Nagyvilág koronavírus

A maffia rárepült a járvány miatt éhezőkre 

Ha az állam nem segít, megteszi az alvilág.

Új módszerrel toboroz embereket a maffia. Francesco Lo Voi palermói maffiaellenes államügyész a nemzetközi sajtónak, így az MTI-nek azt mondta, hogy a szicíliai Palermóban a Cosa Nostra,  Nápolyban a Camorra élelemmel megrakott szatyrokkal kötelezi le magának a koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradt családokat.

A palermói hatóságot 30 éve irányító ügyész szerint a maffia mindig minden politikai, gazdasági, társadalmi fordulatból előnyt akar húzni hatalma, befolyása, pénzügyi ereje növelésére. Erre a mostani válság kiváló lehetőséget kínál, az alvilág nem is akar kimaradni az „egészségügyi bizniszből”, a gazdaságélénkítő milliárdokból.

A maffia a vészhelyzet teremtette feszültségben növelni akarja saját társadalmi „népszerűségét” is, hiszen első számú törvénye a kapcsolatttartás az emberekkel, most pedig a munka és bevétel nélkül maradt olaszoknak segítség kell. Ezért látni, hogy a maffia tagjai bevásárlószatyrokkal menetelnek az utcán, mindenkinek mutatják, hogy a pénz nélkül maradt családoknak viszik őket.

Ha baj van, a maffia segít rajtad – ez az üzenet még ma is, és a segítségben részesülők hálával tartoznak, elkötelezik magukat, hogy előbb vagy utóbb a szívességet kisebb-nagyobb szívességgel viszonozzák. Azt még nem tudják, mi lesz ez, majd a bűnszervezet alkalomadtán kiadja az utasítást.

Francesco Lo Voi azt mondta, Dél-Olaszországban a bezárt üzletek és leállt termelés miatt munka nélkül maradtak egy része semmilyen állami segélyt kap. Mindig feketén dolgoztak, a maffia is szerződés nélkül alkalmazta őket üzleteiben, műhelyeiben,  éttermeiben, most, hogy ezek bezártak, voltaképpen saját embereiről gondoskodik.

A hivatalos adatok szerint Dél-Olaszországban mintegy négymillióan élnek fekete munkából.A palermói maffiaellenes államügyész szerint a járvány miatt  módosult a szervezett bűnözés „munkája” is. A Dél-Amerikából érkező drogszállítmányok lassabban, nehezebben érkeznek meg a kikötőkbe. A kijárási korlátozás miatt a drogárusítás visszaesett, hiszen a dílerek is csak engedéllyel léphetnek ki az utcára, és a gyakori rendőri ellenőrzés is zavarja őket.

A bűnszervezetek feltalálták magukat,

azt a régi bevált módszert követik, hogy gazdasági csődhelyzetben felvásárolnak mindent amit lehet, bezárt üzleteket, lakásokat, tönkrement szállodákat, vállalatokat, egész épületeket, ezzel is tisztára moshatják pénzüket.

A szervezett bűnözés kiveszi részét a szájmaszkok gyártásából is, gyógyszerekkel kereskedik, próbál beférkőzni az egészségügyi beszerzési pályázatokra is. A hatóságok a maffiatagok beszélgetéseinek lehallgatásából szerzik a legtöbb információt, de nemcsak telefonjaikat, hanem közösségi oldalaikat is megfigyelik. „A maffia is Whatsappol”. Ezt mondta Francesco Lo Voi, majd hozzátette, a maffiafilmek elmaradnak a valóságtól, „az igazi maffia  sokkal kegyetlenebb és szerteágazóbb”.

A La Repubblica című olasz napilap újságírója rendőri védelem alá került, miután megírta, hogy a Cosa Nostra börtönben levő drogbárójának unokatestvére élelemmel teli bevásárlószatyrokat osztogatott Palermo egyik legszegényebb városrészében. Az egyik bevásárló-maffiózó ki ís írta a Facebook-oldalára, büszke arra, amit tesz, ha ezzel másoknak segít. Az állam nem akarja, hogy segítsünk az éhezőknek (..) ha ezen változtatni akartok, rajtatok a sor, üzente a palermóiaknak.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Ajánlott videó

Olvasói sztorik