Nagyvilág

Békés felkelésről beszélt a szerb elnök, Orbánék mellé álltak és leszavazták Koszovót

Kurucz Árpád / Anadolu Agency / Getty Images
Kurucz Árpád / Anadolu Agency / Getty Images
Rendkívül feszült a helyzet Koszovóban: a szerb elnök „békés felkelésről”, egy „nagyobb politikai válság” kezdetéről beszél, miután a helyben többségben lévő szerbek nem mentek el az albánok által négy településen szervezett önkormányzati választásra. Közben az Orbán-kormány változtatott a korábbi magyar „nyugatos” állásponton, és Koszovó ügyében az Európa Tanács egyik testületének szavazásán Szerbia mellé állt. A feszültség szítása a Kremlnek is megfelel: az ukrajnai háború ugyanis a Balkánon is megkérdőjelezheti a fennálló helyzetet.

Április végén önkormányzati választást tartottak Koszovó négy településén. A szavazás ötvenezer embert sem érintett, mégis szinte a fél világsajtó beszámolt róla. A Koszovóban kisebbségben lévő, ám a négy északi önkormányzat területén többségi szerbek nem vettek ugyanis részt a voksoláson: 45 095 választóból 1567-en jelentek meg az urnáknál (3,47 százalék), és ők is szinte mind albánok voltak.

A Koszovó egészét a fővárosból, Pristinából irányító albán elit kierőszakolta tehát a választásokat, de Szerbia elnöke, Aleksandar Vucic a szavazás után büszkén közölte: a koszovói szerbek 0,029 százaléka voksolt, ami történelmi eredmény, hiszen a második világháború óta nem fordult elő, hogy egy nemzet részvételi aránya ilyen alacsony legyen. Valójában szerb szempontból óriási kudarcnak is tekinthető az, hogy négy albánt választottak meg négy szerb többségű koszovói önkormányzat élére. A belgrádi politikus szerint ugyanakkor a szerbek kivételes egységet és fegyelmet mutattak, s hozzátette: ez történik, ha csak az „egyik oldalnak” tartanak választást.

Milos Miskov / Anadolu Agency / AFP Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart Belgrádban, 2023. április 24-én.

A szavazás előtt tényleg fegyelmet mutattak a szerbek, hiszen csak egy kisebb demonstrációt tartottak amiatt, hogy súlyos provokáció érte őket április elején. Utóbb kiderült, hogy a koszovói (albán) rendőrség egyik tagja lőhetett rá egy ottani szerb taxisra a Leposavic és Mitrovica közötti úton. A rendőrt posztjáról azóta felfüggesztették (három másik társával együtt), és büntetőeljárás is indult. A taxis, Milan Jovanovic túlélte a támadást, visszaemlékezése szerint a különleges (koszovói albán) rendőri erők mellett hajtott el, amikor hátulról, minden figyelmeztetés nélkül utána lőttek.

A négy érintett szerb többségű önkormányzat: Észak-Mitrovica, Zubin Potok, Leposavic és Zvecan. A koszovói szerbek hivatalosan azért bojkottálták a voksolást, mert regionális autonómiát követelnek, de nyilvánvalóan legszívesebben Belgrádhoz, azaz Szerbiához tartoznának közvetlenül. A VOA (Amerika Hangja) megjegyzi, hogy a nyugati – EU-s – támogatással márciusban, az észak-macedóniai Ohridban, szóban kialkudott szerb-albán egyezség mondott most csődöt, hiszen nem váltak valóra azok az ígéretek, amiket a koszovói és a szerb kormány tett.

Ennek lényege az lett volna, hogy a koszovói szerbek több helyi autonómiáért, az „észak-koszovói szerb közösség” létrehozásáért cserében elfogadnák Pristina (a koszovói albánok) főhatalmát. Márciusban Ohridban nem is új egyezmény született, hanem egy azt megelőző, február 27-ei tárgyaláson kialakult, tizenegy pontból álló menetrend mielőbbi végrehajtásáról született valamiféle egyetértés.

Ez a menetrend borult most föl, amit egyébként is inkább csak az EU szorgalmazott, mintsem a vitatkozó felek. Az albánok ugyanis már eleve nem tartották be a szóbeli megállapodást, hiszen nem engedték létrehozni a szerb önkormányzatok regionális társulását Koszovó északi részén. Másrészt a mostani bojkott megmutatta: a szerbek sem tartják magukat igazán a menetrendhez, hiszen nem vettek részt a választáson. Vucic szerint akkor tartják majd magukat az ígéretükhöz, amikor az albánok is ezt teszik.

Az EU-közvetítés tehát nem sok eredménnyel járt az utóbbi években. Hiába próbálkozik Brüsszel, az USA támogatását élvező albánok ugyanis semmit sem tettek a szerb autonómiáért, a szerbek pedig – akik Moszkvával és Pekinggel igyekeznek kapcsolatokat építeni – továbbra sem vesznek részt a koszovói állam működtetésében, nem ismerik el az albán vezetésű Pristina uralmát a szerbek lakta területeken.

S mint látni fogjuk, az ohridi egyezség egy másik fontos pontját sem tartja be Belgrád, mert ellene szavazott a héten például annak, hogy az Európa Tanácsba (ET) felvegyék Koszovót. Az EU tehát még egy másik európai szervezetben, az emberjogi kérdésekkel foglalkozó ET-ben sem tudja érvényesíteni az általa szorgalmazott megállapodást.

Hágai bíróság előtt a koszovói exállamfő, az ET már 2010-ben jelentést készíttetett róla

A volt Jugoszlávia területén zajló háborúk során főleg a szerbek kegyetlenségeiről számolt be a világsajtó. Összesen 13 ezer áldozata volt a koszovói harcoknak, többségüket a szerbek ölték meg – az amerikai ABC szerint. Idén áprilisban azonban a hágai speciális törvényszék („Kosovo Special Chambers”, KSC) elé kellett állnia Hashim Thaci volt koszovói albán miniszterelnöknek és exállamfőnek. Thacit és három társát – köztük két volt koszovói parlamenti elnököt – háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják, összesen 102 ember haláláért tennék felelőssé őket. A vádlottak az UCK (Koszovói Felszabadítási Hadsereg) nevű albán szervezet vezetői voltak a kilencvenes évek fegyveres harcai idején.

 

Az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó Európa Tanács (ET) megbízásából készült jelentések már rég nyilvánosságra kerültek, és ezek a koszovói harcok idején elkövetett, az UCK vezetőihez köthető cselekményekről számoltak be. A 2010-es és a 2011-es ET-jelentést Dick Marty svájci ügyész és politikus készítette. Vitatott, hogy mennyire köthető Thacihoz a kábítószer- és szervkereskedelem, illetve számos gyilkosság. (A szervkereskedelem nem szerepel a mostani „hágai” vádak között.) Thaci mindent tagadott már a 2020-as vádemeléskor, és most, 2023 áprilisában, a per megindulásakor is. A perben nem is az lesz a fő kérdés, hogy milyen bűnöket követtek el az albán vezetők, hanem az, hogy mennyire álltak az ő irányításuk alatt azok a katonai egységek, amelyek vélhetően háborús vagy emberiesség elleni cselekményeket követtek el.

Megfigyelők szerint Szerbiát és Pristinát egy esetleges EU-csatlakozással lehetne majd rávenni arra, hogy tartsák magukat az ohridi menetrendhez, s bár szavakban Szerbia az Európai Unió felé szeretne közeledni, a valóságban a belgrádi ellenzéki lap, a Danas szerint a Vucic elnök befolyása alatt álló kormányzat már rég letért az „európai útról”. Az EU pedig közvetíteni próbál ugyan, de maga az unió sem egységes: Magyarország például éppen a szerbeket támogatja Koszovóban és Boszniában is.

Hogy közben milyen a hangulat a Nyugat-Balkánon, azt a szerb elnök nyilatkozata illusztrálja. Aleksandar Vucic azt mondta: a koszovói szerbek egy „békés politikai felkelést” rendeztek az április végi választások bojkottjával, ezzel megváltoztatták a politikai realitásokat. Szerinte a koszovói szerbek a bojkottal megmutatták, méghozzá népszavazásos jelleggel, hogy valójában „melyik államban élnek”. De rögtön mentegetőzött is: „Ennek semmi köze hozzánk, hanem csak a Koszovóban élők akaratához.”

EU Tanács / Pool / Anadolu Agency / AFP Josep Borrell külügyi főképviselő, a Koszovói Köztársaság miniszterelnöke, Albin Kurti és Aleksandar Vucic Szerbia elnöke találkozik a kapcsolatok normalizálásáról szóló, az EU által támogatott Belgrád–Pristina párbeszéd keretében. Koszovó és Szerbia között, Brüsszelben, Belgiumban 2023. május 2-án.

Ám Vucic az európai tárgyalásokat és az albánokkal (szóban, és nem túl nagy meggyőződéssel) kötött ohridi egyezséget sem zárja ki ténylegesen. A szerbiai ellenzék követelésének is teret engedhet ennek kapcsán. Mint bejelentette, a Koszovóról szóló, az Európai Unió által támogatott megállapodást akár referendumra is bocsáthatják. „Néhányan a legitimitásomat akarják tesztelni… Legyen hát referendum” – mondta Vucic. Ezzel arra célzott, hogy az ohridi menetrendet az ellenzék már rég népszavazásra bocsátotta volna, illetve rendkívüli parlamenti ülés összehívását is szeretnék Koszovó ügyéről.

Vucic üzent Pristinának is: szerinte a koszovói (albán) miniszterelnök, Albin Kurti nem érti az új realitást, mert ő úgy gondolja, hogy „néhány szavazattal és megszálló Gauleiterrel” uralkodni tud. Vucic ezzel a rosszízű német kifejezéssel nyilvánvalóan arra utalt, hogy a második világháborús náci megszállás idején az Adolf Hitler által meghódított területeket helytartók, azaz gauleiterek kormányozták. (Nagy-Albánia tényleg Hitler és Benito Mussolini idején jutott a legközelebb a megvalósuláshoz, amikor Koszovót Albániához csatolták. E kettő egyesítése egyébként Kurti koszovói albán miniszterelnök régi terve volt, de amióta hatalomra került, óvatosabban nyilatkozikerről lásd keretes a cikk végén.)

Az április végi, értelmetlen koszovói választás láttán az EU is megszólalt. Az Európai Bizottság szóvivője, Peter Stano szerint a voksoláson való alacsony részvételi arány nem kínál hosszú távú megoldást Koszovó számára. Éppen ezért az Európai Bizottság mielőbbi tárgyalásokat, párbeszédet szorgalmaz a pristinai (albán) kormányzat és a helyi szerbek között. A valódi megoldás Stano szerint az lenne, ha a szerbek visszatérnének a helyi intézményekbe, és persze Pristinának is lehetővé kellene tennie a visszatérést. (A négy önkormányzatban azért kellett most választást tartani, mert a helyi szerb vezetők tavaly novemberben lemondtak tisztségükről – a helyükre most négy albánt választottak, kettőt a kormányzó Albin Kurti pártjából, kettőt pedig egy másik albán pártból.) Az EU szintén sürgeti a helyi hatóságokat, hogy mielőbb hozzák létre az „észak-koszovói szerb közösséget”. Ez nagyjából a szerb többségű önkormányzatokból álló, autonóm jellegű testület lenne a brüsszeli elképzelések szerint. Igaz, Stano is elismerte: nem sok minden történt ebben az ügyben mindeddig.

Albin Kurti május elején Brüsszelben például arról beszélt, hogy a Koszovói Szerb Önkormányzatok Közössége nem alakulhat meg úgy, ahogy azt Belgrád javasolja. Szerinte az a terv, amelyet Belgrád ismertetett, nem egyeztethető össze a koszovói alkotmánnyal, törvényellenes, és voltaképpen kisebbségellenes is. A koszovói miniszterelnök szerint a Koszovó Szerb Önkormányzatok Közösségének – amelynek más nevet is kell majd választani – nem területi alapon kell létrejönnie. – A Koszovóban élő szerbek mindannyian élhetnek a védelem, vagy a politikai, nemzetiségi, kulturális, szociális és gazdasági jogaik és céljaik elérése érdekében történő szabad egyesülés jogával. Az így létrejövő szervezet kapcsolatot tarthat az egyes önkormányzatokkal, de önmaga nem rendelkezhet önkormányzati jogokkal – vélte a koszovói kormányfő.

Ami a tárgyalásokat illeti, a kettős beszédet, ami amúgy is jellemző Vucicra, most is bevetette a szerb elnök. Azaz igyekezett az EU-val való tárgyalásos rendezést is szorgalmazni (legalábbis szóban): „Ragaszkodunk a valódi párbeszédhez. (…) Valódi párbeszédre van szükségünk az albánokkal és Európával.” Közben pedig bejelentette, hogy a szerb delegáció nemmel fog szavazni Koszovó tagságára az Európa Tanácsban (ET). Ez egyébként szintén az ohridi megállapodás megsértése volt, mivel időközben a szerbek tényleg leszavazták Pristina csatlakozását az ET-hez.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, a nemzetközi közösség nagy része pedig – élén az Egyesült Államokkal – gyorsan elismerte ezt. Magyarország korábban az USA-hoz és az EU többségéhez hasonlóan szintén elismerte Koszovót. Ám ezzel az eleve „nyugatos” állásponttal szembe menve, az Orbán-kormány képviselője nem támogatta az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságában a Koszovó felvételét célzó eljárás megkezdését. Az április végi ülésen azonban a magyar vokssal ellentétes döntés született, hiszen a 46 tagország többsége, harminchárom állam úgy döntött, hogy elindulhat Koszovó ET-csatlakozása. Pristina felvételi kérelmét így az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséhez továbbítják – írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Így nemcsak Szerbiát támogatta egyébként Budapest, hanem az Orbán-kormány olyan államokkal került szinte egy platformra, mint Szlovákia (tartózkodott) vagy Románia, amely szintén ellenezte Koszovó felvételét. Ennek kapcsán csak megjegyezzük, hogy Pozsony – kimondva-kimondatlanul – éppen az állítólagos magyar szeparatizmus veszélyétől tart, nyilvánvalóan ezért nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Orbán Viktor nemzetközi elszigeteltségét azzal szokta ellensúlyozni, hogy nagyjából 2-3 havonta találkozik a szerb nacionalistával, Aleksandar Vuciccsal. Nem véletlen, hogy az osztrák köztévé, az ORF Europastudio című vasárnapi műsorában – melyet Paul Lendvai vezetett – Marie-Janine Calic, a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität kelet- és délkelet-európai történelemmel foglalkozó professzora arról beszélt, hogy Brüsszelben tudják: ahhoz, hogy Belgráddal bármilyen politikai megoldásra jussanak, Budapesten át vezet az út, azaz Orbán Viktor közvetítésére szorulnak.

Andrej Isakovic / AFP Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Szerb Fegyveres Erők Napja alkalmából rendezett ünnepségen 2023. április 22-én a Belgrád melletti Batajnica katonai repülőtéren.

A „szerb világ” és a szomszédok – Orbán a Boszniát bomlasztó szerb vezért támogatja

A boszniai szerbek vezetője, a Bosznia-Hercegovinát alkotó egyik etnikai entitás, a Republika Srpska (RS) elnöke, Milorad Dodik áprilisban bejelentette, hogy továbbra is azt szeretné, ha az RS egyesülne Szerbiával. (Dodikot amerikai és brit szankciók sújtják, közben Magyarország százmillió eurós támogatást nyújt az általa irányított RS-nek.) Az 1995-ben aláírt Daytoni Egyezmény értelmében Bosznia-Hercegovinát két részre osztották fel, az egyik a szerb RS, a másik a bosnyák-horvát föderáció. Dodik azonban nem biztos, hogy Szerbiával akar egyesülni, neki ugyanis bőven elég lehet az is, ha Bosznia ortodox szerbek lakta felét kormányozza – függetlenül a muzulmán bosnyákoktól és a katolikus horvátoktól. Sőt mintha Aleksandar Vucic szerb elnöknek sem lenne annyira fontos Bosznia felbomlasztása. Inkább egy szerb világot látnának szívesen Belgrádban, ahogyan ezt a korábbi szerb belügyminiszter, jelenlegi – Kreml-barát, Vucichoz lojális – titkosszolgálati vezető, Aleksandar Vulin hirdeti. Ez nem határváltoztatást jelentene, hanem azt, hogy Szerbia minden nyugat-balkáni szomszédjában rendelkezne befolyással. Koszovóban a mitrovicai szerbek, Boszniában az RS révén, de Montenegróban is egy olyan jelölt győzött nemrég az elnökválasztáson, aki szerbbarát vonalat visz. Dodik Szerbiával való egyesülésről szóló nyilatkozata után a szarajevói amerikai nagykövetség mindenesetre közölte: a boszniai szerb vezető „téved, ha azt hiszi, az USA tétlenül végignézi, hogy ő konfliktusba taszítja Boszniát. Az Amerikai Egyesült Államok megvédi Bosznia és Hercegovina függetlenségét, területi egységét és többnemzeti mivoltát.” Dodikot a Szabad Európa szerint hallgatólagosan támogatja Oroszország és Szerbia. A boszniai szerbek vezetője tavaly Moszkvában járt, s ellenzi az oroszokra kivetett szankciókat és Koszovó függetlenségét is elutasítja.

Ezt a gondolatmenetet egészítette ki Adelheid Wölfl, a Der Standard osztrák lap szarajevói (bosznia-hercegovinai) tudósítója a műsorban. Szerinte Brüsszelben eddig keveset foglalkoztak azzal, hogy az EU-tagországok közül azok nyertek az utóbbi időben teret a Nyugat-Balkánon, amelyek inkább gyengítették a demokráciát. Ezzel nyilvánvalóan Magyarországra célzott. Ugyanakkor ez szerinte Oroszország számára is fontos befolyási zóna. Wölfl kifejtette, hogy az orosz befolyás, illetve a Nyugat-Balkán jövője miatt fontos, hogy megóvják Ukrajna szuverenitását és helyreállítsák területi integritását, máskülönben a nyugat-balkáni államok szuverenitása és területi integritása is megkérdőjeleződhet.

A mostani választás előtt a koszovói albán miniszterelnök, Kurti azzal vádolta Belgrádot, hogy „megfélemlítő kampányt” vezényelt le azon koszovói szerbek körében, akik hajlandóak lettek volna részt venni a választásokon. Vucic azonban tagadta a vádakat, de megjegyezte a már említett „békés politikai felkelésre” való utalás mellett:

Tartok tőle, hogy ez csak a kezdete egy nagyobb politikai válságnak.

Albin Kurti persze ettől nem rémült meg, és gratulált a győzteseknek (köztük a saját pártja, az „Önrendelkezés” által jelölt két nyertesnek is), továbbá azt írta a Twitteren: „előre nézünk”, azaz az együttműködésre tekintenek előre a megválasztott albán polgármesterekkel. Sőt, albán hírek szerint most Kurti és a megválasztott új mitrovicai albán polgármester szimbolikus lépésre készül. Meg akarják nyitni azt a Ibri-hidat, amely a város északi (szerb) fele és déli (albán) részét kötné össze, de hosszú idő óta le van zárva.

Az albánok politikai térnyerése nemcsak Koszovóban látszik. Sőt: nemcsak Albániában és Koszovóban vannak immár albán politikusok hatalmon. Jelenleg az ortodox szláv többségű Montenegrót egyfajta politikai kompromisszum jegyében egy muzulmán albán irányítja miniszterelnökként. A 24.hu-n megírtuk ugyanakkor, hogy valójában nem ez számított Dritan Abazovic kormányfővé válásában, hanem hogy valójában egy szociáldemokrata és modernizációs programmal sikerült a montenegrói elit jelentős részét maga mögé állítania. Amióta pedig Orbán Viktor barátja, Nikola Gruevszki macedón vezető megbukott, és Magyarországra menekült, Észak-Macedóniában is kiegyeztek a korábbi ellenzék pártjai egymással. Az új hatalomba pedig beemelték az albán politikusokat is. Az észak-macedón lakosság egyharmada albán, s az ország külügyminisztere (Bujar Osmani) és parlamenti elnöke (Talat Xhaferi) is albán származású.

Armend NIMANI / AFP Albán nemzeti zászlót lengetnek az emberek az albán függetlenség 110. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, Pristinában, Koszovóban. 2022. november 28-án.

Albániát osztrák-magyar segítséggel alapították, de Nagy-Albániát majdnem Mussolini hozta létre

A Balkán szláv lakói és a térséget meghódító törökökkel sokszor együttműködő, többségében muzulmán albánok között történelmi az ellentét. Albánok eddig csak külső, nagyhatalmi támogatással tudtak államot alapítani vagy területet gyarapítani a balkáni szlávokkal szemben. Az albánok elleni irtóháborúkat viszont a szlávok indították a 20. század elején és végén. A modernkori vérengzések az 1912-13-as balkáni háborúkban kezdődtek, amikor az Oszmán Birodalmat Európából kiszorító görögök, szerbek és bolgárok terjeszkedtek. Ekkor nemcsak a hódító törököket űzték ki a Balkán nagy részéről, hanem az albánokat is igyekeztek megtizedelni Koszovóban és Macedóniában – erről Branko Horvat közgazdász írt a „Kosovsko pitanje” (Koszovói kérdés) című könyvében. A szlávokkal szemben, a Balkán-háborúk idején, az Osztrák-Magyar Monarchia segítségével alakult meg az önálló Albánia. Ám Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem professzora szerint az „albánok, akik az Oszmán Birodalomban relatíve jó politikai pozíciókat értek el, a felbomlás végső fázisában jelentkeztek csak az önálló nemzetállam igényével, de ez az akkori lehetőségek közepette már csak az albán szállásterület egy aránylag kis részére terjedhetett ki (1912).”

 

„A Nagy-Albánia-elképzelés, a minden albán egy államban való összefogásának elmélete hosszú múltra tekint vissza. Az (…) államalakulat magában foglalná az anyaországot, Albániát, valamint Koszovót, Montenegró délkeleti részét, Macedónia nyugati területeit, esetleg Görögország egyes északi körzeteit” – írja Szilvágyi Imre. Mussolini Olaszországa 1939-ben „elfoglalta és magához csatolta Albániát. A görögországi Epiruszban és a Koszovóban élő albánokat az olaszok felszólították, hogy kezdjenek akciókat Nagy-Albánia megvalósítása érdekében”. Amikor Hitler lerohanta Jugoszláviát 1941-ben, Koszovót az olasz megszállás alatt álló Albániához csatolták. Szilvágyi szerint „így a Nagy-Albánia terv megvalósítása kezdett valós testet ölteni”, s ezután „Koszovóban etnikai tisztogatás és a szerbek elűzése vette kezdetét”. Ám még az olasz bábállam sem foglalta magába a görögországi albánokat. A II. világháború után Koszovó végül Jugoszláviához került, s az ottani kommunista főideológus, a szlovén Edvard Kardelj az olasz fasiszta megoldáshoz hasonló megoldást vetett fel. Koszovót egyesítette volna Albániával, de úgy, hogy a kibővített Albánia a jugoszláv államszövetség részét képezte volna – írja Branko Horvat. Milovan Gyilasznak, akit Tito, a legfőbb jugoszláv kommunista vezér Moszkvába küldött, közben Sztálin csapdát állított. Felajánlotta a délszláv államnak Albániát, de a jugoszlávok nem „ugrottak be”: Koszovót megtartották, Albániáról viszont lemondtak és 1948-ban szakítottak Sztálinnal.

 

A Szerbián belül részautonómiát kapott Koszovó – Jugoszlávián belüli – tagköztársaságként való elismertetése volt sokáig az albánok követelése. A délszláv állam 1990-es évekbeli felbomlásától kezdve viszont egyre inkább a Szerbiától való elszakadásra törekedtek. Végül – írja Pap – „Koszovóban egy új albán állam jött létre a szerb-albán összecsapásokat követő nemzetközi beavatkozás (1999) eredményeképpen 2008-ban”. Ez a beavatkozást az USA irányította Bill Clinton idején, az etnikai tisztogatást végrehajtó szerbek ellen, majd a koszovói függetlenséget 2008-ban George W. Bush ismerte el. Mielőtt hatalomra került volna, Albin Kurti koszovói miniszterelnök az Albániával való egyesülést akarta, amiről népszavazást javasolt, de a koszovói alkotmány tiltja e kérdésfeltevést. Kurti hatalomra kerülve enyhített követelésein. Bár most is igennel szavazna egy „egyesítési” népszavazáson, azt hirdeti, hogy a térség – egyelőre a jövő homályába vesző – európai integrációja oldhatja majd meg ezt a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik