Sport

Ki ez a Tarzanként üvöltő dartsos, és miért utálják annyira, ha ilyen jó?

Adam Davy MTI / AP/ PA
Adam Davy MTI / AP/ PA

Új győztest avattak a dartsvilágbajnokságon, miután a döntőben a walesi Gerwyn Price elég simán, 7-3-ra legyőzte a skót Gary Andersont. A darts új királya, egyben újdonsült világelsője egy korábbi rögbijátékos, aki stílusa miatt a sportág egyik legmegosztóbb alakjának számít.

Örülök, hogy már nem én vagyok az a dartsos, akit a legjobban utálnak

– írta 2018 novemberében a belga Kim Huybrechts. A reakciója a Grand Slam of Darts döntője után született, amit Price botrányos körülmények között nyert meg – szintén Anderson ellen.

A wolverhamptoni torna döntőjében Price mindent elkövetett, hogy kizökkentse a kétszeres világbajnok skótot: hangos kiabálásokkal ünnepelte, ha célba értek a nyilai, amiket időnként nagyon lassan vett ki a táblából, hogy kicsit még húzza ellenfele agyát.

Márpedig a darts nem csak az izommemóriáról szól, óriási szerep jut az idegeknek is, Price pedig elérte a célját, Andersont sikerült kihoznia a sodrából, és bár 16-13-as győzelmével övé lett a trófea, valamint az ezzel járó 110 ezer font (mai árfolyamon 44,2 millió forint), Huybrechts megállapítása igaznak bizonyult, mivel Price rengeteg ellendrukkert szerzett addigi legnagyobb sikerével.

„Tudtam, hogy Anderson meg fog törni a nyomás alatt. Hogy mit szóltam a közönség pfujolásához? Csak azt érik el vele, hogy még jobban játszom. Úgyhogy legközelebb se fogják vissza magukat” – nyilatkozta a győztes döntője után Price.

Viselkedése komoly megbotránkoztatást keltett, amiért 20 ezer fontos pénzbüntetést, valamint három hónapos eltiltást kapott, igaz, az utóbbit felfüggesztették, a pénzbüntetést pedig később megfelezték. A világbajnokságot és a legrangosabb tornákat szervező PDC elnöke, Barry Hearn a büntetésről azt mondta, nincs megtiltva a játékosoknak, hogy ünnepeljenek, de Price átlépett egy határt.

Ezzel pedig elvágta magát a szurkolóknál, akik nem felejtették el az egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező Anderson elleni döntőjét, és folyamatosan nyomasztották Price-t. Ő pedig hiába bizonygatta, hogy ellenszélben jobban játszik, 2019 októberében, az írországi World Grand Prix-n bedarálta őt a közönség ellenszenve.

Az első fordulóban veszítettem Dave Chisnall ellen, és nem tagadom, ezen a meccsen én is megtörtem. A nézők könyörtelenek voltak velem, soha nem szembesültem még ilyen utálattal, és ettől nem tudtam elvonatkoztatni

vallotta be.

A tavalyi világbajnokság előtt már a legnagyobb favoritok között emlegették, miután 2019-ben is megnyerte a Grand Slam of Dartsot, másik két, televízió által közvetített tornán (Európa-bajnokság, Players Championship Finals) pedig döntőt játszott. Bár az eredményei miatt a szurkolótábora is nőtt, egyre többször beszélt arról, miképp hat rá, hogy nem tud megszabadulni a rosszfiú szereptől.

„Egy kis viccelődés még belefér, de hogy minden héten folyamatosan hallom a közönség pfujolását, pláne a kulcsfontosságú kiszállók esetén, az övön aluli. Az írországi eset után ki kellett szellőztetnem a fejemet, és ez jó hatással volt a játékomra. Az emberek egy része azt hitte, olyan játékos vagyok, aki megnyer egy fontos versenyt, aztán eltűnik a süllyesztőben, és ezért rám szálltak. Aztán idővel belátták, hogy még mindig az élmezőnyben vagyok, és kezdtek elfogadni. Ebben a sportágban jól megférnek egymás mellett a különböző karakterek, és tudom, hogy nem felelek meg mindenkinek, de ha nekem nem tetszik valaki, még nem kezdem el szidni” – adott betekintést a lelkivilágába Price az előző vb előtt.

Ahol egészen az elődöntőig jutott, majd ott parázs hangulatú meccsen kapott ki a később győztestől, Peter Wrighttól. A lélektani hadviselés már a meccs előtt megkezdődött, Price azt üzente Wrightnak, örüljön, ha egyáltalán szettet tud nyerni, majd amikor a rikító frizuráiról és extravagáns öltözékeiről is híres ellenfél elvitte az első játszmát, nem állta meg, hogy ne dörgölje a kigyúrt exrögbis orra alá, hogy ezt bizony benézte.

A hangulatot ezzel az incidenssel sikerült megalapozni, a második játszma megnyerése után Price a rá jellemző módon rázta az öklét, üvöltött, majd kicsit Wrightot is bosszantotta, de nem jött ki jól a farokméregetésből, Wright 6-3-mal jutott a döntőbe, és a meccs után elmaradt a kézfogás, sőt Price a sajtónak sem nyilatkozott.

A kiesés után Price a Twitteren kesergett egy sort arról, hogy Wright nem volt korrekt vele, amikor az első szett után szekálta, de aztán később újragondolta a dolgokat, és azt mondta, túlreagálta a történteket, és bocsánatot kért ellenfelétől, illetve mindenkitől, akit megbántott a viselkedésével.

Mit keres egy rögbis a dartstábla környékén?

A darts fenegyereke még aktívan rögbizett, amikor szülővárosában, a dél-walesi Markhamben benevezett egy kocsmai dartsbajnokságra, és a hobbiból hirtelen szenvedély lett.

„Végül úgy döntöttem, otthagyom a rögbit, hogy keressek egy kis pénzt a dartsszal, de azt azért nem gondoltam, hogy eljutok a közvetlen élmezőnybe, a világ legjobb játékosai közé” – nyilatkozta még a tavalyi vb előtt.

Price 2014-ben tette le végleg a tojáslabdát, hogy onnantól teljes mértékben a nyilakra koncentráljon. Ahogy a teniszezők esetében, úgy a dartsosoknál is komoly anyagi ráfordítás szükséges a pályafutásuk elején, hiszen mindenki próbál minél több tornára eljutni, hogy pontokat szerezzen, és bekerüljön a vérkeringésbe. Price olyan jól teljesített pályafutása második, PDC által szervezett selejtezőjén, hogy kétéves szabadkártyát kapott, ami belépőt jelentett számára a rangosabb tornákra.

Eleinte elköltesz 100 fontot a nevezésre, aztán ehhez jön még az utazás és a szállás, már 450 fontnál tartasz, és még el sem indultál a versenyre. Amikor kezdtek jönni az eredményeim, akkor azt mondogattam magamnak, most kiszedem a pénzt a profi dartsjátékosok zsebéből

– mondta Price, aki szerint a háromszoros világbajnok Michael van Gerwen azért a világ legjobb játékosa, mert elég pénzt keresett már ahhoz, hogy ne kelljen görcsölnie a versenyek előtt, így pedig sokkal kiegyensúlyozottabban tud teljesíteni.

Nagyon már Price-nak sem kell feszengenie, ha a mostani vb-győzelemért járó 500 ezer fontot is beszámoljuk, akkor már 2 millió font fölött keresett a dartsversenyek révén.

Hogy a vébé milyen sokat nyom a latba, azt jól mutatja, hogy 2020-ban a World Grand Prix megnyeréséért járó 110 ezer font volt a legmagasabb összeg, amit kasszírozott, idén viszont egyből bankot robbantott a vb-cím révén besöpört félmillió fonttal.

És ő nem az a típus, aki eltapsolná a pénzét, inkább úgy gazdálkodik, hogy azzal a jövőjét is bebiztosítsa. „Négy házam van Walesben, és szeretnék még újabbakat. Úgy matekozom, hogy ha évente két házat tudok venni, akkor 50 évesen már nem kell a világranglistával foglalkoznom, és akár vissza is vonulhatok”.

Neki jól jött, hogy nem voltak nézők

Aki csak a korábbi balhéiból indult ki, az nem érthette, miért választotta Price az Iceman, vagyis Jégember becenevet, de a mostani vébén maximálisan rászolgált erre, mert a legkiélezettebb pillanatokban is nagyon összeszedett volt.

Első meccsén döntő szettben búcsúztatta honfitársát, Jamie Lewist, aztán az északír Brendan Dolan ellen megint döntő játszmára kényszerült, ahol csak az utolsó leg döntött a javára.

A legjobb 16 között Mervyn King nem okozott gondot neki, aztán a negyeddöntőben az a Daryl Gurney volt az ellenfele, akivel egy 2019-es Premier League-meccs után keményen osztották egymást verbálisan, amíg a biztonságiak közbe nem léptek.

A feszült mérkőzés óta Gurney és Price minden alkalmat megragadott, hogy elmondják, mennyire jóban vannak, most pedig a világbajnokság egyik legjobb meccsét játszották, amit Price megint az utolsó szett mindent eldöntő legjében húzott be.

Az elődöntőben a másik szervezetnél, a BDO-nál 2014-ben világbajnoki címet szerző Stephen Bunting ráijesztett, 3-1-re is vezetett, de Price a következő hat szettből ötöt is megnyert, így élete első vb-döntőjére készülhetett, ahol Anderson várt rá.

„Én csöndes leszek, ő pedig nagyon hangos” – jósolta a skót a döntő előtt, és igaza lett, de tett is róla, hogy Price Tarzan-féle üvöltésekkel ünnepelje a győztes legjeit, mert jócskán elmaradt a tőle megszokott színvonaltól.

Price egyedül akkor remegett meg, amikor pályafutása legnagyobb sikerének küszöbére érkezett, addig bámulatosan kiszállózott, de hirtelen befészkelte magát az agyába a gondolat, hogy tényleg ő lesz a világbajnok.

Sorozatban 11 meccsnyilat rontott el, látszott rajta, hogy legszívesebben törne-zúzna, de Anderson nem tudta kihasználni a minimális esélyt, Price pedig egy dupla ötös kiszállóval lezárta a meccset, majd elismerte, soha nem volt ilyen nyomás rajta.

Megható üzenet a nagy siker után

„Neked ajánlom ezt a győzelmet, Anya. Szavakkal el sem tudom mondani, mennyire hiányzol. Bárcsak velünk együtt élhetnéd át ezt az álmot. Nagyon szeretlek” – írta Price az Instagram-oldalán elhunyt édesanyjára emlékezve.

Hogy aztán hogyan alakult volna a világbajnokság, ha nem csak az első napon lehetnek – akkor is csak korlátozott számban – nézők az Alexandra Palace-ban, az egy érdekes felvetés, főleg annak fényében, hogy Price, bár sokat javult a megítélése, még mindig ellentmondásos személyiségnek számít. Azt mindenesetre megmutatta, hogy mentálisan nagyon erős, mostantól viszont fel kell készülnie arra, hogy ott lesz a hátán a célkereszt, és mindenki őt akarja majd megverni.

Addig viszont töltődhet kicsit a családja körében a kétgyermekes apuka, aki közben elkezdheti nézni az ingatlanhirdetéseket, hogy melyik legyen a következő ház, amit megvesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik