Élő Nagyvilág

Izrael tovább bombázza Rafahot, rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Eyad BABA / AFP
Eyad BABA / AFP
Élő közvetítésünk a Hamász és Izrael háborújának keddi eseményeiről.

A Hamász és Izrael háborújáról a hétfői élő közvetítésünket itt olvashatja el.

Dániában elutasították a palesztin állam elismerését

A dán parlament kedden leszavazta a palesztin állam elismerésére vonatkozó határozattervezetet, miután a dán külügyminiszter korábban kijelentette, hogy nincsenek meg a független palesztin állam elismeréséhez szükséges előfeltételek – írja az MTI.

Írország, Spanyolország és Norvégia kedden hivatalosan elismerte a palesztin államot, miután a múlt héten bejelentették ezzel kapcsolatos szándékukat. Izrael “a terrorizmus jutalmazásának” nevezte a lépést és hazahívatta nagyköveteit. A dán törvényjavaslatot február végén nyújtotta be négy baloldali párt. “Nem ismerhetünk el egy független palesztin államot, annál az egyszerű oknál fogva, hogy valójában nincsenek meg az ehhez szükséges előfeltételek” – mondta Lars Lokke Rasmussen külügyminiszter áprilisban, a parlamenti vita kezdetén. “Nem tudjuk támogatni ezt a határozatot, de azt kívánjuk, hogy egy napon megtehessük” – tette hozzá Rasmussen, aki nem volt jelen a keddi szavazáson.

A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet által izraeli területen elkövetett október 7-i, a gázai izraeli hadjáratot kiváltó támadása után Dánia kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de az utóbbi időben többször is önmérsékletre és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólította fel. Dublin, Madrid és Oslo az elismerésre vonatkozó döntését azzal magyarázta, hogy fel kívánja gyorsítani a tűzszünet biztosítására irányuló erőfeszítéseket a Hamász és Izrael közötti háborúban, és más országokat is felszólított a példa követésére.

Spanyolország elismerte az önálló palesztin államot

Spanyolország hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot a kormány keddi ülésén elfogadott döntésével Madridban – írja az MTI. „A palesztin népnek joga van a reményteli jövőhöz ugyanúgy, ahogy Izrael népének is joga van a békéhez és a biztonsághoz. Annyi évtizednyi fájdalom és szembenállás után tudjuk, hogy nem létezhet egyik a másik nélkül” – fogalmazott a spanyol külügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón.

José Manuel Albares elmondta: a régióban évtizedek óta tart az erőszak, az Egyesült Nemzetek Szövetsége 76 évvel ezelőtt tett először kísérletet a béke megteremtésére. „Nem várhatunk tovább” – jelentette ki, hozzátéve, hogy beszéd és vágyakozás helyett itt az idő valóra váltani a békét. A tárcavezető hangsúlyozta: az egész nemzetközi közösség tisztában van azzal, hogy a közel-keleti konfliktus rendezése a kétállami megoldáson alapul. „Izrael és Palesztina békében és biztonságban együtt élve, nincs más alternatíva” – szögezte le.

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP José Manuel Albares

Mint mondta, Spanyolországgal, Norvégiával és Írországgal ezen a napon 146-ra nőtt azon országok száma, amelyek elismerik a palesztin államot. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan még többen csatlakoznak majd a nemzetközi közösség ezen „széles többségéhez”. Felidézte: a Hamász október 7-i támadása óta 1200 izraeli és több mint 35 ezer palesztin vesztette életét. Több mint száz túsz van palesztin fogságban, és több százezren élnek megfosztva élelemtől víztől, orvosságtól, féltve az életüket. „Nem tolerálhatunk több erőszakot és több ártatlan áldozatot” – mondta.

A külügyminiszter kitért arra, hogy Spanyolország 1986-ban ismerte el Izraelt, a két országot azóta is szoros barátság és együttműködés fűzi össze, amelyet „továbbra is folytatni szeretnének”.

UNRWA: három hét alatt körülbelül egymillióan menekültek el Rafahból

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, az UNRWA szerint az elmúlt három hétben körülbelül egymillió ember menekült el Rafahból.

nem volt biztonságos, bombázások, élelmiszer- és vízhiány, hulladékhalmok és alkalmatlan életkörülmények

– tette közzé az UNRWA a közösségi médiában.

Napról napra szinte lehetetlenné válik a segítségnyújtás és a védelem nyújtása

– írta az ügynökség.

Szemtanúk szerint izraeli tankok vették át az irányítást Rafah felett

Szemtanúk és helyi újságírók Rafahban arról számoltak be, hogy izraeli tankok átvették az irányítást a város szívében található al-Awda körforgalom felett – írja a BBC.

Ez a körforgalom fontos mérföldkő, ahol nagyobb bankok, kormányzati intézmények, vállalkozások és üzletek találhatók.

A déli oldalon, a palesztin-egyiptomi határtól alig fél kilométerre található körforgalom izraeli hadseregének átvételét intenzív tüzérségi lövöldözés jellemezte.

Egy szemtanú, aki családtagjainál keresett menedéket a város nyugati oldalán található Emirati kórházban, elmesélte, hogyan helyezkedtek el a katonák a térre néző épület tetején, és lőni kezdtek a környéken zajló mozgásokra.

Ezrek menekülnek az izraeli támadások elől Rafahból

Ahogy felkelt a nap, palesztinok ezreit láttak elhagyni a Tal al-Sultan negyedet autókkal, teherautókkal, valamint szamarak és lovak által vontatott szekerekkel észak felé – közölte a BBC.

A közösségi médiában megosztott megrázó videó egy sötét utcán átrohanó nőt rögzített, aki szorosan ölelte gyermekét, hogy elkerülje a folyamatos izraeli támadásokat.

Egy helyi újságíró a robbantások közepette arról számolt be, hogy számos család keresett menedéket az egészségügyi központ udvarán, miközben a mentők a helyzet súlyossága miatt nehezen jutottak el az érintett területekre.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa keddre rendkívüli ülést hívott össze, hogy megvitassák azt az izraeli légicsapást, amelyben több tucat lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztin vesztette életét vasárnap Rafahban.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „tragikus szerencsétlenségnek” minősítette a légicsapást, miközben egyre nagyobb az incidens nemzetközi elítélése.

Mint a BBC megjegyzi, a Biztonsági Tanács zárt ajtós rendkívüli ülésének összehívását Algéria kérte – ami azután valósul meg, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is hozzászólt a rafahi támadás miatti nemzetközi felháborodáshoz. Azt mondta, az ottani helyzet borzalmas, aminek véget kell vetni, nincs biztonságos hely Gázában.

A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint legalább 45 ember vesztette életét a vasárnapi légicsapásban. Több száz embert kezeltek súlyos égési sérülésekkel, törések és repeszsebek miatt.

Izraeli ágyútűz alatt Rafah

A gázai övezetben lévő Rafah város nyugati része erős bombázás és tüzérségi tűz alatt áll, ez a legintenzívebb támadás a május eleji izraeli katonai művelet óta – írja a BBC.

Mint írják, szemtanúk szerint izraeli tankok átvették az irányítást a stratégiai fontosságú Zoroub-hegy felett, amely a palesztin-egyiptomi határra néző legmagasabban fekvő terület.

Arról ie beszámoltak a BBC-nek, hogy az izraeli hadsereg kiterjesztette katonai műveleteit nyugatra, és a katonák egy folyosó 9 kilométeres szakaszát irányítják. Helyi tisztviselők szerint legalább 16 ember vesztette életét az éjszaka folyamán, de az egészségügyi minisztérium ezt egyelőre nem erősítette meg.

A légicsapások miatt családok százai kényszerültek egy közeli kórházba menekülni, a mentőcsapatok pedig nehezen jutnak be a robbanás helyszínére.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik