Sport

Eljött az ítélet napja a dartsvébén

Pénteken már a negyeddöntőket rendezik a londoni dartsvilágbajnokságon, nézzük, mit kell tudni a nyolc mesterlövészről, akik versenyben maradtak a trófeáért!

24 országból 72 versenyző próbált szerencsét az idei dartsvébén, amely a meglepetések tornája volt eddig, hiszen az első három fordulóban hullottak a kiemeltek, a másodikként rangsorolt Peter Wright mellett a kétszeres világbajnok Adrian Lewis, a háromszoros vb-elődöntős James Wade, a tavalyi negyeddöntős, idén nagyszerű évet produkáló Daryl Gurney, valamint az előző évben szintén a legjobb nyolcig jutó Dave Chisnall is már csak tévén követi az eseményeket.

Pénteken ebédidőben, fél 2-kor indul a negyeddöntős program, a 23. kiemelt angol Darren Webster a walesi Jamie Lewisszal találkozik.

A Pusztító

Demolition Man, azaz a Pusztító, ez a beceneve a 49 éves Websternek, aki eredetileg építészettel foglalkozott, mielőtt úgy döntött, hogy a dartsból szeretne megélni, bár most sem adta fel teljesen a civil állását.

Pályafutása elején Snipernek, azaz Mesterlövésznek hívatta magát Webster, aki 2002 óta játszik a PDC versenyein, és két tornán sikerült nyernie, 2005-ben Hollandiában, idén júliusban pedig a Players Championship Barnsley-ben rendezett állomásán nyert trófeát.

Vébéken eddig a 2007-es szereplése volt az etalon, amikor kiejtett egy korábbi világbajnokot, Bob Andersont, majd a negyeddöntőben Phil Taylortól kapott ki 5-1-re.

Az elmúlt két évben nem volt szerencséje a vébékkel, mert mindkétszer Michael van Gerwen küldte haza, és a két meccsen mindössze egy szettet tudott fogni a világelső ellen.

“Nem csak a világbajnokságra szoktam úgy tekinteni, hogy megváltoztathatja az életem, minden versenynek úgy megyek neki, hogy hátha az hozzá meg a nagy áttörést” – nyilatkozta Webster, aki a spanyol Antonio Alcinas elleni nyolcaddöntőben megmutatta, hogy milyen, amikor résen van: egy 140-es dobása után ugyanis az egyik nyila a gravitációnak engedve kiesett volna a táblából, márpedig a szabály szerint csak az a nyíl számít, amelyet a dobó vesz ki a táblából.

Webster megmentette a nyilat, a kommentátor pedig viccesen megjegyezte, hogy ilyen gyors még sosem volt.

A Raszta

Webster ellenfele az elődöntőért a Raszta becenévre hallgató Jamie Lewis lesz, aki a 46. helyen áll a világranglistán. A 26 éves Lewis az ifjúsági tornákon meglehetősen sikeres volt, 2009-ben a World Masterst és a WDF World Cupot is megnyerte, majd 2012-ben csatlakozott a PDC-hez.

Az utóbbi években a 2015-ös World Grand Prix-n elért negyeddöntője volt a legnagyobb sikere,

és a vébéken még egyszer sem jutott túl a második körön, igaz, az elmúlt négy évben olyan klasszisok állták útját, mint Raymond van Barneveld, Wade, Gurney és Wright.

Az extravagáns külsejű skót ellen tavaly 4-0-ra kapott ki, és mindössze egy leget tudott összekaparni, idén viszont keményen odacsapott a második kiemeltnek, akit 4-1-gyel tüntetett el a mezőnyből.

A selejtezőből induló, és így a vébén pénteken már az ötödik meccsére készülő Lewis Wright ellen 107,27-es átlagot produkált, ez a második legmagasabb az idei tornán. Azt mondta, mindig is benne volt, hogy képes lehet ilyen teljesítményre, csak eddig nem hitt benne. Kérdés, a szokatlan magasság megszédíti-e, vagy Webster ellen is sikerül koncentráltan dobnia, ők ketten korábban még nem játszottak egymás ellen.

Az Álomgyártó

A második meccsen is lesz olyan játékos, aki nem kiemeltként verekedte el magát a legjobb nyolcig, a 23 éves belga Dimitri van den Bergh beceneve az, hogy Dreammaker, és ha így folytatja, képes lehet megvalósítani a legmerészebb álmát. A világranglista 43. helyén álló belga két nagy skalpot is szerzett már az idei vébén, az első körben a másik szervezet, a BDO 2014-es világbajnokát, Stephen Buntingot verte 3-1-re, majd a nyolcaddöntőben az ötödik kiemelt Mensur Suljovicot leckéztette meg.

A Pharrell Williams Happy című dalára bevonuló Van den Bergh a show részeként általában tánccal szokta szórakoztatni a közönséget, és az idei ifjúsági világbajnokságot megnyerő dartsos számára a mostani torna hozhatja meg az áttörést a felnőttmezőnyben.

A Feszültség

Van den Bergh ellenfele a 20. kiemelt angol Rob Cross lesz, aki korábban villanyszerelő volt, innen  a beceneve, a Voltage, magyarul Feszültség. A 27 éves Cross tavaly került a PDC-hez, és idei legszámottevőbb eredménye az Európa-bajnoki döntő volt, ahol 11-7-re kapott ki Van Gerwentől. Ezen felül a PDC European Tour versenyein is döntőzhetett kétszer, de  Van Gerwen ezeken sem hagyott neki sikerélményt. Győzni tudott viszont a Players Championship négy állomásán is, úgyhogy volt előzménye a mostani remeklésének.

“Amikor az ember úgy kel fel, hogy azt csinálhatja, amit szeret, az álomszerű. A végső cél, hogy tornákat nyerjek, de ez majd akkor következik be, ha kész játékos leszek és le tudok lazulni teljesen a színpadon” – magyarázta Cross, aki a darts okozta stresszt tengerparti sétákkal szereti levezetni.

Bár ez az első vébéje, de egyáltalán nem látszik rajta, hogy izgulna, és Cross Michael Smith elleni győzelme után Raymond van Barneveld azt mondta róla, ő lehet az új Phil Taylor.

“Olyan laza és nyugodt, mintha már a tizedik vébéjén szerepelne” – dicsérte Barney Crosst, akinek a sztorija sokak számára inspiráló lehet, hiszen tavaly még amatőrként indult a UK Openen, idén pedig már vb-negyeddöntőre készül.

Barney

Az egyik legjobban várt negyeddöntőben két holland klasszis csap össze. Az 50 éves Van Barneveld a BDO-nál kezdte pályafutását, ahol 1998-ban, 1999-ben, 2003-ban és 2005-ben is világbajnok lett. 2006-tól már a PDC-nél játszott, és első világbajnokságán egyből robbantott, 32. kiemeltként végigverte a mezőnyt, a döntőben drámai csatában legyőzve az egyeduralkodónak számító Taylort.

Az egyébként balkezes Barney jobbal dobál, és sokak szerint az övé a legszebben kivitelezett dobás a mezőnyben. A Hágában élő klasszisnak három gyereke van, és 2009 óta cukorbetegségben szenved, ami miatt a látása is sokat romlott, így egy ideig szemüvegben játszott, de bevallása szerint ez nagyon zavarta.

Első vb-győzelméig postásként dolgozott szülővárosában, Hágában, az 1998-as sikerrel akkori fizetése ötvenszeresét nyerte meg.

Barney hatalmas futballrajongó, kedvenc csapata a Den Haag, és gyerekként megsiratta a holland válogatott két elbukott vb-döntőjét, az 1974-eset és a négy évvel későbbit.

Van Barneveld a világbajnokságokon csak egyszer esett ki a negyeddöntőben, 2011-ben, amikor Gary Anderson 5-1-re zúzta le. Az utolsó öt alkalomból négyszer is az elődöntő jelentette számára a végállomást, kétszer Taylor, egyszer Adrian Lewis, egyszer pedig Van Gerwen verte. Egy rekordot viszont már senki nem vehet el tőle, 2009-ben elsőként dobott kilencnyilast a PDC-vébéken, majd egy évvel később megismételte ezt.

Barney tavaly 109,34-es átlaggal esett ki Van Gerwen ellen, ami magasan a legjobb, amit egy vesztes játékos produkált. Ez is mutatja, hogy Van Gerwen más kategória, nem véletlenül a Zöld gép (Green machine) az egyik beceneve, mert ha belelendül, akkor szinte lehetetlen kizökkenteni.

Ők ketten együtt már kétszer nyerték meg a Világkupát, ahol egymás oldalán harcoltak a holland sikerért, egymás ellen pedig 49-szer játszottak, a mérleg 31-18 MvG javára.

Hatalmas Mike

A 28 éves Van Gerwen gyerekként még focista szeretett volna lenni, aztán belátta, hogy a nagy álmából nem lesz semmi, de a PSV-nek azóta is elszánt rajongója maradt. Mighty Mike 13 évesen kezdett el dartsozni, négy évvel később pedig megnyerte a World Masterst és megdobta első kilencnyilasát, mindkettő rekordnak számít ilyen fiatalon.

Az addig burkolóként dolgozó Van Gerwen 2007-ben csatlakozott a PDC-hez, első vébéjén pedig majdnem kiejtette a sportág legendáját, Taylort. Legutóbbi öt vébéjén négyszer is eljutott az elődöntőig, kétszer övé is lett a legendás kommentátorról, Sid Waddelről elnevezett trófea, csak a 2016-os torna lóg ki a sorból, amikor éppen Van Barneveld állította meg a harmadik fordulóban.

MvG ahogy tavaly, idén is dominált a nagy tornákon, megnyerte az Eb-t, a Grand Slamet, a Masterst, a Premier League-et, a Sanghaj és a UK Masterst és a World Seriest.

Első kiemeltként és címvédőként nem is lehet más a célja a mostani vébén, mint az újabb győzelem, és egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, tisztában van vele, hogy nem lesz 16 vb-címe, mint Taylornak,

de tudás alapján jobbnak tartja magát a nagy öregnél.

Ehhez viszont bizonyítani kell, és valami hasonlót produkálni Barney ellen, mint tavaly.

Az Erő

A holland rangadó után Taylor és Anderson meccse zárja a negyeddöntőket, a hatodik és a harmadik kiemelt randevúja szintén igazi csemegének számít. A korábbi 56 meccsükből Taylor harminckilencet nyert meg, és ezen a vébén talán még azok is szorítanak a The Power, vagyis az Erő becenévre hallgató sztárnak, akik egyébként nem kedvelik, hiszen bejelentette, hogy ez lesz az utolsó nagy versenye.

Taylor hihetetlenül sokat tett azért, hogy a darts ilyen komoly népszerűségre tett szert, és olyan szinten uralta a sportágat hosszú éveken keresztül, ami gyakorlatilag megismételhetetlen.

A Stoke-ból származó Taylor nehéz körülmények között nőtt fel, és egy ideig vécépapírtartókat gyártott, mielőtt a korábbi világelső Eric Bristow a pártfogásába vette, hogy bajnokot faragjon belőle.

Ahogy az lenni szokott, a tanítvány leelőzte mesterét, 1990-ben éppen Bristow ellen nyert első vb-címét Taylor, ezt pedig további 15 követte. Az 57 éves Taylornak négy gyereke van, és már nagypapának számít, de az utóbbi években gyakran tett említést arról, mennyire megviselte 2014-es válása, amelyben az is közrejátszott, hogy a versenyek miatt szinte állandóan távol volt a családjától.

Taylor tavaly is eljutott a negyeddöntőig, ott Van Barneveld verte 5-3-ra, de idén a World Matchplay megnyerésével, ahol Barney-t, Van Gerwent, Adrian Lewist és Wrightot is elintézte, megmutatta, hogy még mindig képes a legmagasabb szinte játszani, nem véletlen, hogy a fogadóirodáknál a versenyben maradt 8 játékos közül ő a második legesélyesebb Van Gerwen után.

A Repülő Skót

Az elődöntőért Taylornak a kétszeres világbajnok Andersont kell legyőznie,

aki hátsérüléssel húzta be a Steve West elleni negyeddöntőt, és kérdés, péntek este milyen állapotban lesz.

A 47. születésnapját egy hete ünneplő skót 1995-ben kezdett el dartsozni, és 2009-ben csatlakozott a PDC-hez, ahol többek között két Premier League- és egy World Matchplay-diadallal villantotta meg tudását.

Anderson pályafutása elején Álomfiú (Dreamboy) becenévvel versenyzett, majd 2009-ben örökölte meg a Repülő Skót elnevezést honfitársától, Jocky Wilsontól. Mint minden rendes skót, Gary is szereti a futballt, de nem a Rangers vagy a Celtic a kedvenc csapata, hanem a Hibernian. Első feleségétől két fia született, mostani partnerétől pedig egy fia és egy lánya, utóbbi idén októberben jött a világra.

Anderson idén megnyerte a Dubai és a Perth Masterst, és további három nagy versenyen volt döntős. A vébéken az elmúlt három évben egyszer sem adta alább a döntőnél, 2015-ben és 2016-ban ő lett a király, tavaly viszont nem bírt Van Gerwennel.

Ha most túljut Tayloron, akkor megint kinéz neki egy döntő, mert Jamie Lewis vagy Webster várhat rá, és egyikük sem tűnik megoldhatatlan feladatnak. Kérdés, mit szól ehhez az utolsó nagy dobására készülő Taylor.

Kiemelt fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik