Nagyvilág

Miattuk is beszélünk a klímaváltozásról, mégis tesznek a fejükre a világ vezetői

A New York-i ENSZ-klímacsúcs előtt a fiataloknak is tartottak egy csúcstalálkozót. És noha azt, hogy ma mennyit beszél a világ klímaváltozásról, részben nekik lehet köszönni, a politikusok nem vettek róluk tudomást.

Fiatalok százai hallgatták szombaton Manhattanben az ifjúsági klímakonferencián a Trónok harcában Talisát alakító Oona Castilla Chaplint, Charlie Chaplin unokáját. Olyasmikről beszélt, mint hogy „ha az életciklusokra oda tudunk figyelni, akkor figyeljünk oda a halálciklusokra is”. Nem mondhatni, hogy nagy sikere volt.

Hozzánk vágnak egy Trónok harca-színészt? Mi a franc? A színészeknek nincs politikai hatalma

– mondta például a 16 éves indianai Isabell Fallahi a Vice-nak. Nem ő az egyetlen, aki így érez.

Több fiatal arról beszélt a lapnak, hogy az ENSZ-nél csak fotózási lehetőségként tekintenek rájuk. Emellett olyan foglalkozásokat tartottak nekik, mint hogy hogyan lehetne felhasználni a közösségi médiát a klímaváltozásról szóló párbeszéd előmozdítására.

Elmentem egy foglalkozásra, ahol lényegében azt tanították, hogyan kell készíteni egy iMovie-t. A mi generációnk ezt már csinálja úgy 10 éves kora óta

– folytatta Fallahi. Szereztek persze hasznos tapasztalatokat is, de a nap végére inkább azt érezték, kevés lehetőséget hagytak nekik arra, hogy olyan, valódi hatalommal rendelkező felnőttekkel beszéljenek, akik részt vesznek a klímacsúcson. Egy csoport aktivista még azt is felvetette, hogy a sérelmeikről egy ENSZ-határozat stílusú listát kellene benyújtaniuk, de ezt elvetették.

Fotó: Johannes EISELE / AFP

A 19 éves Shiv Soin, a péntekenkénti globális klímasztrájk New York-i verziójának egyik szervezője is erre panaszkodott, na meg arra, az ENSZ nem segítette őket ahhoz, hogy valamilyen kész anyaggal állhassanak elő a hétfői csúcstalálkozó résztvevőinek: a világ vezetőinek.

Az ENSZ közlése szerint 1024 fiatal jelent meg az ifjúsági klímacsúcson, 13 évestől a koraharmincasokig. Néhány politikus is ott volt, Svédország miniszterelnöke, a Maldív-szigetek környezetvédelmi minisztere vagy éppen az osztrák köztársasági elnök, de a legtöbb fiatal aktivistának nem volt lehetősége velük beszélni.

Noha pár problémát elismert az ENSZ is, amiket a fiatalok kiemeltek, az ENSZ ifjúsági megbízottja, Jayathma Wickramanayake is azt mondta:

Ez csak egy rövid fórum volt, egy nap, összesen hat óra. Ez nagyon megnehezíti a tárgyalt témák mélyebb megbeszélését, tehát bizonyos mértékig megértem a csalódottságukat.

Miközben hétről hétre hatalmas tüntetéseket szerveznek ezen fiatalok közül sokan, az ENSZ szabályai szerint 18 év alattiak kíséret nélkül még csak be sem léphettek az épületbe. Pedig a fiatalok komolyan vették részvételüket, volt olyan 16 éves, aki öltönyben jelent meg, és többüknek névjegykártyája is volt.

Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista felszólalása előtt az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Logisztikai problémák is akadtak, voltak, akiknek két órán át is várakozniuk kellett, míg beengedték őket az ENSZ központjába. Ezért sok aktivista lemaradt a 16 éves svéd Greta Thunberg reggeli beszédéről, pedig ő egyfajta vezérük és példaképük.

Leginkább felnőttek voltak a teremben reggel, a gyerekek kint álltak a sorban

– panaszolta Soin.

Ezek Greta Thunberg legerősebb mondatai a politikusoknak
Videós válogatásban szedtük össze Greta legerősebb felszólalásait a New York-i klímacsúcson és az amerikai Kongresszus előtt.

Meg inkább találkoztak volna a „felnőtt” klímacsúcson megjelenő mintegy száz állami vezetővel hétfőn, de csak maroknyi aktivistának adtak erre lehetőséget. Köztük persze Thunbergnek, aki mondandóját eleve az ENSZ főtitkárának címezte, legalábbis a felháborodott kérdés („Hogyan merészelik?”) elég nyilvánvalóan neki szólt. António Guterres ugyanis még pénteken, az ifjúsági klímacsúcson arról beszélt, pár hónapja teljesen elkedvtelenítette a klímaváltozás és legfőképp a politikusok tétlensége, de aztán új impulzusokat kapott, köszönhetően nagyrészt a fiatalok mozgalmának.

Ez nincs rendjén. Nekem nem kéne itt lennem. Iskolában kéne lennem az óceán másik oldalán. Önök mégis hozzánk fordulnak reményért. Hogyan merészelik?

tette fel a kérdést beszédében Thunberg, aki már korábban is beszélt arról, hogy a klímaváltozás ügyében nem ők, hanem a világ vezetői a gyerekek.

Donald Trump például ott sem volt Thunberg beszédekor (bár később összefutottak, erről videó itt), és az Egyesült Államok képviseletében senki sem szólalt fel a csúcson, ahogy a nagyobb szennyezők közül Brazília, Szaúd-Arábia és Ausztrália sem képviseltette magát. A klímaváltozást tagadó amerikai elnök aztán meglepetésszerűen mégis felbukkant Angela Merkel beszédét meghallgatni, majd le is lépett, hogy gúnyolódhasson még egyet a fiatal svéd lányon a Twitter-oldalán.

Trump viccet csinált Greta Thunbergből
Gyakorlatilag megalázta a klímaaktivistát.

A német kancellár viszont találkozott Thunberggel, és reagált is az általa indított Fridays for Future mozgalomra.

Mindannyian hallottuk a fiatalok ébresztő hívását

– mondta, és hozzátette, hogy Németországban lassan nem lesz működő atomreaktor, 2038-ra a szénerőműveket is lekapcsolják, megduplázzák a klímaváltozás elleni küzdelemre szánt büdzsét, és éppen pénteken döntöttek a német kormánypártok egy átfogó klímacsomagról. Igaz, az ezzel egy időben Németország-szerte megtartott tüntetések szervezői egyáltalán nem voltak megelégedve a végeredménnyel.

Ha az ENSZ-határozat stílusú listát nem készítettek is, panasszal viszont éltek az ENSZ Gyermekjogi Bizottságánál a fiatalok, tizenhatan, köztük Greta Thunberg. Az 1989-ben elfogadott, gyermekek jogairól szóló egyezményre hivatkozva azt állítják, a tagállamok nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen, így veszélyeztetik az életüket. Az Argentínából, Brazíliából, Dél-Afrikából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Indiából, a Marshall-szigetekről, Németországból, Nigériából, Palauból, Svédországból és Tunéziából származó fiatalok keresetét egy ügyvédi iroda fogja képviselni, de nem hivatalos, semleges partnerként a UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja is támogatja. Öt ország ellen nyújtották be a panaszt, Argentínával, Brazíliával, Franciaországgal, Németországgal és Törökországgal szemben, ugyanis ezek az országok a gyermekek jogairól szóló egyezmény kiegészítését is elfogadták, amely szerint gyerekek panaszt tehetnek ellenük az ENSZ-ben.

Ez már a francia elnök Emmanuel Macron nemtetszését is kiváltotta:

Minden, amit a fiataljaink tesznek a harcért, az hasznos, és az is, amit a nem olyan fiatalok tesznek. Ugyanakkor azokra kellene összpontosítaniuk, akiknek a legtöbbet kellene tenniük a változásért, nem hiszem, hogy a német vagy a francia kormány állna az útjukban.

Hozzátette, Thunbergék megközelítése „túl radikális”.

Akárhogy is, úgy fest, a fiataloknak lett igazuk, mert pár homályos ígéreten kívül – azok is mindössze úgy 60 országtól érkeztek – nem történt sok minden a klímacsúcson.

Ennek a csúcstalálkozónak kellett volna a fordulópontnak lennie. De a legnagyobb és leggazdagabb szennyező országok elkötelezettségének hiányát látjuk, továbbra is jelentéktelen intézkedéseket hoznak egy élet-halál krízis megoldására

– nyilatkozta az ActiveAid nevű jótékonysági szervezettől Harjeet Singh.

Kiemelt képünkön Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista diáktársai között a globális klímasztrájk stockholmi demonstrációján 2019. május 24-én. Fotó: MTI/EPA/TT/Janerik Henriksson

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik