Sport

Pofon a teniszszövetségnek: a kormány a Vasast választotta partnernek

Nem a szövetség lesz a kormány szakmai partnere a nagy nemzetközi teniszversenyek rendezésére alkalmas teniszközpont létrehozásának előkészítésében.

A kormány váratlanul nem a sportági szövetséget, hanem a Vasast választotta szakmai partnernek a központi teniszcentrum létrehozásához. Ez derül ki a keddi Magyar Közlönyből: a határozat szerint a nagy nemzetközi teniszversenyek (különösen az ATP World Tour, az ATP Challenger Tour, a WTA és az ITF Pro Circuit tenisztorna) megrendezésére alkalmas teniszközpont létrehozásának előkészítésében számítanak a fővárosi klubra.

Markovits László, a Vasas SC elnöke a klub honlapján úgy fogalmazott:

Óriási megtiszteltetés, hogy a kormány a Vasas SC-t kérte fel partnerként az évtizedek óta várt versenyközpont megépítését megalapozó szakmai koncepció kidolgozására. Szeretném, ha az egész magyar teniszcsalád magáénak érezné a projektet, így első lépésben sportágunk két legendáját, az egyaránt Grand Slam-győztes Temesvári Andreát és Taróczy Balázst, valamint a korábbi szintén top 100-as teniszezőt, Fucsovics Márton jelenlegi edzőjét, Sávolt Attilát kértem fel, hogy csatlakozzanak csapatunkhoz, segítsék a munkát. Természetesen tervezzük a szakmai team bővítését: a sportolók, edzők, klubvezetők bevonásával szeretnénk élni a sportágunk jövőjét meghatározó lehetőséggel.

A 24.hu azzal a kérdéssel fordul a piros-kékek elnökéhez, hogy miért a Vasas, miért nem a sportág szakmai kérdéseiért elsősorban felelős szövetség a szakmai partner. Markovits így fogalmazott:

az évek óta köztudatban lévő beruházás jelképesen akár egy új korszak kezdetét is jelentheti. Ahogy közleményünkben írtuk, fontosnak tartom, hogy az utóbbi évek irányvonalával szemben a magyar tenisztársadalom jövőjét befolyásoló kérdésekben a lehető legszélesebb kör bevonásával születhessen döntéselőkészítés.

A történetnek külön pikantériát ad, hogy Markovits Sávolt Attilát is felkérte együttműködésre. Ő annak a Fucsovics Mártonnak a trénere, aki korábban – a másik magyar éljátékoshoz, Babos Tímeához hasonlóan – megszakította kapcsolatát a szövetséggel, és több alkalommal is élesen konfrontálódott a szövetség vezetőivel.

Megkérdeztük a Magyar Tenisz Szövetséget is, hogy példátlan módon miért nem a sportág felügyeletéért, szervezéséért alapfeladatként felelős Magyar Tenisz Szövetséggel képzeli el a kormány a teniszcentrum szakmai kivitelezését, hanem a Vasas SC-vel?

Az MTSZ válaszában leszögezte, „mint a tenisz sportág hazai és nemzetközi feladatait ellátó országos sportági szakszövetség üdvözöl minden olyan kormányzati döntést, amely a hazai teniszsport fejlődését szolgálja.”

Régóta dédelgetett cél, hogy Magyarország rendelkezzen nagy nemzetközi teniszversenyek megrendezésére alkalmas teniszközponttal, így a szövetség méltányolja az ez irányban tett mostani lépéseket. Ahogyan a korábbiakban is az MTSZ szakmai álláspontja képezte a létesítendő teniszközpont előkészítésének alapját, úgy a továbbiakban is folytatja a hazai teniszsport fejlesztésével kapcsolatos szakmai  egyeztetéseket az MTSZ az EMMI sportért felelős államtitkárával, Szabó Tündével, valamint Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztossal. Miközben a nagyberuházás régi űrt pótolhat a hazai teniszéletben, az MTSZ szerint előbbi mellett a magyar tenisz felvirágoztatása szempontjából továbbra is kulcsfontosságú a hazai teniszklubok munkájának segítése, a sportág utánpótlás-fejlesztése, a hazai játékosok és nemzeti válogatottak szakmai felkészítése, valamint nemzetközi sporteseményeken való részvételük elősegítése. Ezek egyben az MTSZ stratégiai célkitűzései és prioritásai is, és ezen céloknak rendeli alá a szövetség a mindennapi szakmai munkáját.”

A szövetség korábban éppen különleges pályaépítési programja miatt került fókuszba. Évek óta őrült összegeket költött pár napig álló teniszstadionokra: ATP-, WTA-, és Davis-kupa versenyeket rendeztek ideiglenesen felépített, majd lebontott helyszíneken. Kezdetben a szövetség kommunikációs vezetőjének cégét bízták meg közbeszerzés nélkül a versenyszervezéssel. Megkeresésünkre azt mondták, „igaz, hogy optikailag nem néz ki jól”, de sokat spóroltak vele.

Őrült összegek mennek el pár napig álló teniszstadionokra
Így kerül a 10 milliárd forint körüli összegre tervezett margitszigeti teniszstadion már az első kapavágás előtt több mint két milliárdba.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy nyomozást rendelt el a IX. kerületi ügyészség a Magyar Tenisz Szövetség ügyeiben, miután megalapozottnak találta az egyik tagszövetség feljelentését.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik