Élő Nagyvilág

Egyelőre senki nem tartóztatta le Putyint Mongóliában

Natalia Gubernatorova / POOL / AFP
Natalia Gubernatorova / POOL / AFP

Putyin Mongóliában van, ahol elvileg le kellene tartóztatni

Hétfőn este megérkezett Ulánbátorba, Mongólia fővárosába Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök meghívásra érkezett az országba, hivatalosan azért, hogy közösen tisztelegjen „mongol barátaival” közös katonai győzelmük 85. évfordulója előtt, de a fő cél minden bizonnyal az, hogy megállapodásra jussanak azon Oroszország és Kína közötti gázvezetékek ügyében, amelyek Mongólián át vezetnének.

Putyin látogatása nem ezért kavarta fel az állóvizet, hanem azért, mert még mindig érvényben van a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa az orosz elnök ellen, Mongólia pedig tagja az ICC-nek, így elvileg kötelessége lenne letartóztatni Putyint. Ez idáig nem történt meg és valószínűleg nem is fog, már csak azért sem, mert az ICC-nek ebben a helyzetben nincs végrehajtó ereje. A felháborodáson túl így senki nem tud tenni semmit. Ennek kapcsán az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Heorhiy Tykhyi, a Guardian szerint, úgy fogalmazott, hogy Mongólia súlyos csapást mért a nemzetközi büntetőjogi rendszerre, amikor hagyta, hogy egy háborús bűnökkel vádolt személy elkerülje az igazságszolgáltatást.

A lap megjegyzi, hogy Putyint Battsetseg Batmunkh, mongol külügyminiszter mellett díszőrség várta az ulánbátori repülőtéren, semmi jele nem volt annak, hogy félnivalója lenne az orosz vezetőnek.

Olvasói sztorik