A következő élő közvetítés része Putyin hosszasan értékelte a háborút és ukrán összeomlást jósol

Észak-Koreából vásárolt fegyvert a Wagner-csoport

Észak-Koreától kapott fegyverszállítmányt a hírhedt orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport, hogy segítse az oroszok megerősítését Ukrajnában – közölte csütörtökön a Fehér Ház.

A Wagner világszerte fegyverszállítókat keres, hogy támogassa ukrajnai hadműveleteit – mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője újságíróknak, majd megerősítette, hogy Észak-Korea befejezte az első fegyverszállítását Wagner-csoportnak, amely már ki  is fizette a felszerelést.

A Wagner-csoportot 2014-ben alapították, miután Oroszország elfoglalta és annektálta az ukrán Krím félszigetet, és szeparatista felkelést szított Ukrajna keleti Donbász régiójában.

Az Egyesült Államok becslése szerint a magánhadseregnek ötvenezer zsoldosa van Ukrajnában, közülük tízezren szerződött önkéntesek, negyvenezren pedig orosz börtönökből toborzott fegyencek – mondta a szóvivő.

Az USA szerint az Észak-Korea által szállított fegyvermennyiség nem változtat az ukrajnai harctéri dinamikán, de további katonai felszerelések szállítására számítanak Phenjanból.

Amikor a Fehér Ház novemberben, nyilvánosságra hozta, hogy Észak-Korea „jelentős” számú tüzérségi lövedéket szállít Oroszországnak, Észak-Korea tagadta azt, mondván soha nem kötött fegyverüzletet Oroszországgal, és nem is tervez ilyet.

Nagy Britannia csütörtökön sietett elítélni az észak-koreai fegyverszállítás. James Cleverly brit külügyminiszter nyilatkozatban közölte:

Az a tény, hogy Putyin elnök Észak-Koreához fordul segítségért, Oroszország elkeseredettségének és elszigeteltségének a jele.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik