Nagyvilág
Washington, 2017. február 1.
Donald Trump amerikai elnök (k) Neil Gorsuch coloradói konzervatív bíró (b) feleségére, Marie Louise-ra mosolyog a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2017. január 31-én, miután bejelentette, hogy Gorsuchot jelöli az alkotmánybíróság szerepét is betöltõ szövetségi legfelsõbb bíróság tagjává. (MTI/AP/Susan Walsh)

Trump rájött, hogy nincs diktatúra, ezért olyan lett, mint a legrosszabb valóságshow-hős

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2017. 02. 06. 16:48

Korábban a témában:

Kicsivel több mint két hét telt el azóta, hogy Donald Trump aláírta a rendeletet, ami felfüggeszti a menekültek befogadását. Ezalatt az idő alatt az amerikai politika egy valóságshow-vá változott, ami körülbelül arról szól, hogy Trump kitalál valamit, mások ellentmondanak neki, ő felháborodik, mert nem mindenki azt gondolja, amit ő, majd megint szembeszállnak vele, és ez így megy az idők végezetéig – legalábbis még csaknem négy évig biztosan.

Nem volt nehéz elveszni az elmúlt hetek történéseiben, röviden az történt, hogy

 • január 27-én Trump elnöki rendelete azonnali hatállyal, meghatározatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba.
 • Miután a rendelet aláírását mindenhol heves tiltakozások követték, február 4-én egy seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a rendeletet, mondván, senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem.
 • Természetesen nem kellett sokat várni Trump válaszára, aki rögtön közölte, az “úgynevezett bíró” döntése felül lesz bírálva, hiszen szerinte elveszi az országtól a bűnüldözést.
 • Hiábavalónak bizonyult az elnök heves kirohanása, mivel a külügyminisztérium közölte, végrehajtják a bírói döntést, majd a belbiztonsági minisztérium is jelezte, abbahagyják az elnöki rendelet alkalmazását.
 • Ezek után Trumpnak természetesen lépnie kellett valamit a saját igaza bizonyítására, így az igazságügyi minisztérium fellebbezett a rendelet felfüggesztése ellen,
 • a fellebbezést pedig- meglepetés! – a fellebbviteli bíróság elutasította.

Ezek után gondolhatnánk, az elnök esetleg végiggondolta, hogy talán nem volt a legjobb ötlet ez a rendelet, ha már olyan dolgok derültek ki, hogy például

 • a saját belbiztonsági minisztere a tévéből tudta meg, hogy egyáltalán aláírta,
 • a republikánusok szerint sincs rendben a rendelet,
 • nem a biztonság volt a fő szempont, hanem az üzleti érdekek.
Washington, 2017. január 26.
"Mindannyian bevándorlók vagyunk" feliratú transzparenssel tiltakozik egy résztvevõ a Donald Trump amerikai elnök elleni tüntetésen a washingtoni Fehér Ház közelében 2017. január 25-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Fotó: Getty Images

Szóval, miután láthatóan megbukott a rendelet, az Egyesült Államok elnöke Twitteren ezt vonta le konklúzióként:

ha bármi rossz történik az országban, azért a bírói rendszert és a rendeletet felfüggesztő bírót kell okolni.

Bár ez nem túl meglepő azok után, hogy Trump nemrég arról panaszkodott, hogy úgy nevezte ki Steve Bannont a nemzetbiztonsági tanács tagjának, hogy előtte senki nem magyarázta el neki, mit is csinál. Ezek után adódik a kérdés, vajon mesélt-e bárki az elnöknek a beiktatás előtt arról a dologról, amit úgy hívnak:

fékek és ellensúlyok rendszere.

Hiszen az amerikai kormány működésének alapja, hogy van külön

 • elnök,
 • kongresszus és
 • legfelsőbb bíróság.

Az elnök uralmát a hatalmi ágak megosztása szabályozza. Tehát Trump keze nem ér el mindenhová, az igazságügyi miniszterét kirúghatja, mert nem védte meg a rendeletét, de a bírók attól még ott lesznek és felülbírálhatják. Egy tweet tökéletesen összefoglalja, mi játszódhat le most az elnök fejében:

 • Az az úgynevezett bíró. Rúgják ki.
 • Uram, a bírókat nem tudja kirúgni.
 • Ezt ki mondja?
 • Az alkotmány.
 • Sosem olvastam.

Nem kell messzire menni olyan következtetésekért, hogy bár úgy tűnik, a Trump-adminisztráció egyelőre elfogadta a rendelet bukását, az elnök nyilatkozatai arról tanúskodnak, nem nyugodott bele a döntésbe. De mi történik akkor, ha Trump végül úgy dönt, nem ismeri el a bíróság hatáskörét?

A populista kampányából, a politikai establishment iránti szkeptikusságából kiindulva sokan úgy gondolják, szembeszáll majd a bíróság intézményével is.

United States President Donald Trump signs an Executive Order in the Oval Office of the White House, to review the Dodd-Frank Wall Street to roll back financial regulations of the Obama era on February 3, 2017. Credit: Aude Guerrucci / Pool via CNP 


- NO WIRE SERVICE - Photo: Aude Guerrucci/Consolidated News Photos/Aude Guerrucci - Pool via CNP
Fotó: Getty Images

A Georgia Egyetem professzora azt nyilatkozta,

harcra készülnek, a populisták ezt csinálják. Úgy gondolom, erre megy ki a dolog – talán nem ebben az ügyben, de valamiben biztosan.

A másik kérdés, hogy ha már a muszlimellenes rendelet úgy tűnik, megbukott, hogyan próbálhatja majd elérni a célját az elnök. Emlékezhetünk, a kampány alatt többször szóba került az, hogy kellene egy adatbázis a muszlimokról, viszont egy ilyen létrehozása nem szerepelt a mostani rendeletben. De ki tudja, lehet, ez a következő lépés?

Kiváltképp, hogy már volt rá példa korábban. 2002-ben Amerika létrehozott egy adatbázist (National Security Entry-Exit Registration System), aminek a lényege az volt, hogy a 24 muszlim többségű országból származóknak regisztrálniuk kell, majd bizonyos időközönként jelentkezniük kell a hatóságoknál. Mi lett a program eredménye?

 • 30 ezer ember ellen indult deportálási eljárás, köztük egy Kentucky-ban lakó libanoni férfi ellen, aki mint kiderült, keresztény,
 • 83 519 ügy és
 • 0 elkapott terrorista.

A program ötletgazdája? Kris Kobach. Ő volt az, aki a kezében fogta a belbiztonsági minisztérium terveit, amelyek egy jól sikerült fotó miatt az egész világ szeme elé kerültek. Mi volt a az egyik teendő a listán? Ugyanazt tenni, mint 2002-ben.

Ígéretes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Kommentek

Budapest, 2017. október 30.
Vékássy Bálint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a MOB 100 nappal a phjongcshangi téli olimpia előtt címmel tartott budapesti sajtótájékoztatóján 2017. október 30-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.