahol a járvány is mutálódott, de mindössze annyi az összefüggés, hogy a két dolog egy városhoz kötődik.

A rádiófrekvencia és a vírus nincs összefüggésben egymással. Annak a tobzoskának és a denevérnek, amelyeknek a találkozásából megszületett a vírus – ami valószínűleg egy további személynek a testében megszerezte azt a képességet, hogy emberről emberre is tudjon terjedni – minden bizonnyal nem volt mobiltelefonja

– mondta a 24.hu-nak.

Emberéletek múlhatnak a hálózatokon

A gyújtogatások miatt a négy legnagyobb brit mobilszolgáltató közleményt adott ki, amiben arra kérik a vandálokat, hogy fejezzék be az 5G-s adótornyok gyújtogatását.

Nem csak teljesen alaptalanok a vádak, de károsak is azokra az emberekre és cégekre nézve, akik és amelyek a szolgáltatásaink folyamatosságára támaszkodnak

– hívta fel a figyelmet a Vodafone, a Three, az o2 és az EE. Hozzátették, hogy mivel a mérnököket is zaklatták az 5G ellenzői, ezzel fontos hálózat-karbantartási munkálatokat is akadályoztak. A mobilhálózatok az Egyesült Királyságban kritikus nemzeti infrastruktúrának minősülnek, ezért a Vodafone vezérigazgatója, Nick Jeffrey a tornyok elleni támadásokat nemzetbiztonsági problémának nevezte.

A bajt az okozza, hogy a járvány idején a lakosság még inkább a mobilhálózatokra támaszkodik, így a rongálás szolgáltatás-kimaradásokat okozhat. A Downing Street szóvivője szerint a koronavírussal és az 5G-tornyokkal kapcsolatos összeesküvés-elmélet

életeket kockáztat, mivel több sürgősségi szolgáltatás is ezekre támaszkodik, a tűzoltóktól kezdve a mentőkig.

Egy megrongált birminghami torony még csak nem is volt 5G-s, helyette 2G, 3G és 4G szolgáltatásokat nyújtott több ezer embernek. Az NHS nemzeti egészségügyi igazgatója, Stephen Powis úgy nyilatkozott, hogy az 5G–koronavírus konteónak nincs semmilyen tudományos háttere, a legrosszabb fajta álhírnek nevezte.

Azt kell higgye: a jó oldalon áll

A járvány terjedésének céljából bevezetett korlátozások, a bezártságérzet az embert egy olyan, eddig nem ismert szituációba helyezi, amiben nő a szorongás mértéke. Arról, hogy a krízis hatására erősödhet-e az agresszió, ami például tornyok gyújtogatásában csúcsosodik ki, szakértőt kérdeztünk.

Nem mindig egyértelmű, hogy egy krízis miatt agresszívak lesznek az emberek. Bár a köztudatban azért válnak egyes emberek agresszívvá, mert frusztráltak, csapdában érzik magukat, valójában ez nem feltétlenül magyarázza az agresszív cselekvést, vagy nem mindig oka annak. Az abortuszellenes életvédők például békeidőben is szoktak erőszakosan viselkedni, megtámadni klinikákat az Egyesült Államokban.

– fejtette ki Pál Mónika pszichológus, a 24.hu szerzője, aki szerint a mostani helyzettel kapcsolatban csak annyit tudunk biztosan, hogy mindenféle negatív érzelmet erősít, például dühöt, szomorúságot, elkeseredettséget, ugyanakkor az érzelem nem egyenlő a viselkedéssel.

Az érzelmek legtöbbször csak bizonyos embereknél fordulnak cselekvésbe, főleg erőszakosba. Az kell hozzá, hogy adott személy feljogosítva érezze magát (neki mindent szabad, a törvények felett áll), ne érdekelje a büntetés, és nagyon higgyen abban, hogy a jó oldalon áll. Nem kezd el mindenki agresszívan viselkedni háborús helyzetben, illetve most sem, a többség békés és szolidáris tud lenni, pedig érzelmileg mindenkit megterhel a helyzet

– magyarázza a pszichológus.

Meg lehet állítani?

A brit Média- és Sport (DCMS) Választott Bizottsága az összeesküvés-elméleteket rögeszmének nevezte, és arra kérte a közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy az elmúlt hetek fényében lépjenek fel keményebben a terjedésük ellen. A kormány ezért arról fog tárgyalni a nagyobb közösségi oldalak üzemeltetőivel, miként lehetne megállítani a platformjaikon keresztül terjedő dezinformációkat. Mert lényegében ismét erről a problémáról van szó.

Az 5G-ellenes mozgalomnak nem csak a legmeghatározóbb színtere a közösségi média, de egyben onnan is eredeztethető, tehát a két dolog kéz a kézben jár.

A Wired e témát boncolgató cikke szerint az első Stop5G csoportot a holland UFO-kutató, John Kuhles alapította még 2018-ban, és főleg innen terjedtek a megölt madarakról szóló félremagyarázások is. Ugyanebben az évben szaporodtak el az 5G-apokalipszisről szóló – állítólag orosz eredetű – posztok, amelyek rákkal, orrvérzéssel, kísérletezéssel riogattak. Nem véletlen, hogy akad olyan elmélet, ami szerint a saját hálózatukat otthon építgető oroszok dezinformációval próbálják lassítani a nyugati fejlesztéseket, többek közt a tiltakozókon keresztül.

Az sem könnyíti a helyzetet, hogy a közösségi oldalak csoportjain túl több híresség maga is meggyőződéssel hangoztatja az 5G és a koronavírus közti összefüggést, például Keri Hilson énekesnő, Amir Khan bokszoló, Woody Harrelson színész, a Britain’s Got Talent-ben zsűriző Amanda Holden. Ez azért is veszélyes, mert széles követő táborral bírnak, így véleményformáló személyiségek.

Keri Hilson énekesnő szerint az 5G az oka, hogy világjárvány lett a koronavírusból
Kutatók százezrei próbálják jelenleg is megfejteni a miérteket, az énekesnő YouTube-videókból rájött.

A probléma tehát nem új keletű, és a Facebooknak láthatóan még mindig nem elég hatékony a konteókat szűrő rendszere. De a YouTube-é sem, mivel tömegével találhatók rajta a konspirációs elméletekről szóló videók, így nem meglepő, hogy valaki arra hivatkozik: „láttam egy videóban”. A Twitter annyit reagált, hogy szélesíti szabályzatát azzal kapcsolatban, mi számít sértő tartalomnak, és arra kérik a közösséget, hogy jelentsék a kártékony összeesküvés-elméleteket, dezinformációkat.

A koronavírus kapcsán egyelőre az látható, a Facebook az álhírek nyirbálása mellett inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy kiemelje a hiteles forrásokat, erre szolgált a hírfolyam tetején bevezetett információs doboz is, ami sok külföldi országban az egészségügyi világszervezet (WHO) oldalára irányít, nálunk pedig a kormány hivatalos koronavírusos tájékoztató oldalára. Ez viszont inkább csak rendkívüli intézkedésnek tekinthető a járványhelyzetben, és önmagában nem oldja meg a régóta létező problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik