Nagyvilág

Kirándulással ment neki a brit birodalomnak egy apró szigetcsoport miatt Mauritius

A Mauritiusi Köztársaság miniszterelnöke jelképes hódító úton járt az Indiai-óceánon található Chagos-szigeteken, amelyek hivatalosan Nagy-Britannia ellenőrzése alatt állnak.

A kirándulást Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök kormánya szervezte Chagosra, ahol csapatával kitűzte a mauritiusi zászlót. Jughauth történelmi pillanatnak minősítette az aktust, és közölte:

Itt az ideje, hogy Nagy-Britannia átadja a szigeteket.

A BBC szerint a zászlókitűzés volt a mauritiusi kormány által szervezett kirándulás csúcspontja. Mauritius álláspontja szerint Nagy-Britannia illegálisan foglalja el a szigeteket, ezt azonban az Egyesült Királyság tagadja.

A mauritiusi vezető azt mondta, két másik szigettel együtt kérték a Chagos-szigeteket átadását, és azt, hogy a britek tartsák be a nemzetközi jogot.

2020-ban egy nemzetközi bírósági döntés nyomán az Egyesült Királyság kormánya közölte: már 1965 óta elkötelezte magát, hogy átadja a terület szuverenitását Mauritiusnak, erre azonban csak akkor kerülhet sor, amikor már nincs szükség a területre védelmi célokra.

Nagy-Britannia fél évszázada vette át az irányítást a Chagos-szigetek felett akkori gyarmatától, Mauritiustól. Akkor ki is lakoltatták a több mint ezerfős őslakosságot, hogy helyet adjanak egy amerikai katonai bázisnak. Az elköltöztetett szigetlakók egy csoportja a mostani kiránduláson tért vissza. Ők emberiesség elleni bűncselekménynek tartják az 1970-es évek elején történt kitelepítést.

A brit külügyminisztérium szerint az Egyesült Királyságnak „nincs kétsége” afelől, hogy szuverenitással bír a brit Indiai-óceáni terület felett.

Mi 1814 óta folyamatosan birtokoljuk, Mauritius viszont soha nem rendelkezett szuverenitással a terület felett, és az Egyesült Királyság nem ismeri el igényét

– közölték a BBC-vel Londonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik