Élő Nagyvilág

Negyvenöt halottja van a palesztin menekülttábor elleni izraeli csapásnak

Hani Alshaer / ANADOLU / Anadolu via AFP
Hani Alshaer / ANADOLU / Anadolu via AFP
Élő közvetítésünk a Hamász és Izrael háborújának hétfői eseményeiről.

A Hamász és Izrael háborújáról a vasárnapi élő közvetítésünket itt olvashatja el.

Netanjahu tragikus hibának nevezte a menekülttárbor elleni izraeli légicsapást

Tragikus hibának nevezte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt a halálos erejű légicsapást, amelyben legalább 45 palesztin menekült vesztette élet, nagyrészt gyerekek, nők és idős emberek.

A kormányfő hétfőn a Knesszetben mondott beszédet, eközben izraeli túszok családtagjai tiltakoztak a parlament karzaton.

Az izraeli hadsereg vasárnap mért légicsapást egy rafahi menekülttáborra. Emmanuel Macron hétfőn az X-en közölte, hogy fel van háborodva az izraeli csapások miatt, amelyek a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket öltek meg Rafahban.

(Haaretz)

A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tágyalásokat a palesztin menekülttábor elleni véres izraeli csapás miatt

A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon, miután legalább negyvenöt ember lelte halálát a rafahi légicsapás miatt, melynek során az izraeli hadsereg egy olyan menekülttárborra lőtt, ahová a két hete kezdődött szárazföldi műveletek elől menekültek védtelen civilek. A tárgyalások felfüggesztéséről szóló hírt az iszlamista szervezet a német dpa hírügynökséggel közölte.

Az Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok közvetítésével zajl tárgyalások Kairóban és Dohában zsákutcába jutottak. Sajtójelentések szerint a megbeszéléseket a héten olyan új javaslatok alapján folytatták volna, amelyekről az amerikai, izraeli és katari tárgyalófelek pénteken Párizsban megállapodtak.

A rafahi támadás éles nemzetközi bírálatokat váltott ki. Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket vérengzésnek, Izraelt pedig terrorista államnak nevezte a menekültek elleni véres támadás után.

Katar a támadás elítélésén felül aggodalmát fejezte ki a tűzszüneti tárgyalások kapcsán, és sürgette a nemzetközi közösséget, tegyenek intézkedéseket a népirtás bűntettének megakadályozására.

(MTI)

Negyvenöt halottja van a palesztin menekülttábor elleni izraeli rajtaütésnek

Legalább negyvenöt palesztin halt meg a rafahi sátortábor elleni izraeli támadásban a hatóságok szerint. A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban egy palesztin menekülttábor ellen intézett légicsapásokat az izraeli hadsereg. A halálos áldozatok számát már korábban több tucatra becsülték. A halálozások számát hivatalosan is negyvenötre emelték a korábbi negyvenről.

A támadás a Tal al-Szultan negyedben történt, ahol több ezren húzták meg magukat, miután az izraeli hadsereg bő két héttel ezelőtt szárazföldi offenzívát indított Rafah keleti részén.

A halálos áldozatok több mint fele nő, gyermek és idős ember volt – közölték gázai egészségügyi tisztviselők, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog, mivel a lángok közé került emberek közül többen válságos állapotban vannak, súlyos égési sérülésekkel.

Izrael legfőbb katonai ügyésze „nagyon súlyosnak” nevezte a légicsapást, és közölte, hogy vizsgálat folyik.

(The Guardian / Reuters)

Több arab ország hevesen bírálta Izraelt a Rafah elleni támadás miatt

Sok nő és gyerek vesztette életét abban az izraeli légitámadásban, amely a Gázai övezet déli határán található Rafah palesztin város védett övezetét érte, közölte hétfőn az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA). A támadás miatt több arab ország hevesen bírálta Izraelt, írja az MTI.

Mohammed al-Mugajjir, a gázai polgári védelem egyik munkatársa azt mondta: a vasárnap esti támadás következtében már 40-re nőtt a halottak, és 65-re a sebesültek száma.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy legkevesebb nyolc rakéta csapódott be a menekülttáborba, amelyet egyúttal védett övezetnek jelöltek ki korábban. A Wafa palesztin hírügynökség a Vörös Félhold segélyszervezetre hivatkozva azt közölte: sok helyen tűz ütött ki a támadás következtében, és ebből kifolyólag sok az égési sérülést szenvedő.

Az UNRWA az X-en kiemelte, hogy a támadás a harcok elől elmenekült családokat érte. „Gáza a földi pokol, és a tegnap este érkezett képek csak alátámasztják ezt”, olvasható a szervezet közleményében.

Gázai hatósági források szerint a légicsapás a védett övezeten belül, a Tell esz-Szultán nevű kerületben éppen az UNRWA egyik központját érte.

Az ügyben a gázai háborúban közvetítő szerepet vállaló katari kormány is megszólalt, kiemelve, hogy a támadás alááshatja a tárgyalásokat, amelyeknek célja a tűzszünetről és a Gázába túsznak elhurcolt izraeliek elengedéséről szóló megállapodás.

Egyiptom szintén elítélte a támadást, külügyminisztériuma felszólította Izraelt, hogy tegyen eleget a Nemzetközi Bíróság (ICJ) azon döntésének, miszerint le kell állítani a Rafah elleni offenzívát. A vasárnap esti légitámadás a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének minősül – szögezte le a minisztérium.

Jordánia és Kuvait is csatlakozott a bírálathoz, és külön közleményben – amelyben háborús bűnök elkövetésével vádolták Izraelt, felszólították a nemzetközi közösséget: gyakoroljon nyomást Izraelre az ICJ határozatának betartása érdekében.

Josep Borrell keményen bírálta az izraeli kormányt

Elfogadhatatlan, hogy Izrael antiszemitizmussal vádolja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős európai uniós főképviselő hétfőn Brüsszelben.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek találkozójára érkezve Borrell arról beszélt az újságíróknak, hogy az ügyészt, Karim Khant és a bíróságot megfélemlítették, antiszemitizmussal vádolták, „mint mindenkit, aki olyat tesz, ami nem tetszik a Benjámin Netanjahu vezette izraeli koránynak.”

Josep Borrell, az Európai Unió kül – és biztonságpolitikai főképviselője sajtóértekezletet tart az Európai Unió külügyminisztereinek találkozója előtt Brüsszelben 2024. május 27-én.
MTI / EPA/ Olivier Hoslet

Borrell szerint Karim Khan fontos döntést hozott azáltal, hogy nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérte a hágai testület illetékes kamarájától az izraeli miniszterelnökkel, Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Tiszteletben kellett tartanunk ennek az intézménynek a munkáját, és a bíróságnak megfélemlítés nélkül kell döntenie arról, hogy mit gondol erről a kezdeményezésről

– hívta fel a figyelmet. A főképviselő aggályosnak véli, hogy Izrael a Nemzetközi Bíróság (ICJ) végzése ellenére folyatja a rafahi hadműveletet, ugyanakkor a Hamász rakétákkal támadja Izraelt. „Valóban dilemma, hogy a nemzetközi közösség hogyan tudja kikényszeríteni a határozat végrehajtását” – mutatott rá. Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn megbeszéléseket folytatnak szaúd-arábiai, jordániai, egyiptomi, katari és egyesült arab emírségekbeli kollegáikkal, a gázai háborút követő kétállami megoldást célzó diplomáciai erőfeszítések részeként. „Meghallgatjuk elképzeléseiket arról, hogyan lehet Palesztinát és a Palesztin Hatóságot minél jobban támogatni, és hogyan élénkítsük a kétállami megoldást célzó politikai folyamatot” – tette hozzá. (MTI)

Súlyos csapást mért Izrael egy humanitárius zónára Rafahban

Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este – idézi palesztin orvosi források jelentését az MTI.

A kitelepítettek sátortáborát, a humanitárius zónát ért csapásokban, Rafah északnyugati részén palesztinok tucatjai haltak és sérültek meg. A támadást az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak az épülete melletti ház ellen irányozták.

Az iszlamista Hamász terrorszervezet ellenőrzése alatt álló gázai kommunikációs minisztérium szerint legalább harmincan haltak meg a Tel al-Szultan sátortábort sújtó támadásban, ahol tűz ütött ki. Az Al-Dzsazíra katari hírcsatorna beszámolója szerint huszonnyolc palesztin vesztette életét.

A Tel al-Szultan negyed egy olyan terület, ahová több százan menekültek Rafah központjából, amikor Izrael támadást indított a városban.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy kivizsgálják a történteket. (MTI)

Olvasói sztorik