Nagyvilág

Felfüggesztették Trump muszlimellenes rendeletét

Ideiglenesen felfüggesztette pénteken Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletét egy seattle-i szövetségi bíró. Az azonnali hatályú döntés országos érvényű.

James Robart – akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki – elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik.

Bob Ferguson, Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendelet végrehajtását az Egyesült Államok területén.

A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem

– tette hozzá.

Donald Trump rendeletének kulcselemeit több szakértő is alkotmányellenesnek tartja.

James Robart bíró rendelete addig hatályos, amíg a bíróság mérlegeli, hogyan folytatódjon az ügy.

A Trump-kormány várhatóan rövid időn belül fellebbez Robart döntése ellen.

A CNN közlése szerint a pénteki rendelkezés azt jelenti, hogy a rendelet ideiglenesen érvényét veszti, az amerikai repülőtereken visszatér minden a rendelet előtti kerékvágásba. A hírtelevíziónak az amerikai határőrség egy szóvivője azt mondta, hogy az ügynökség megvizsgálja a bírói döntést, és eleget tesz minden bírósági rendeletnek.

Egy légitársaság tisztviselője a Reuters hírügynökséggel tudatta, 

a határőrség tájékoztatta az amerikai légitársaságokat arról, hogy ismét felengedhetik az – ideiglenesen hatályát vesztett – elnöki rendelet által sújtott állampolgárokat a járataikra.

A tisztviselő közölte, az érvényes vízummal bíró érintettek ismét felszállhatnak az Egyesült Államokba tartó repülőjáratokra, a légitársaságok pedig éppen frissítik honlapjaikat a változásnak megfelelően.

Az NBC hírtelevíziónak a nemzetbiztonsági hivatal egy tisztviselője korábban viszont azt mondta, hogy a bírósági döntésnek nem lesz azonnal gyakorlati hatása, ugyanis a hét országban kiadott vízumokat visszavonták, ezért az Egyesült Államokba beutazni akaró érintetteknek újra beutazási engedélyért kell folyamodniuk.

A január 27-én aláírt elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok 90 napra azonnali hatállyal felfüggesztette a beutazást Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből. Trump egyúttal határozatlan időre elrendelte a szíriai menekültek befogadásának felfüggesztését, és 120 napra leállította az Egyesült Államok teljes menekültprogramját.

A Trump-kormányzat az intézkedést nemzetbiztonsági okokkal indokolta.

A bírói döntéssel kapcsolatban egyelőre nem reagált a Fehér Ház.

A rendelettel kapcsolatban több keresetet is benyújtottak, a seattle-i a legátfogóbb döntés, amely eddig született. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik