Sport

Cicipasz kiejtette Federert

Itt az idei Australian Open legnagyobb meglepetése, a 14. helyen kiemelt Sztefanosz Cicipasz a nyolcaddöntőben négy játszmában, 3 óra 45 perces meccsen legyőzte Roger Federert.

Federer 21. alkalommal indult Melbourne-ben, és ez mindössze a hatodik alkalom, hogy nem jutott el a negyeddöntőig. 2003 óta másodszor fordul elő vele, hogy ilyen korán kiesik, 2015-ben a harmadik körben búcsúzott.

A mostani nyolcaddöntőben a harmadik kiemelt Federernek egyből lehetősége volt elvenni ellenfele adogatását, de a nyolcperces gém végül a görögé lett.

Az első játszma folytatásában már egyik fél sem jutott bréklabdáig, így jöhetett a rövidítés, ahol sokáig szintén fej fej mellett haladt a két játékos, végül Federer 13-11-re behúzta, így a játszma is az övé lett.

Cicipasz bosszús lehetett, mivel három szettlabdája is volt, ráadásul a játszmát eldöntő pontnál egy néző bekiabált a labdamenet közben, ami megzavarta a görögöt.A második felvonásban a hatodik és a nyolcadik játékban is bréklehetőséghez jutott Federer, de ezeket nem sikerült kihasználnia, majd 5:4-es vezetésénél négy szettlabdáját is hárította Cicipasz. A játszma végül ismét a rövidítésben dőlt el, Cicipasz 3-0-ra elhúzott, majd három szettlabdája közül már az elsőt megcsinálta.

A harmadik játszmában hasonló volt a forgatókönyv, Federernek 3:3-nál két bréklabdája is volt, de megint nem használta ki az adódó lehetőséget. A következő játékban Cicipasznak is volt bréklabdája, de ezúttal Federer kapta össze magát a rázós helyzetben, 6:5-ös görög vezetésnél azonban Cicipasz bemutatta a meccs első brékjét, és ezzel már ő állt jobban a szetteket tekintve.

Hogy min múlik egy ilyen meccs: Cicipasz a harmadik bréklehetőségét kihasználva nyerte meg a sorsdöntőnek bizonyuló harmadik játszmát, ugyanebben a mutatóban Federer ekkor 0/12-vel állt.

A negyedik játszmában Megint a tie-breakre maradt a döntés, és Cicipasz az első meccslabdáját kihasználta, ezzel az első görög játékos lett a férfiaknál, aki negyeddöntőt játszhat egy Grand Slam-tornán.

A srác, aki gyerekként YouTube-videókról próbálta ellesni Federer ütéseit, mozgását, most megverte a sportág egyik legnagyobb alakját, aki hatszor győzött Melbourne-ben. Micsoda sztori!

Cicipasz a nyolc között a 22. kiemelt spanyol Roberto Bautista Aguttal találkozik, aki a tavalyi döntős Marin Cilicet gyűrte le ötszettes meccsen. Egy másik spanyol, a 17-szeres GS-győztes Rafa Nadal is ott van a negyeddöntőben, és ahogy korábbi három ellenfelét, úgy a cseh Tomas Berdychet is 3-0-ra verte.

A nőknél óriási meglepetésre csak két gémet nyert a 2016-os bajnok és wimbledoni címvédő Angelique Kerber. A német teniszezőt a világranglistán 35. amerikai Danielle Collins győzte le csupán 58 perc alatt.

Befejezte melbourne-i szereplését a 11 éve tornagyőztes Marija Sarapova is, a 31 éves orosz sztárt a hazai közönségkedvenc Ashleigh Barty gyűrte le három játszmában.

Magyar részről a junioroknál a 11. helyen kiemelt Nagy Adrienn 6:3, 6:1-re verte a nyitókörben a máltai Helene Pellicanót, és bejutott a 32 közé. A fiúknál Makk Péter már korábban biztosította helyét a második fordulóban.

Eredmények, nyolcaddöntő:

férfiak:
Cicipasz (görög, 14.) – Federer (svájci, 3.) 6:7 (11-13), 7:6 (7-3), 7:5, 7:6 (7-5)
Nadal (spanyol, 2.) – Berdych (cseh) 6:0, 6:1, 7:6 (7-4)
Bautista Agut (spanyol, 22.) – Cilic (horvát, 6.) 6:7 (6-8), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4
Tiafoe (amerikai) – Dimitrov (bolgár, 20.) 7:5, 7:6 (8-6), 6:7 (1-7), 7:5
nők:
Collins (amerikai) – Kerber (német, 2.) 6:0, 6:2
Kvitova (cseh, 8.) – Anisimova (amerikai) 6:2, 6:1
Barty (ausztrál, 15.) – Sarapova (orosz, 30.) 4:6, 6:1, 6:4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik