Élő Sport

Kós Hubert zseniális hajrával nyerte a magyar csapat első párizsi aranyérmét – ez történt az olimpia 6. napján

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A párizsi olimpia 6., csütörtöki versenynapján Kós Hubert jóvoltából megszületett a magyar csapat első aranyérme.

TELJES PROGRAM | EREDMÉNYEK | HÍREK

  • Csütörtökön elkezdődtek az atlétikai versenyek, a gyaloglóink közül Helebrandt Máté és Venyercsán Bence félórás csúszás után 8 órakor rajtolt el a 20 kilométeres távon. Előbbi a 44., utóbbi pedig utolsó célba érkezőként a 46. lett.
    A nők mezőnye, benne Madarász Viktóriával és Récsei Ritával két órával később indult ugyanebben a versenyszámban, utóbbi 33., míg előbbi 42. helyen zárt.
  • A cselgáncsozó Vég Zsombor (100 kg) legyőzte szerb ellenfelét, majd a 16 között mozgalmas mérkőzésén alulmaradt a kétszeres világbajnok, idén vb-bronzérmes spanyol Nikoloz Sherazadishvilivel szemben.
  • Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra (mindketten 200 hát) középdöntőbe jutottak, ám végül a 10. és 12. helyen végeztek, így nem kerültek a fináléba. Szabó Szebasztián 50 gyorson 24. lett. Zombori Gábornak 200 vegyesen kellett volna képviselnie a magyar színeket, ám az úszónk megbetegedett, ezért visszalépett a rajttól. A Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna, Ugrai Panna összeállítású 4×200 méteres női gyorsváltó a második idővel (7:52.25 perc) jutott döntőbe, amelyben 7:50.52-vel a hatodik helyen zárt.
  • A sportlövő Mészáros Eszter a női egyéni sportpuska összetett selejtezőjében 29. lett.
  • A vitorlázóknál Érdi Mária az ILCA 6 hajóosztály első futamában a 20. lett, Vadnai Jonatán ILCA 7-ben az első futamban 16., a másodikban 12. lett, és összesítésben a 13. helyen áll.
  • A női kézilabda-válogatott 27-24-re nyert Spanyolország ellen, és ezzel már negyeddöntős.
  • 66 kilogrammos ökölvívónk, Hámori Luca a nyolcaddöntőjét is sikerrel vette, 5-0-ra verte az ausztrál Marissa Williamsont. A 63,5 kilósak között ringbe lépő Kovács Richárd egy győzelemmel már érmes lett volna, ám kikapott a háromszoros világbajnok francia Sofiane Oumihától, így ötödikként zárt.
  • A tornászok egyéni összetett döntőjében Czifra Bettina Lili a 21. helyen végzett.
  • Kós Hubert hozta, amit vártunk tőle, a legjobb idővel (1:55.96) került a 200 hát döntőjébe, és az utolsó ötvenet nagyon megnyomva megszerezte a magyar csapat első párizsi aranyérmét.
  • A férfi vízilabdázók is sportoltak egy jót csütörtök este, Varga Dénesék 17-10-re verték Japánt.

Golovin: A szívünk-lelkünk odatettük

A magyar női kézilabda-válogatott negyeddöntőbe jutott a párizsi olimpián, miután csütörtökön 27-24-re legyőzte Spanyolországot a csoportkör negyedik fordulójában. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint nagyon fontos győzelmet arattak.

Kapcsolódó
„Nem hagytuk megtörni magunkat” – a szívét-lelkét kitette a negyeddöntőbe jutott női kézicsapat
Klujber Katrin szerint mindent úgy csináltak, ahogy előre megbeszélték .

Remekelt a Győr légiósa, de csapata így is kikapott

A februári, soproni selejtezőtornáról kijutott kanadai és japán válogatott egyaránt elvesztette második csoportmérkőzését is a párizsi olimpia női kosárlabdatornájának csütörtöki játéknapján.

A tavalyi Pánamerikai bajnokságon harmadik kanadai gárda öt ponttal kapott ki a világbajnoki bronzérmes ausztrál csapattól. Az észak-amerikaiaknál a SERCO UNI Győrt erősítő Bridget Carleton a mezőny legjobbjaként 19 ponttal zárt. Az öt olimpiai éremmel rendelkező ausztráloknál a Sopron Basketben is megfordult Ezi Magbegor 10 pontot dobott.

A szintén Sopronból kijutott japánok – akik másodikok voltak a 2021-es tokiói játékokon – ezúttal a németektől kaptak ki, akik utolsóként biztosították helyüket Párizsban.

Eredmények, női kosárlabda, 2. forduló:

B csoport:
Ausztrália – Kanada 70-65 (18-16, 20-16, 13-12, 19-21)

 

C csoport:
Németország – Japán 75-64 (21-16, 21-20, 17-13, 16-15)

Vízilabda: Szerbia újabb vereséget könyvelhet el

A férfi vízilabdatorna B-csoportjában a Magyarországot is legyőző spanyol válogatott az utolsó negyedben állva hagyta (5-2), és végül 15–11-re verte Szerbiát is. A címvédő szerbek már a második vereségüket szenvedték el a tornán, momentán egy győzelemmel és két vereséggel az 5. helyen állnak a csoportban.

Az A-csoportban Görögország–Egyesült Államok 13–11.

Tenisz: kikapott a világelső

A női tenisztornán kikapott a favorit, a világelső Iga Swiatek az elődöntőben: a lengyel klasszist a kínai Cseng Csin-ven győzte le 6:2, 7:5-re. Swiateknek marad a bronzmérkőzés, Cseng pedig a Schmiedlová–Vekic párharc győztesét várja a döntőben. Swiatek legutóbb 2021-ben szenvedett vereséget a Roland Garroson, ahol a legutóbbi öt tornából négyet megnyert.

Miközben megy a kézimeccs, nézzünk rá egy pillanatra az éremtáblázatra!

A kézilabdacsarnokban épp egymásnak feszül a magyar és a spanyol válogatott, a két ország még egyaránt első aranyérmére „vadászik”: a mieink 0–2–1-gyel, a spanyolok 0–1–2-vel állnak.

A legalább 160 tagú küldöttségek közül még Brazíliának (0–2–3) és Lengyelországnak (0–1–2) nincs aranyérme – gyűjtötte össze Marosi Gergely kollégánk.

Az élen a kínaiak állnak a házigazda franciák és a japánok előtt, az amerikaiak „csak” azt ötödik helyen, de hát majd jön az atlétika… Meglepetés, hogy a németek egyelőre épp, hogy csak beférnek a top tízbe, nemkülönben az, hogy a vívócsarnokban és az uszodában is brillírozó hongkongiak a 14. helyen állnak (2 arany, 2 bronz)!

A sportlövő Mészáros Eszter nem jutott döntőbe

A női puskások 50 méteres összetett versenyszámában Mészáros Eszter jól kezdett: térdelő testhelyzetben 196-at, fekvőben 198-at lőtt, ekkor még a nyolcadik, adöntőt érő helyen állt, azonban a következő húsz lövése csak 183 lett, így az összesen 577 körös teljesítménye a 29. helyre rangsorolta a 32 fős mezőnyben. Mészáros 12 körrel maradt el a döntőhöz szükséges 589-től.

A doppingellenőrök esete Léon Marchand-nal

Kétségtelen, a párizsi olimpia legnagyobb csillaga a hazai úszó, Léon Marchand, aki eddig három aranyat nyert és alighanem a negyediket is behúzza pénteken majd 200 vegyesen.

A L’Équipe ugyanakkor némi árnyat vet az úszó teljesítményre, vagy éppenséggel magyarázkodik – ez nézőpont kérdése – vette észre a Magyar Nemzet.

A francia sportlap története szerint hétfőn hajnalban hiába keresték a jó Léont a doppingellenőrök az olimpiai faluban egy előre be nem jelentett szúrópróbaszerű doppingellenőrzésre, nem találták ott, ezért nem is tudtak mintát venni tőle.

A francia lap utánajárt az esetnek, és kiderítették, hogy a doppingellenőrök a hülyék, ugyanis Marchand korábban bejegyezte az úgynevezett ADAMS-rendszerbe, a „holléti nyilvántartásába”, hogy nem a faluban száll meg, hanem egy, az olimpiai uszodához közeli lakásba, amit a szövetség bérelt neki a megfelelő nyugalma és pihenése érdekében.

Az ellenőrök vagy nem vették észre ezt a változást, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyták, ezért keresték ott, ahol nem volt az úszó…

A L’Équipe azt is megírta, hogy Marchand természetesen mindegyik döntője, így a hétfői mintavételi kísérlet előtt a 400 vegyes finálé után is részt vett az érmeseknek amúgy kötelező, rutinszerű doppingellenőrzésén.

Marchand egyébként akkor sem követett volna el büntetendő doppingvétséget, vesztette volna el az olimpiai aranyát, ha elfelejtette volna kitölteni a hollétijét, azaz valóban hibázott volna. Ugyanis az ilyen tipusú doppingvétsségből kettőt nyugodtan elkövethet a sportoló, csak a harmadik „holléti” hibája után büntetik eltiltással, akárcsak a magyar párbajtőrözőt, Kun Annát, aki ezért nem vehetett részt az olimpián.

Kapcsolódó
Messze még az olimpia, de máris elbukhattunk egy magyar érmet
Doppingvétség elkövetésével vádolják a legjobb magyar párbajtőrvívónőt, Kun Annát, akivel szemben eljárási folyamat indult. Ilyen esetekben ritka a felmentés.

Szökőévente egyszer látni ilyen gólt

Dánia szerdán 38-27-re verte a csoportunkban Argentinát. A meccs leglátványosabb pillanata az első félidő végén jött el, amikor Simon Pytlick középkezdésből, a kezdőkörből szerzett gólt. Üres kapus félpályás, vagy még messzebbről lőtt gólt gyakran lehet látni, na de ilyet, amikor a kapuban ott figyel és megpróbál hárítani az ellenfél kapusa… – no, az viszonylag ritka.

„Ez az olimpia, itt menni kell"

Szabó-Feltóthy Eszter és a 18 éves Molnár Dóra is középdöntőbe jutott 200 háton.

Ez az olimpia, itt menni kell. Örültem, hogy a futamomban egyet előre tudtam lépni az előzetes nevezési időmhöz képest. Így tovább, de azért remélem, hogy nem kilencedik leszek, akkor már a tizedik is jobb, de persze inkább nyolcadik. Remélem, hogy benne van egy egyéni csúcs este, ha sikerül, örülök, de ha nem, akkor sem leszek szomorú, mert itt vagyok az olimpián

– mondta az MTI-nek Szabó-Feltóthy.

Molnár a vegyes zónában elmondta, elképesztően izgult, a reggelinél néhány falatot tudott csak leerőltetni a torkán, de az is kijött belőle, ugyanakkor az indító szobában már megnyugodott.

Nagyon jónak éreztem az első százötvenet, de a vége már nagyon fájt, el is hagytak engem a végén. Izgultam, hogy esetleg kicsúszom, de szerencsére nem

– tette hozzá Molnár.

A szám középdöntőjét 21.19-kor rendezik.

Szabó Szebasztián: „Ez valami egészen borzalmas volt"

Szabó Szebasztián 22:12-t úszott és nem jutott tovább 50 méter gyorson csütörtökön, a párizsi olimpia úszóversenyeinek hatodik napján.

Nincs semmi bajom, nem voltam beteg vagy ilyesmi, egyszerűen lassú vagyok.Ez valami egészen borzalmas volt. Csalódott vagyok, de nem vagyok mérges, mert tudom, hogy végig csináltam a munkát, egyetlen versenyre sem edzettem még ennyit korábban, de itt látszik, hogy ez sajnos nem volt effektív. Valamin változtatni kell, az biztos, és fogok is, de még nem tudom, hogy min. Tudom, hogy bennem van és lesz is az a 21.67-es idő, amivel szerintem itt döntőbe lehetett volna kerülni, de az elmúlt másfél évben mindenki láthatja, hogy csak szenvedek. Haza kell mennem, átgondolni a dolgokat és folytatni a munkát, inkább okosan, mint erősen.

– nyilatkozta az MTI-nek Szabó.

Döntős a női 4 x 200-as gyorsváltó, ráadásul a második legjobb idővel!

A 2-es pályán kapott helyet a magyar négyes a második futamban. Mivel 16 csapat kvalifikált az olimpiára, így a két futam alapján a legjobb nyolc időt úszó négyes egyből a döntőbe jut.

Első emberünk Pádár Nikolett remekül kezdett, 100-nál a második helyen fordul, és az ausztrál váltótól alig lemaradva ezüstérmes pozícióban csapott a célba (1:57,82), és adta tovább a váltást Ábrahám Minnának. Az Újpest úszója izraeli és olasz ellenfeleivel nagy csatát vívott, de tartotta a pozíciót.

Késely Ajna következett, aki meglépett az első százon és növelte az előnyt a harmadik helyért csatázó olasz és izraeli úszóval szemben.

Ugrai Panna, aki a négy magyar úszó küzül a leggyengébb idővel rendelkezik, nagyjából bő egy testhossz előnnyel rajtolt el, és előnyéből pár centit meg tudott tartani, így a futamban is, és összességében is a 2. idővel hozta be a célba a magyar váltót.

Vég Zsombor kiesett

A 100 kilogramos magyar cselgáncsozó ugyan vezetett, ám spanyol ellenfele megfordította a meccset. Sajnos így Vég nem jutott be a negyeddöntőbe.

Olvasói sztorik