A világ tele van furcsa szobrokkal, melyek legtöbbször teljesen öncélúak, vagy egy rövid ideig élt művészeti korszak gyermekei – mint a szögletes robottá lett Lenin –, de mások pedig egy létező mű átalakításából születnek – így például a Darth Vaderré lett Lenin.
Léteznek azonban olyan, a helyi lakosság által teljesen indokoltnak tűnő szobrok is, melyek a művek születésének okát nem ismerő turisták számára elképesztően szürreális, sőt, érthetetlen alkotásnak tűnnek.
Fotó: Dundak
Ez a hatszázötven lelkes német falucska, Würchwitz egyik terén lévő szobrára is igaz, hiszen a távolról kis túlzással tenyérnek, vagy furcsa ufónak tűnő, de közelebb érve már inkább ízeltlábúnak látszó szobra ugyanis
A pókszabásúak közé tartozó atkákról legtöbbünknek elsőre jó eséllyel a rühatkák, a kullancsok, az ágyunkban élő poratkák, vagy épp a növényeket támadó fajok jutnak eszébe, pedig léteznek hasznos atkák is – így például a német sajtok talán legritkábbika, a Milbenkäse (francia testvére is van: a Mimolette, más néven a boule de Lille) megszületéséhez létfontosságú fajok.
A XX. század hajnalára kis híján eltűnt, egykor Szász-Anhalt tartomány-szerte népszerű sajttípus a hetvenes években, egy, a receptet ismerő idős hölgy munkájának köszönhetően vált újra népszerűvé, ma pedig újra egyre több würchwitzi készíti. A település határain túl furcsa módon azonban nem tudott újra elterjedni, pedig a különlegesség jövője szempontjából ez is jókora segítség lenne.
Fiatal Milbenkäse / fotó: Dundak
A recept egyszerű: végy egy jókora adag fiatal, köménnyel ízesített, sós sajtot, formázd golyóvá, rúddá vagy hasábbá, helyezd egy rozsliszttel megszórt ládába, adj hozzá némi Tyrophagus casei-t, majd legalább három hónapra feledkezz meg róla.
A rozsliszt meggátolja az atkák szabad garázdálkodását, így az egy milliméternél is kisebb pókszabásúak csak az érésben lévő sajt felszínét érik el, különleges ízvilágú, egy hónap után sárgás, három hónapnyi érést követően vörösesbarna, egy teljes éven át tartó atkatámadás után pedig fekete kérget létrehozva.
Fotó: Dundak
A kész sajtról a lárvák által emésztett, Szardínián készített casu marzuhoz hasonlóan nem távolítják el a hasznos állatokat, hiszen ez is hozzáad az aromához, a gyomorsav pedig úgyis elvégzi majd a dolgát.