Della

Christopher Mattheisen: Egyre több a visszautasíthatatlan ajánlat

Informális körökben hall sztorikat arról a Magyar Telekom volt vezérigazgatója, hogy fokozódik a nyomás a külföldi tulajdonú cégeken a magyar kormány és leágazásai részéről, hogy engedjék át üzleti érdekeltségeiket. Ehhez adott esetben nem is kell konkrét fenyegetés, elég, ha egy erős kormányzati háttérrel rendelkező, befolyásos ember teszi meg a visszautasíthatatlan ajánlatot, a pszichológiai hatás működik – mondja a Dellában Christopher Mattheisen, reagálva azokra a hírekre, amelyek szerint az itt működő német vállalatok aggódnak a kormányzati körök agresszív üzleti terjeszkedése miatt.

A Telekomnál már a 2010-es években megtapasztalta, milyen az, ha a kormányzat intenzíven érdeklődik adott ágazatok üzleti lehetőségeinek megszerzése iránt, erről részletesen beszél adásunkban az amerikai-magyar állampolgár befektető. Úgy emlékezett vissza azokra az időkre, hogy „az egy kellemetlen helyzet, amikor az állam akar versenyezni velünk, az az állam, amelyik közben a szabályozásért is felel”.

Christopher Mattheisen arról is beszél, hogy a Magyarországon működő német vállalatok körében törést okozott, amikor konszenzusos álláspont kialakítására törekedtek az itteni piaci helyzetről a saját érdekeik védelmében. Az autóipar cégek ugyanis nem minden esetben bizonyultak partnernek ebben, „mert fundamentálisan mások voltak az érdekeik, mint a többi ágazatnak”. Interjúalanyunk ezt azzal magyarázta, hogy a német gazdaságpolitika fókuszában sokáig az autóipar érdekeinek képviselete állt, aminek a gazdasági mellett politikai okai is voltak.

Az ipari export túlsúlyos szerepe időközben megváltozni látszik a német nemzetgazdaságban, és az üzletember a magyar gazdaságpolitikában is irányváltást sürget. Az összeszerelő munkák helyett a tudásiparra kellene helyezni szerinte a hangsúlyt. A hazai startup-ökoszisztéma fejletlenségét mutatja, hogy az ígéretes cégek külföldre költöznek, mert a magyar adózási, technológiai környezet, általában az üzleti kultúra jelenleg nem vállalkozásbarát.

Mattheisen arról is beszél a műsorban, hogy mi volt a feladata 2019-től a Microsoft korrupciós botrányba keveredett magyarországi cégénél, miért szűnt meg a megbízatása 2022 nyarán, és milyen állapotban adta át a céget. A magyarországi korrupció mélységéről általában az a véleménye, hogy „érdekkoncentráció biztos van”.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik