Nagyvilág

Libanon gyászol: legalább 100 halottja és 4000 sebesültje van a keddi robbanásnak

Legalább 100 ember meghalt és több mint 4000-en megsebesültek abban a hatalmas robbanásban, amely kedden történt Libanon fővárosában, Bejrútban – közölte magyar idő szerint szerda reggel 8-kor a Sky News Arabia hírtelevízió a libanoni vöröskeresztre hivatkozva. A sérültek között van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagja – mondta az Al Jazeera hírtelevíziónak Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője. A két robbanás helyszíne a kikötő volt.

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban. A robbanás gyakorlatilag letarolta a belvárost, több tíz kilométerrel távolabb is megrongált épületeket és még Cipruson is érezték. A jordániai földtani intézet szerint egyébként a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán.

Fotó: Marwan TAHTAH/AFP

Bár a baleset oka még nem tisztázott, Michel Aoun elnök azt mondta, hogy 2750 tonna ammónium nitrátot tároltak nem megfelelő körülmények között hat éven keresztül egy raktárban a helyszínen. A műtrágya és bomba készítésére is használt ammónium nitrát erősen robbanásveszélyes, és Hassan Diab miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy ennyire veszélyes módon tárolták ezt az anyagot. Diab azt mondta, hogy vizsgálatot indítanak a robbanás okának kiderítésére, az eredmény öt napon belül várható. Libanonban szerdától kezdve két hetes nemzeti gyászt rendeltek el.

A szemtanúk szerint Bejrútban apokaliptikus a látvány. A robbanás a város szinte összes negyedében károkat okozott, valaki azt mondta a CNN-nek, hogy a kikötő teljesen elpusztult. Az amerikai nagykövetség azt kérte az emberektől, hogy maradjanak az otthonaikban és ha lehet, viseljenek maszkot, mert veszélyes gázok lehetnek a levegőben.

Kedd késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és a testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre. Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram. Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is. A robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona. A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre elég búzája van.

Fotó: Marwan TAHTAH/AFP

Németország, illetve a környező országok közül többen is felajánlották a segítségüket. Katar bejelentette, hogy szerdán két, 500 ágyas tábori kórházat küld Libanonba, de Kuvait és Irak is küld sürgős egészségügyi segítséget.

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat, a libanoni politikusok azonban semmi ilyesmiről nem beszéltek és  jelezték is az amerikai diplomatáknak, hogy aggasztja őket a Trump által használt „támadás” szó. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter is megjegyezte, hogy „baleset volt, amelyet tűz okozott”, és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek” – mondta az izraeli külügyminiszter.

A robbanásban súlyosan megrongálódott Finnország libanoni nagykövetségének épülete, a finn kormány twitterüzenetben tudatta, hogy a tetemes anyagi károk ellenére senkinek nem esett baja a követség alkalmazottai közül. Sanna Marin finn miniszterelnök sokkolónak nevezte a robbanás hírét, és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok családtagjainak, akárcsak Pekka Haavisto finn külügyminiszter.

Fotó: STR/AFP

Kiemelt kép: IBRAHIM AMRO/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik