Nagyvilág

Izrael elismerte, hogy a gázai ENSZ-iskola közelébe lőtt

Legalább tízen meghaltak, amikor feltehetően tüzérségi vagy légicsapás érte egy ENSZ-iskola közvetlen környékét a Gázai övezet déli részén - jelentették helyi egészségügyi források az MTI szerint.. Vasárnap este az izraeli hadsereg beismerte, hogy valóban lőtt egy célpontra, amely az iskola közelében volt.

A Rafah városában található épületben, illetve a hozzá tartozó területen több száz, izraeli légitámadások elől menedéket kereső palesztin tartózkodott. A légitámadásnak tűnő csapás élelemért sorban álló embereket talált el. A tíz halotton kívül mintegy 35-en megsebesültek.

“Az első értesülések szerint sok a halott és a sebesült az UNRWA (az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete) iskolájában egy támadás következtében” – mondta az ENSZ-ügynökség szóvivője, Chris Gunness.

Eleinte még a harcokban részt vevő felek egyike sem vállalta a felelősséget, sem Izrael, sem pedig a palesztin szervezetek. Az izraeli hadsereg korábban még csak annyit közölt: vizsgálják az esetet. Vasárnap este azonban az izraeli hadsereg közlemény adott ki, amelyben beismerte: valóban lőtt egy célpontra, mégpedig az iszlám dzsihád három terroristájára, akik egy motoron ültek az iskola közelében. Az izraeli védelmi erők vizsgálják a csapás következményeit – áll a közleményben.

Cipi Livni igazságügyi miniszter az összecsapásokról nyilatkozva azt mondta vasárnap, hogy “még nem érték el a gázai hadjárat céljait”, amelyek közül az első a Hamász radikális palesztin szervezet rakétatámadásainak a megszüntetése, a második pedig az izraeli terület alá ásott alagutak felszámolása. A béke fejében a Hamász a Gázai övezet blokádjának felszámolását követeli. Livni, a biztonsági kabinet tagja erről azt mondta, hogy “erről velünk most nincs tárgyalás… A Hamász még várhat… Nem lehet hinni neki, miután az összes kihirdetett tűzszünetet megsértette, beleértve azt a kettőt is, amelyet maga jelentett be”.

Ban Ki Mun: Ez bűncselekmény

Erkölcsi gyalázatnak és bűncselekménynek nevezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy feltehetően tüzérségi vagy légicsapás érte az ENSZ-iskola közvetlen környékét.

A világszervezet főtitkára közleményében azt írta, hogy az iskolát érő támadás “a nemzetközi humanitárius jog újabb súlyos megsértése”. Egyúttal követelte, hogy az esetet vizsgálják ki, a támadás elkövetőit vonják felelősségre.

A Rafah városában található ENSZ-iskola már a világszervezet harmadik létesítménye, amelyet találat ért a július 8-a óta tartó konfliktusban.

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy a nemzetközi humanitárius jog értelmében mindkét félnek biztosítani kell a palesztin civil lakosságnak, valamint a világszervezet dolgozóinak és létesítményeinek védelmét.

Ban Ki Mun közleményében egyúttal ismét a harcok beszüntetésére és tárgyalásra szólította fel a feleket.
“Ennek az őrületnek véget kell vetni” – írta az ENSZ-főtitkár.

Az USA szokatlanul keményen ítéli el

Az Egyesült Államok megdöbbenésének adott hangot és szégyenletesnek nevezte az amerikai külügyi szóvivő, hogy tüzérségi támadás érte egy ENSZ-iskola közvetlen környékét a Gázai övezet déli részén vasárnap.

Jen Psaki, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője a támadás éles elítélése mellett egyúttal felszólította Izraelt, hogy tegyen többet a polgári áldozatok elkerülése érdekében. Azt is kiemelte, hogy a jelenleg háromezer civilnek menedéket nyújtó ENSZ-iskola védett létesítménynek számít, és annak koordinátáit több alkalommal is közölték az izraeli hadsereggel.

Az AP hírügynökség megjegyezte, hogy Psaki szavai kifejezetten erősek voltak, az Egyesült Államok ritkán használ ilyen nyílt és szigorú nyelvezet. Psaki azt mondta: annak gyanúja, hogy az iskola közelében fegyveresek tevékenykednek, nem indokolhatja ilyen sok civil életének veszélybe sodrását.

Izrael kivonult az övezetből

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet legnagyobb részéből kivonult vasárnapra, csupán Rafah körzetében maradtak még a gyalogság erői, az izraeli területre vezető alagutakat már mind felrobbantották – tájékoztatták az EFE spanyol hírügynökséget jeruzsálemi katonai források.

“Befejeztük a visszavonulást csaknem minden szektorból” – mondták a hírügynökségnek az említett források, amelyek megerősítették, hogy az utóbbi órákban a katonai egységek gyakorlatilag teljesen visszavonultak Gáza keleti részéből a határhoz közeli állásokba, anélkül, hogy elhagyták volna az övezetet. “A harcoknak kevésbé kitett területekre térünk vissza, de továbbra is harckészültségben maradunk minden eshetőségre” – mondta a katonai forrás.

Hozzátette, hogy vasárnap az izraeli műszaki alakulat felrobbantotta az utolsó alagutat is, amelyet az övezetet uraló Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet épített Gáza és Izrael között. Épen hagytak ugyanakkor több olyan alagutat, amelynek nincs kijárata izraeli területen, s amelyet amúgy is nehézkes és kockázatos lenne megközelíteni – mondta a forrás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik