Nagyvilág

Így került a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát a bejrúti kikötőbe

A jelenlegi információk szerint a bejrúti kikötő egyik raktárában található 2750 tonna ammónium-nitrát is hozzájárult ahhoz a hatalmas robbanáshoz, amely miatt több mint 100 ember meghalt, négyezren pedig megsérültek, és a libanoni főváros épületeinek jelentős része megsérült.

Az Al Jazeera utánajárt, hogyan is kerülhetett ez az igen robbanásveszélyes anyag a kikötőbe. Ezek szerint 2013. szeptemberben az orosz tulajdonú, de moldovai zászló alatt közlekedő Rhosus teherhajó Grúziából (Georgiából) tartott Mozambikba, amikor technikai problémák miatt kénytelen volt Bejrútban kikötni.

A libanoni hatóságok nem engedték továbbhaladni, végül a legénység elhagyta a hajót – írja hajózási dokumentumokra hivatkozva az Al Jazeera. A veszélyes rakományt egy hangárban helyezték el a bejrúti kikötőben. 2014 júniusában a vámhivatal akkori igazgatója sürgős levélben kért segítséget az ammónium-nitrát eltávolításához, majd ezt további öt levél követte. Ezekben három megoldási javaslatot is felvázoltak: exportálják az ammónium-nitrátot, vagy adják oda a libanoni hadseregnek, vagy adják el egy robbantással foglalkozó libanoni magáncégnek.

Az egyik 2016-os levél szerint a vámhivatal nem kapott semmilyen választ a kérésre, 2017-ben pedig a vámhivatal új vezetője az ügyben eljáró bírót sürgette, hogy intézkedjen, felhívva a figyelmet arra, hogy az ammónium-nitrát veszélyt jelent a kikötőben dolgozókra.

Az alábbi műholdfelvételeken a kikötő látható a robbanás előtt és után:

Kiemelt kép: Houssam Shbaro/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik