Nagyvilág

Szerdán megbukhat a román kormány

Szerdán szavaznak a liberális román kormány sorsáról: az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) nyújtott be bizalmatlansági indítványt.

A szavazás kimenetele szerda reggelig kétesélyesnek tűnt. Ha ugyanis a képviselők és szenátorok valóban jelen lesznek teljes létszámban, és tartják is magukat a pártfegyelemhez, elvben az indítványnak van esélye a sikerre. A szenátus és a képviselőház délben kezdődő együttes ülésén a 463 honatya közül legalább a jelenlévők felének plusz egy főnek kellene Calin Popescu Tariceanu kabinetje ellen voksolnia.

A PSD kezdeményezését támogatja az ugyancsak ellenzékben lévő Demokrata Párt (PD) és a Liberális-Demokrata Párt (PLD). Ez a három alakulat eleve 248 mandátummal rendelkezik a törvényhozó testületben. A jelenlegi koalíciót alkotó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) természetesen az indítvány ellen készül állást foglalni.

A Konzervatív Párttal (PC) és a mindenkori kormányt hagyományszerűen támogató nemzeti kisebbségi (nem magyar) képviselőkkel együtt 153 szavazatot birtokolnak.

A Nagy-Románia Párt (PRM) 44 képviselője és szenátora korábbi bejelentés szerint nem vesz részt a voksoláson. A PSD, a PD és a PLD egyébként szigorúan utasította frakcióinak tagjait, hogy ne „lógjanak” ezen a napon.


Az is befolyásolhatja a szavazás menetét, hogy a honatyák titkosan szavaznak-e, avagy nyíltan vállalják döntésüket. Fekete vagy fehér golyót kell bedobniuk a terem közepén lévő urnákba, rajtuk áll, hogy azt felmutatják-e vagy sem mindenki által látható módon. A PSD, a PD és a PLD egyébként szigorúan utasította frakcióinak tagjait, hogy ne “lógjanak”‘ ezen a napon, s európai parlamenti képviselőit is hazarendelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik